Ahad, 3 Julai 2011

Resepi Hari Minggu: Bagaimana Membuat Bar Protein


Hari ini aku berehat sahaja di rumah sambil menjaga anak-anak kerana isteri aku ada aktiviti sukan hingga ke petang. Kalau tidak, perancangan asal aku mahu mengikut geng basikal ke Port Dickson sejauh 120 km.

Untuk memenuhi masa terluang yang sangap, aku penuhi masa dengan membuat bar protein yang dah habis pada minggu lepas. Sambil-sambil tu boleh aku berkongsi resepi bar protein dengan pembaca blog ini.

Okey, ayuh kita ke dapur!

Bahan-bahan utama dalam agenda terpenting ini adalah seperti di bawah:

6 skop Whey Protein
1 gelas Quaker Oat
2 sudu besar Jem Kacang tanpa kolestrol
2 sudu Madu
1 skop Kismis
50ml Susu Skim (susu rendah lemak atau lemak penuh dilarang sama sekali!)
Ramuan-ramuan utama dalam Bar Protein.

Langkah pertama, masukkan 6 skop Whey Protein ke dalam mangkuk:

Whey Protein Horley's berharga RM224 ada dijual
di Fitness Concept.

Langkah ke dua, tuangkan 1 gelas Quaker Oat:

Nak letak setengah gelas pun boleh. Terpulang mengikut
citarasa masing-masing.

Langkah ke tiga, masukkan kismis satu skop:

Kismis satu skop pun dah cukup.

Langkah ke empat, diikuti pula jem kacang tanpa kolestrol sebanyak dua sudu besar. Kalau korang dapat yang natural, lagi bagus:

Aku pakai jenama Skippy Peanut Butter. Kalau boleh, cari
yang jenis natural apa-apa jenama pun takpe.

Langkah ke lima, masukkan dua sudu besar madu lebah asli:

Lebah madu ni aku pakai jenama Giant B. Harga lingkungan
RM40 ada dijual di Alamanda.

Langkah ke enam, ramuan terakhirnya adalah 50ml susu skim tanpa lemak. Pastikan bukan susu jenis rendah lemak atau lemak tinggi. Dan juga, pastikan jangan lebih daripada 50ml. kalau tak, bar protein boleh lembik:

Susu skim jenama Magnolia berharga RM5 - RM6. Harga aku
tak berapa ingat sangat. Susu jenis ini aku beli di Carrefour.

Kacau sehabis daya sehingga sebati:

Ingat, jangan campurkan susu skim lebih daripada 50ml.
Kelak nanti, habis binasa bar protein anda!

Akhir sekali, letakkan di dalam bekas seperti dalam gambarajah di bawah:

Bagi padat elok-elok dalam bekas leper.

Setelah diletakkan dalam bekas leper, masukkan ke dalam peti ais selama 30 minit. Lepas tu bolehlah dipotong-potong kepada bentuk bar dan boleh terus makan. Biasanya aku dapat dalam 5 bar - cukup untuk stok seminggu lebih.

Cara pengambilannya pula adalah sejam sebelum aktiviti sukan dan hanya satu bar sahaja sudah cukup mengenyangkan.

PS: Biasanya proses membuat bar protein hanya mengambil masa 45 minit sahaja. Kalau tak nak masuk peti ais, cuma 15 minit sahaja prosesnya dan anda sudah pun boleh makan. Mudah bukan?

2 ulasan:

  1. susu tu ganti ngan air soya bole?

    BalasPadam
  2. tak pasti pulak kalau campur dgn soya. karang campur benda pelik-pelik, tak termakan pulak nanti.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...