Khamis, 21 Julai 2011

Hari ke Lapan: Emirates Stadium, Museum of London, Clarks dan Camden Town


Hari ni 26hb April 2011, mengikut jadual - aktivitinya adalah pergi ke Arsenal Stadium, membeli-belah kasut Clarks, melawat Museum of London dan menjelajah Camden Town.

Aku bukan le peminat sukan bola sepak. Tapi, Stadium Arsenal ni paling dekat dan mudah untuk ke situ. Lagipun, kedai Clarks dengan Stadium Emirates dekat. Boleh harung satu kali dan jimat masa aku.

Tengok peta di bawah ni, (A) Emirates Stadium dan (B) Clarks Factory Shop:


Daripada stesen Old Street, aku turun di stesen Holloway Road. Jam sudah pun menunjukkan pukul 9.40 pagi. Keadaannya sangat-sangat-sangat sejuk dan bukan nak berlagak, aku terpaksa jugak pakai jaket kulit. Tangan kena masuk poket jaket sebab sejuknya buatkan tangan rasa kebas.

Itu pasal dalam filem James Bond banyak aksi seluk poket; sejuk rupanya!

Emirates Stadium - Kena naik tangga dulu sebelum sampai
ke sini.

Emirates Stadium - Stadiumnya sangat besar. Lagi besar
daripada bilik pejabat aku!

Masa aku tiba di Stadium Arsenal ni, tak ramai orang di sekitarnya. Kalau ada pun, sorang dua lalu lalang dalam perjalanan ke tempat kerja. Bila aku naik tangga untuk ke bahagian atasnya, baru nampak ada sekumpulan pelawat. Tengok macam budak sekolah je.


Selepas ambik gambar sekitar stadium, aku masuk kedai yang menjual segala berkaitan Kelab Bola Sepak Arsenal. Kedai ini namanya "The Armoury".

The Armoury - Pusing kiri; Waaahhh, rambang mata aku
dibuatnya!

The Armoury - Pusing kanan, ahhhh tak boleh tahan! Aku
dah standby ₤70 kat tangan.

The Armoury - Jersey Arsenal yang sudah
ditandatangani para pemain. Ianya berharga
₤550.

Lama jugaklah aku kat dalam kedai ni. Isteri aku dah bising-bising sampai lepak kat luar kedai. Aku tengah keliru nak beli apa, pasal banyak sangat jersey dan baju yang lawa-lawa.

Akhirnya, aku beli jersey retro tahun 1988-1989, 3 helai t-shirt untuk anak aku dan 2 keping pelekat kat cermin kereta untuk kawan pejabat aku. Ok lah, tak mahal sangat sebab jumlah keseluruhan harganya adalah ₤54.

Lepas tu, kami berdua menuju ke Clarks Factory Shop yang terletak 1.28 km daripada Stadium Arsenal. Dengan keadaannya yang sejuk dan mulut berasap-asap, kami berdua berjalan berpandukan peta yang aku cetak daripada Google Map.

Seven Sisters Road - Sepanjang perjalanan menuju ke
Clarks Factory Shop.

Ketika melalui sepanjang jalan Holloway Road dan Seven Sisters Road,  banyak kedai kasut sukan, pasaraya dan kedai-kedai telefon. Aku sempat singgah kedai kasut sukan yang ada di situ. Ketika dalam kedai kasut tersebut, aku ada perasan seorang lelaki Negro tinggi lampai memakai jaket tebal.

Lagaknya agak pelik...

Ketika aku keluar daripada kedai, dia pun turut sama keluar dan masuk kedai bersebelahan kedai kasut tadi. Aku masih perhatikannya dari jauh. Aku melihat dia menggosok tangannya sambil melihat-lihat barang-barang di dalam kedai itu. Lepas tu dia keluar daripada kedai tu dan masuk ke dalam kedai seterusnya.

Ohhh, rupa-rupanya itulah salah satu jenis trik untuk panaskan badan. Sebabnya, kat luar sejuk dan dalam kedai sahaja ada alat pemanas. Terbalik dengan kita di sini; kat luar panas, dalam kedai sejuk.

Aku ingatkan dia nak mencuri. Rupa-rupanya niat dia ikhlas untuk memanaskan badan sendiri. Maaf abang Negro, saya orang baru di kota London!

Clarks Factory Shop - Inilah kedainya. Setiap kasut dapat
diskaun 50%.

Aku sampai Clarks Factory Shop dalam pukul 11.45 pagi. Sebaik je masuk ke dalam kedai, aku tengok orang agak ramai. Ada seorang Negro sebagai Jaga dalam kedai tu. Badan dia besar dan tinggi dalam 180 cm.

Isteri aku pergi ke bahagian perempuan dan aku ke bahagian lelaki. Banyak betul kasut-kasut yang ada kat rak. Tapi, semuanya saiz besar-besar; saiz 9, 10, 11 dan 12. Ini semua saiz Negro yang jadi Jaga tadi tu! Aku tak nampak pun saiz untuk aku.

Sedang mencari, jumpa satu kasut yang menarik minat aku. Tapi saiznya kecik pulak iaitu saiz 7. Aku ambik kasut tu dan bawa ke kaunter dan aku tanya samada ada tak kasut saiz 8. Negro perempuan yang jaga kaunter tu cakap tak ada.

Oh ok, aku tak percaya cakap beliau! Aku terus letak kasut tu dan cari dengan penuh harapan. Nah, memang rezeki aku - saiz aku ada! Aku ambik dan terus pergi bayar.

Clarks Factory Shop - Kasut yang aku beli kat situ. Tak mau
cerita banyak, aku terus pakai. Oh ye, harganya ₤29.99.
Harga asal sebelum diskaun adalah ₤59.98

Lepas bayar, aku tunggu isteri aku kat luar kedai. Sambil tunggu, aku terus pakai kasut Clarks. Tak lama lepas tu, isteri aku keluar daripada kedai dan bawak 3 pasang kasut. Banyak betul duit dia. Bila aku nak tukar duit, semedang cakap tak cukup.

Destinasi seterusnya adalah Museum of London yang terletak di London Wall. Selepas makan di kedai makan Fish & Chip sekitar Holloway Road, kami berdua menuju ke stesen Holloway Road dan turun di stesen Barbican.

Daripada stesen Barbican nak ke Museum of London hanya 321 meter sahaja:


Aku tiba di Museum of London pada pukul 1.36 tengahari. Muzium orang Inggeris ni sangat besar dan menarik. Sepanjang aku di dalam muzium, aku seperti melalui zaman-zaman yang pernah dilalui oleh orang-orang Inggeris suatu ketika dahulu.

Daripada sebelum wujudnya London hinggalah London pada hari ini. Banyak yang aku dapat belajar tentang sejarah orang Inggeris di dalam Museum of London. Lama jugak ada berada di dalam muzium ni; dalam 3 jam 30 minit jugak le.

Okey lah, aku buat slideshow untuk korang semua apa yang ada dalam Museum of London. Jemputlah tengok ye:


Masa menuju ke pintu keluar, ternampak cafe di tingkat 1 dan kami berdua duduk di situ. Aku suruh isteri aku belikan aku satu kopi Macchiato yang berharga ₤1.55. Isteri aku minta duit, aku tak bagi. Aku cakap pakai duit dia sendiri. Aku tau dia ada banyak duit lagi. Kalau duit dia tak banyak, macam mana boleh beli kasut Clarks 3 pasang!

Aku dengar isteri aku membebel dalam bahasa Inggeris. Chewahhh, bila masa isteri aku terrer bahasa Inggeris!

Dalam 5 minit kopi aku pun sampai. Aku ingatkan Macchiato ni sama macam kopi Starbuck. Aku juga sangkakan saiznya juga mestilah sama.

Sebaliknya, kopi yang aku terima jauh beza keadaannya:

Museum of London - Kopi Macchiato berharga ₤1.55.

Walaupun keadaan kopi tersebut tidak cukup sifatnya. Tapi, rasanya teramat pahit dan terlalu pekat. Aku tak pernah rasa kopi sepekat ini. Patutlah ianya dalam bekas yang kecik. Aku mengambil masa selama 10 minit untuk habiskan kopi tersebut.

Lepas aku berjaya habiskan kopi Macchiato itu, kami berdua keluar daripada Museum of London dan menuju ke Camden Town.

Aku tiba di Camden Town pada pukul 4.50 petang. Tujuan aku ke Camden Town semula kerana mahu mencari kedai basikal Evans Cycles. Evans Cycles kalau di internet amat popular. Pada masa yang sama boleh aku cuba mencari makanan asia yang ada dijual dalam Camden Town.

Aku singgah di kedai Kita Kitchen dan tanya Mahathir kat mana kedai basikal di dalam Camden Town. Beliau mengatakan di sini ada dua kedai basikal iaitu CycleSurgery dan Evans Cycles; dan untuk ke situ aku hanya perlu jalan terus sahaja.

Kedai pertama aku jumpa adalah CycleSurgery:

Camden Town - Kedai basikal CycleSurgery.

Camden Town - Di dalam kedai basikal CycleSurgery.

Kedai ke dua aku jumpa pula adalah Evans Cycles:

Camden Town - Di hadapan kedai Evans Cycles.

Camden Town - Di dalam kedai Evans Cycles.

Selepas itu, kami berdua mencari kedai masakan halal Thai dan membeli dua bungkus mi goreng. Sebelum pulang, sempat juga jalan-jalan di sekitarnya.

Camden Town - Banyak kedai dalam Camden Town.

Camden Town - Lorong yang terdapat di dalam bazar.

Camden Town - Untuk ke Stables Market, kena turun ke
bawah tanah.

Camden Town - Salah satu kedai kulit yang terdapat di
sekitar Camden Town.

Selepas berjalan-jalan sekitar Camden Town, kami berdua pulang ke hotel terus. Tiba di hotel sekitar jam 7.00 petang. Kaki ada sedikit sakit; ye lah, kasut baru lah katakan.

Oh ye, satu perkara lagi - Aku ingatkan kopi pekat berharga ₤1.55 yang aku minum di Museum of London dapat bantu aku tidur lewat sedikit. Tapi, pukul 9.00 malam aku dah hanyut...

PS: Hanya tinggal 2 hari sahaja untuk pulang ke Malaysia. Rindu jugak pada anak-anak aku yang berada di kampung...

2 ulasan:

  1. beli barang2 sovenier (key chain, magnet peti ais) yg murah2 kat mana bro?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tawar menawar boleh kat Camden Town. Memang murah...

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...