Sabtu, 28 Mei 2011

Himpunan Sejuta Belia: Standard Chartered 5KM Fun Run


Seperti biasa, jam 6.00 pagi aku dah pun bangun dari tidur. Tapi, hari ini ada special sikit, sebab aku kena berlari di Standard Chartered 5KM Fun Run. Pada masa yang sama, karnival "Himpunan Sejuta Belia - Hari Belia Negara Mei 2011 Putrajaya" sedang berlangsung.

Pukul 7.35 pagi di tapak "Himpunan Sejuta Belia -
Hari Belia Negara Mei 2011 Putrajaya".

Aku keluar rumah pukul 6.55 pagi dan terus berlari ke tempat perhimpunan di mana tempat bermulanya Standard Chartered 5KM Fun Run. Para peserta dah pun ramai ketika aku sampai. Masing-masing aku tengok tak sabar nak berlari sangat.

Ketika aku di dalam kelompok semua pelari di garisan permulaan, macam-macam bau minyak wangi ada. Sedangkan aku, baju dah pun basah dengan peluh. Ye lah beb, 4 km aku berlari dari rumah semata-mata nak turut serta acara seperti ini.

Para peserta sudah pun ramai di garisan permulaan.

Macam-macam style ada.

Ini adalah peta laluan sepanjang 5 km tersebut.

Baju dah berat dengan peluh dah ni. Ahhhh, belasah je lah. Baju kering sekali pun, bukannya aku boleh menang. Oh ye, sebut pasal menang, hadiahnya boleh tahan juga:
  • Tempat Pertama: RM1000 & Hadiah
  • Tempat ke Dua: RM800 & Hadiah
  • Tempat ke Tiga: RM600 & Hadiah
  • Tempat ke Empat: RM400
  • Tempat ke Lima: RM200
  • Tempat ke Enam hingga Sepuluh: RM150
  • Tempat ke Berapa Pun: Dapat sijil

Selepas di garisan penamat.

Aku berjaya habiskan 5 km dalam masa 39 minit 14 saat. Seksa jugak aku rasa larian kali ini. Seingat aku, kali terakhir aku berlari adalah 4 bulan lepas. Ketika itu, aku berjaya habiskan 11 km dalam masa 1 jam 10 minit. Kira ok lah tu apabila dibandingkan masa aku mula-mula berlari. Baru 1 km, aku dah teringat rancangan Astro channel 413.

Selepas habis lari, kena ambik sijil. Berebut-rebut orang nak
kan sijil.

Habis berlari, aku menuju ke bawah khemah untuk mendapatkan sijil. Lepas ambik sijil, dapat pulak surat khabar Kosmo percuma. Sambil-sambil tu pulak aku merayau tengok apa yang ada di sekitarnya.

Berhadapan dengan tempat mengambil sijil, ada sajian air
100 Plus.

Di bawah khemah ni ada permainan ala-ala fun fair.

Ada persembahan lagu daripada siapa, aku pun tak tahu.

Ini peserta Larian Berseragam dan Selebriti sejauh 3 km.

Super Girl pun ada. Tak boleh aku bayangkan Super Girl
berlari 3 km. Yang aku tau Super Girl ni terbang je kerjanya.

Masa dalam perjalan nak balik, ada lagi yang baru sampai.

Sepanjang perjalanan akan ada banyak khemah. Mereka
akan bermalam di sini sepanjang karnival berlangsung.

Simbol kejayaan sejauh 5 km.

Kepada sesiapa yang mahu datang ke "Himpunan Sejuta Belia - Hari Belia Negara Mei 2011 Putrajaya", masih berpeluang lagi. Cumanya, larian yang aku ceritakan tadi je dah habis.

Sepanjang karnival berlangsung, macam-macam ada. Nak semayang berjemaah pun boleh sebab dekat dengan Masjid Besi dan Masjid Putra. Boleh pilih mana satu masjid kesukaan. Jadi, bawaklah keluarga anda datang ke Putajaya sekarang juga!

PS: Sedang aku menaip blog ini, kaki masih sakit dan lenguh-lenguh. Sejak berbasikal ni, aku dah tak berlari langsung. Mungkin lepas ini aku kena berlari jugak lah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...