Isnin, 5 Disember 2011

Kayuhan Bagan Lalang Edisi "Tanpa Had Kelajuan"


Dalam jarak waktu yang terdekat ini, sudah dua kali kayuhan menghala ke Bagan Lalang dilakukan; iaitu pada 27hb November pada minggu lepas dan juga yang terbaru pada hari semalam iaitu 4hb December.

Kayuhan pada minggu lepas bersama Kumpulan Sri Petaling seramai 13 orang ke Bagan Lalang bermula dari Taman Seri Empangan, Putrajaya yang jauhnya hanya 106 km dengan kelajuan purata 28.5 km/j selama 3j : 44m : 17s.

Bagan Lalang - Bersama Kumpulan Sri Petaling.

Kayuhan terkini ke Bagan Lalang bersama Kumpulan Jami Bike Centre seramai 16 orang iaitu semalam bermula daripada Taman Koperasi Cuepacs, Kajang yang mengambil masa 4j : 9m : 10s sejauh 121.19 km dengan kelajuan puratanya 29.2 km/j.

Jami Bike Centre - Inilah tokei kedai basikal Jami Bike Centre
yang terletak di Taman Koperasi Cuepacs, Kajang.
*Gambar hak milik Fadzil

Seperti biasa, kalau kayuh dengan kumpulan ini bermakna tema Sky Team serta Pinarello Dogma masing-masing akan mendominasi sepanjang kayuhan berlangsung.

Jami Bike Centre - Sedang bersiap sedia bersama senjata
masing-masing.

Jami Bike Centre - Kayuhan kali ini M. Kumaresan tiada;
Sebaliknya abangnya iaitu M. Rajen bersama isteri.
*Gambar hak milik Fadzil

Dua orang doktor mewakili hospital masing-masing.
*Gambar hak milik Fadzil

Berkumpul sebelum lanyak bukit-bukit De Palma, Sepang.

Kayuhan kali ini memang agak laju kerana walaupun jalan-jalan yang dilalui agak berbukit, terutamanya kawasan De Palma Sepang, ketika sampai di Bagan Lalang purata kelajuan mencecah 30.2 km/j.

Dalam poket belakang sudah stand by 3 paket power gel...

Dah sampai di Sepang Gold Coast.
*Gambar hak milik Fadzil

Bagan Lalang - Sedang memulihkan tenaga sebelum pulang
ke Kajang semula.

Hey, basikal pun perlu berehat jugak tau!

Dalam 1 jam jugak le kami semua berada di Bagan Lalang. Aku rasa ambik gambar je dah 15 minit... Ye lah, posing kena ada gaya, baru gambar cantik nak tunjuk kat korang semua nanti. Itu pasal kena luangkan masa lebih sikit untuk sikat rambut, taruk bedak dan cover perut.

Dan hasilnya, nah!

Jami Bike Centre Team!
*Gambar hak milik Fadzil

Lepas ambik gambar kitorang semua terus bergerak pulang menghala ke Kajang semula. Ya, laluan masih lagi sama seperti tadi.

Cuma yang bezanya keadaan yang panas melampau dan angin yang sangat kuat. Aku cuba tarik 37 km/j, tetapi makin lama makin perlahan menjadi 29 km/j. Haru betul!

Nasib baik ada kereta sokongan mengiringi sepanjang kayuhan berlangsung. Jadi, lagi 20 km terakhir kami semua berhenti mengisi air yang dah habis dan sambil tu menunggu yang masih tertinggal di belakang.

Kereta sokongan yang membawa air dan beberapa roda
ganti. Aku mengharapkan kayuhan akan datang bawalah
sekali nasi beriyani!

Air mineral sebagai penyambung selera kayuhan sebentar
lagi.


Bersedia untuk menyambung 20 km yang berbaki.

Sebelum itu, aku sempat bergambar dengan pembaca setia
blog aku iaitu Azlan.
*Gambar hak milik Azlan

Ketika tiba di pekan Kajang, keadaannya agak sengsara jugak le. Ini kerana suasana yang panas, angin yang berbahang dan asap kenderaan seperti bas dan lori. Ketika itu juga keadaan jalanraya agak sesak dengan pelbagai jenis kenderaan.

Seterusnya, jam 1:30 tengahari kami tiba di Jami Bike Centre.

Apa yang aku boleh simpulkan di sini, kayuhan kali ini agak mantap dan mencabar. Kalau kayuh perlahan memang kena tinggal jauh. Jadi, nak tak nak kenalah usaha sehabis daya menekan pedal sampai habis sesi kayuhan.

PS: Sepanjang 7 hari baru-baru ini, aku sudah pun berlari dan berbasikal sejauh 284 km. Fakta yang agak menarik tentang diri aku. Ehem!
PPS: Terima kasih kepada Fadzil dan Azlan diatas gambar-gambar sepanjang kayuhan berlangsung.

4 ulasan:

  1. perghhhh goyang gak aku ni... esok first time aku ke bagan lalang ni...

    BalasPadam
  2. najib, esok pi ke bagan lalang dengan sapa? esok jami n the gang ke PD.

    BalasPadam
  3. no prob bro...wa kan paparazi beskal dgn bro fadzil...hehe

    BalasPadam
  4. lan, kau dgn awe memang best. rajin dan penuh fokus dengan bidang fotografi ketika acara berlangsung :D

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...