Isnin, 24 Oktober 2011

Kayuhan Nafsu ke Hulu Langat


Aku namakan kayuhan Ahad semalam adalah Kayuhan Nafsu. Ini kerana seminggu tak kayuh basikal yang disebabkan hujan rahmat setiap malam di sekitar Putrajaya.

Aku sebenarnya hanya mengikut Jami Centre Team (Aku namakan kumpulan ni sempena nama kedai basikal Jami). Aku pun tak tau pun sebenarnya ke mana arahnya kayuhan kali ini. Tapi yang pasti kayuhan kali ini berkemungkinan besar sejauh 80 km - Memandangkan jumlah yang menyertai kayuhan kali ini dalam lingkungan 20 orang.

Aku bersama Iskandar di hadapan kedai basikal Jami Centre,
yang terletak di Taman Koperasi Cuepacs, Kajang. 

Sudah bersedia untuk melancarkan senjata masing-masing.

Kayuhan bermula jam 7.30 pagi. Laluannya pula melewati Kajang - Semenyih - Hulu Langat - Perez (sempadan Jelebu, Negeri Sembilan) - Batu 9, Cheras - Kajang. Secara puratanya, kelajuan dalam sekitar 27 km/j:


Pada aku, ada beberapa bukit yang agak mencabar iaitu sekitar empangan di Jalan Sungai Lalang dan Perez. Laluan melalui empangan tersebut semua terpaksa melaluinya kerana tiada jalan lain. Tapi, yang menaiki Perez hanya 5 orang sahaja - yang lain semua terus ke pekan Hulu Langat. Oh ye, puncak Perez adalah 1661 kaki (506.28 meter) dari paras laut sejauh 8 km.

Semenyih - Sedang menunggu beberapa orang yang
tersangkut di persimpangan lampu trafik.

Jalan Sungai Lalang - Berhenti sebentar sambil menunggu
rakan lain sebelum mendaki empangan Jalan Sungai Lalang.  

Perez - Di sempadan Jelebu, Negeri Sembilan. Mendaki
sejauh 8 km selama 27 minit dengan purata kelajuan 21 km/j

Selepas turun dari Perez hingga di Kampung Gabai, kami berlima kayuh dengan kadar kelajuan 35 - 40 km/j sambil memotong sekumpulan Mat Saleh. Ini boleh menimbulkan kepanasan melampau ke atas Mat Saleh tersebut - Lalu terjadilah perlumbaan pendek yang berkelajuan 50 km/j hinggalah tiba di pekan Batu 18, Hulu Langat.

Batu 18, Hulu Langat - Mereka berdua inilah yang
bertanggungjawab membuatkan sekumpulan Mat Saleh
tadi rasa tercabar.

Hulu Langat - Berhenti berehat sebelum pulang ke
Taman Cuepacs.

Kami berlima teruskan kayuhan hingga ke pekan Hulu Langat untuk berkumpul semula dengan rakan-rakan yang lain yang tidak mendaki Perez dan seterusnya menuju ke Jami Bike Centre, Kajang semula.

Secara keseluruhannya, kayuhan mengambil masa selama 3 jam 18 minit sejauh 88.40 km dengan penggunaan tenaga sebanyak 2673 kcal.

PS: Aku masih ingat lagi buat pertama kalinya aku mendakit bukit Perez, azabnya seperti sedang menyimpan duit ke dalam ASB!
PPS: Terima kasih kepada jurufoto iaitu Fadzil (Awe).

4 ulasan:

  1. Laju tu naik Perez 27 minit!

    Syaful

    BalasPadam
  2. syaful, kalau kau ada, boleh aku cucuk belakang. 15 minit boleh sampai kah kah kah

    BalasPadam
  3. le...x sangka rupanya pahlawan beskal ada ride skali dgn wa ari tu...cuma wa last in the group le..x lalu kayuh laju mcm lu org semua..apa pun ride best!

    BalasPadam
  4. Siapakah gerangannya Anonymous itu?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...