Jumaat, 26 Ogos 2011

Temuramah: Bersama Ironman Muda


Pahlawan Basikal: Assalamualaikum Lee. Terima kasih kerana sudi luangkan masa dengan aku malam ni.
Fadhli Khairon: Waalaikumussalam. Aku pun nak ucapkan terima kasih kat kau kerana sudi menemubual aku :)

Pahlawan Basikal: Okey Lee, boleh kau ceritakan serba sedikit tentang diri engkau secara umumnya kepada pembaca blog aku?
Fadhli Khairon: Orait, nama aku Fadhli Khairon dan kawan-kawan panggil aku Lee. Bekerja di Rodalink, Putrajaya. Hobi aku berbasikal, lari dan berenang.

Ketika di Port Dickson Triathlon 2011.

Pahlawan Basikal: Bila kau mula berbasikal secara serius?
Fadhli Khairon: Aku mula serius sangat dengan basikal ni pada tahun 2007. Inilah pertama kali aku sertai perlumbaan Dualthlon seumur hidup aku. Dualthlon ni dianjurkan oleh UM Malakoff University Siri 2007. Kau boleh ke laman web http://www.duathlonseries.com.my untuk mengetahui lebih lanjut tentang mereka.

Pahlawan Basikal: Baiklah Lee, sebut tentang basikal, aku ada perasan masa kita kayuh setiap malam Rabu dan Jumaat baru-baru ni, kau bawa basikal baru dan masih berkilat. Aku percaya kau mesti ada lebih dari satu basikal...
Fadhli Khairon: Hahahaha. Ya, itu memang basikal baru! Basikal Triathlon L’ex Presse tersebut adalah basikal ke-tiga aku dan satu-satunya basikal jenis itu yang aku ada setakat ini. Selain itu, aku ada dua lagi basikal iaitu jenis road bike Cannondae R1000 dan jenis mountain bike GT Zaskar.

Bersama Triathlon L’ex Presse ketika di
Port Dickson Triathlon 2011.

Pahlawan Basikal: Boleh ceritakan apa keistimewaan setiap satunya?
Fadhli Khairon: Aku boleh katakan setiap basikal yang aku ada mempunyai keistimewaannya sendiri. Contohnya basikal Cannondae R1000, ianya sangat bagus untuk jalanraya yang rata dan mendatar. Ketika mendaki bukit juga sangat lazat.

Triathlon L’ex Presse pula tersangat bagus prestasinya ketika di jalanraya yang mendatar.

GT Zaskar pula aku hanya pakai untuk off road. Sekali sekala layan mountain bike pun syok jugak!

Pahlawan Basikal: Banyak jugak basikal kau, Lee. Ok takpe, soalan seterusnya...
Fadhli Khairon: Eh, tunggu dulu. Aku nak minum Milo Ais dulu. Kau tunggu aku kejap ye...

Pahlawan Basikal: Aaaaa... Ok.

5 minit berlalu dan Lee muncul kembali sambil lap mulutnya dengan tisu.

Pahlawan Basikal: Eh, mana Milo nya?
Fadhli Khairon: Dah habis.

Pahlawan Basikal: Untuk aku?
Fadhli Khairon: Sorry geng, susu dah habis. Eh, apa soalan yang kau nak tanya tadi?

Pahlawan Basikal: Oooo, aku nak tanya tadi tentang pengalaman terbaik dan terburuk kau dalam perlumbaan yang lepas-lepas dan pengalaman tu kau akan ingat sampai bila-bila.
Fadhli Khairon: Ermm... (Sambil mengaru-garu perut) Pengalaman terbaik aku adalah ketika menyertai Ironman Langkawi 2010. Kau tahu lah, nak habiskan game ni bukan senang. Nak berenang sejauh 3.8 km, naik basikal 180 km dan lepas tu pulak kena berlari 42.2 km. Aku mendapat tempat ke 40 dan berjaya habiskannya selama 16 jam 44 minit dan 54 saat. Memang puas hati!

Pengalaman terburuk aku adalah menggunakan minyak panas beberapa minit sebelum perlumbaan basikal bermula. Kononnya nak bagi power, tapi lain pulak jadinya. Lagi haru kalau terkena pada bahagian sensitif. Cisss!

Pahlawan Basikal: Hebat tu! Tapi, macam mana kau kekalkan stamina? Maksud aku, waktu bila kau berlatih? Dah le kerja sampai pukul 8 malam.
Fadhli Khairon: Oooo... Tu takde hal lah. Biasanya aku buat latihan selepas waktu kerja. Kalau sempat, pagi sebelum masuk kerja pun aku boleh berlatih.

Pahlawan Basikal: Boleh kau ceritakan tentang kumpulan TRI-PAKU yang kau sertai ini? Difahamkan kumpulan ini mempunyai pelbagai kemahiran seperti berbasikal, berlari dan berenang jarak jauh.
Fadhli Khairon: Ya, TRI-PAKU mempunyai beberapa ahli yang terdiri daripada lelaki dan perempuan. Tapi, paling ramai adalah lelaki. Kebanyakan daripada kami memang berkebolehan dalam berbasikal, berlari dan juga berenang jarak jauh - Sesuai dengan motto kami iaitu “Life Time Endurance”.

Kepada yang berminat untuk mengetahui kumpulan TRI-PAKU, boleh lah ke Facebook Fan Page kami di https://www.facebook.com/tripakuteam

Tapi, yang pastinya kayuhan TRI-PAKU setiap malam Rabu dan Jumaat, semuanya tak reti kayuh ala kadar - Semua balun selaju boleh! Kah kah kah

Bersama-sama ahli Tri Paku yang lain ketika Tri Paku Night
Ride, Putrajaya.

Hoohathlon 2011 di Putrajaya.

Pahlawan Basikal: Ya betul tu. Hahahah... Baiklah Lee, siapa yang memberikan kau motivasi dengan apa yang kau buat sekarang ini?
Fadhli Khairon: Chris Mccormack. Beliau adalah Ironman World Championship. Kepada mereka yang tak kenal siapa beliau, boleh ke http://www.youtube.com/watch?v=xjhLFujBSj8.

Pahlawan Basikal: Sekiranya berpeluang, di manakah dalam dunia ini kau ingin mengayuh basikal?
Fadhli Khairon: Queen Kaahumany Highway, Kailua-Kona. Ianya adalah laluan yang perlu dilalui oleh semua perserta World Championship Ironman Kailua-Kona!

Pahlawan Basikal: Selain berbasikal, kau juga seorang yang berkebolehan dalam larian jarak jauh. Boleh kongsikan pengalaman dan nasihat kepada mereka yang ingin cuba-cuba dalam dunia larian ini?
Fadhli Khairon: Aku bukannya terrer sangat. Lagipun larian ni bukan kelebihan utama aku. Tapi, aku berjaya juga habiskan larian sejauh 42.2km iaitu ketika di Ironman Langkawi 2010.

Kepada mereka yang masih baru dalam larian ni, aku nasihatkan agar lebihkan latihan daripada biasa sebelum menyertai apa-apa pertandingan. Kalau tak, sakit dapat dan perlumbaan tak jugak dapat habiskan.

Pahlawan Basikal: Harapan kau kepada pengguna-pengguna jalanraya yang lain terhadap penunggang basikal dan pelari.
Fadhli Khairon: Kongsilah jalanraya bersama-sama dengan pengayuh basikal dan pelari! Bak kata mat saleh, ‘Sharing is Caring’.

Pahlawan Basikal: Sebelum mengakhiri perbualan kita, apa pendapat kau tentang Yuna?
Fadhli Khairon: Ini soalan pun ada ka? Dia chantek!!! Kakaka…!

Pahlawan Basikal: Oklah Lee, terima kasih banyak-banyak sebab sudi meluangkan masa dengan aku. Semoga kau akan terus berjaya dengan apa yang kau ceburi.
Fadhli Khairon: Terima kasih kembali.


Fakta tentang L’Ex Presse Cycles

 L'ex Presse Cycles

  • L’Ex Presse Cycles ditubuhkan pada July 24, 2011 sempena dengan Port Dickson International Triathlon
  • L’Ex Presse adalah satu jenama basikal baru dari Singapura, buatan Taiwan
  • L’Ex Presse membekalkan aksesori seperti bingkai basikal (road, triathlon dan mtb), aero bar dan carbon wheels set
  • L’Ex Presse produk kebanyakan mengunakan Carbon 3K (T700 material)

Layari Facebook L’Ex Presse Cycles di https://www.facebook.com/#!/pages/Lex-Presse-Cycles/140172822736645 dan LIKE!

PS: Nantikan pula edisi temuramah bersama seorang lagi Triathlete muda selaku bakal seorang juruterbang!

2 ulasan:

  1. aku x nak interbiu ker pemberita?/

    BalasPadam
  2. faisal, aku dah senaraikan beberapa nama. ko pun ada tau. tunggu aku bagi soalan nanti :D

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...