Ahad, 19 Jun 2011

Hari ke Enam: Big Bus Tours, Tower of London, Tower Bridge dan Camden Town


Hari ini adalah hari Ahad dan secara automatiknya sudah masuk hari ke 6 aku berada di kota London. Mengikut jadual aku, hari ini adalah aktiviti menaiki bas merah yang tak ada bumbung tu; atau dengan nama lainnya "Hop-On Hop-Off".

Di London, ada beberapa syarikat bas jenis ni beroperasi seperti Premium Tours dan Big Bus Tours. Dalam kes aku ini, aku mengambil syarikat Big Bus Tours. Aku beli tiket bas ini secara online sebulan lebih awal sebelum aku ke London. Jumlah harga tiket untuk dua orang setelah diskaun adalah ₤42.

Inilah Big Bus Tours. Pada aku, menaiki bas jenis ini adalah
perkara yang cukup serius dan perlu menaikinya sekiranya
berada di kota London.


Big Bus Tours akan membawa anda melalui beberapa kawasan utama seperti Big Ben and the Houses of Parliament, The Tower of London, St Paul's Cathedral, The London Eye, Buckingham Palace, Tower Bridge, Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Westminster Abbey, Downing Street dan Horse Guards.

Tetapi, sebelum aku ke Hyde Park untuk menaiki Big Bus Tours, aku perlu ke Camden Town dahulu. Camden Town sudah lama berlegar di dalam kepala aku sejak sekian lamanya. Di kaca tv pun sering kali aku melihat orang Malaysia datang ke sini. Difahamkan juga, di sekitar Camden Town terdapat ramai orang Malaysia meniaga.

Jam sudah menunjukkan pukul 9.37 pagi ketika sampai di stesen keretapi bawah tanah Camden Town. Aku perlu habiskan sesi melawat Camden Town secepat mungkin. Kalau tak, rugilah tiket Big Bus Tours yang aku beli.

Sebaik sahaja aku keluar daripada stesen Camden Town, sebelah kanan aku betul-betul ada kedai topi. Aku terus beli topi kaler hitam berharga ₤10. Itupun harga selepas tawar menawar. Orang Malaysia kan hebat kalau bab tawar menawar! Tapi, aku percaya sebenarnya boleh dapat bawah ₤10!

Camden Town - Bergaya dengan topi baru di hadapan
"The Camden Market". Orang agak ramai ketika ini.

Di laluan yang sama, ada "The Camden Market" dan aku terus masuk ke dalam untuk melihat apa yang aku boleh beli. Aku bercadang mahu membeli jaket kulit. Dengar cerita, jaket kulit kat sini murah harganya.

Camden Town - Di dalam The Camden Market terdapat
pelbagai jenis baju. Murah pulak tu!

Camden Town - Isteri aku sedang memilih jaket kulit.

Akhirnya, aku dan isteri aku dapat juga membeli jaket kulit. Isteri aku punya jaket berharga ₤40 dan aku punya ₤50. Yang menariknya, jaket yang aku beli tu harga asalnya adalah ₤190. Macam mana aku boleh dapat harga ₤50 je? Hahahaha... Aku tak mahu cerita kat sini sebab banyak lagi yang belum aku cerita lagi. Sorry geng!

Selepas itu, kami berdua berjalan sekitar 100 meter daripada stesen Camden Town untuk melihat kedai-kedai lain pula. Nak berjalan lebih jauh lagi takut tak sempat pulak nak ke Hyde Park Corner untuk menaiki Big Bus Tours. Jadi, kami berdua mengambil keputusan untuk datang semula ke Camden Town disebelah petangnya.

Jam 10.50 pagi, kami menaiki keretapi bawah tanah untuk menuju ke Hyde Park Corner. Ketika sampai di Hyde Park Corner, berderet bas tak berbumbung sedang pakir di tepi jalan sambil ditemani seorang awek yang tugasnya melayan pelanggan. Aku menuju ke arahnya sambil menyerahkan e-Voucher Big Bus Tours dan membeli sekali pakej melawat Tower of London dan Tower Bridge yang berharga ₤52 untuk dua orang.

Selepas membayar pakej tiket tersebut dan menukarkan e-Voucer kepada tiket asli, kami menaiki bas dengan penuh gaya, mutu dan keunggulan. Yelah, jaket kulit baru beb!

Hyde Park - Seorang lelaki sedang memberi ucapan sambil
dikelilingi orang ramai.

thistle Marble Arch - Ini hotel tau, bukan pusat membeli belah!

Di London, jarang sekali nampak bangunan-bangunan tinggi
seperti kita di sini.

Gloucester Place - Tak pasti bangunan apa.

Oxford Circus - Bendera-bendera Union Jack digantung
sepanjang jalan ini.

Memang aku akui, ketika melalui Big Ben dan Houses of Parliament, bangunan lama ini memang sangat cantik. Oh ye, bangunan ini mula dibina pada tahun 1097 dan 1099 oleh William Rufus. Siap dibina pada 10 April 1858 dan diistiharkan sebahagian daripada "UNESCO World Heritage Site" pada tahun 1987.

Berlainan dengan kita di sini. Asal ada banggunan lama, habis dirobohnya. Bukannya nak dipulihara semula; contohnya, Penjara Pudu!

Big Ben and the Houses of Parliament - Selama ini aku hanya
tengok di dalam tv sahaja. Sekarang ini betul-betul di hadapan
mata aku!

Untuk gambaran sebenar Big Ben dan Houses of Parliament dalam versi video, sila lihat di bawah. Anda dinasihatkan tengok video ini sebanyak dua kali. Masa tengok mula-mula tu, biar tengok sampai habis. Tengok kali ke dua pulak, pejamkan mata anda dan bayangkan anda turut sama berada di atas Big Bus Tours:


London Eye - Bersebelahan Sungai Thames.

London Eye - Laluan menuju ke London Eye.

Di Malaysia, ramai orang sering merungut yang jalanraya kita sering dikorek oleh Jabatan Kerja Raya. Ada juga yang berkata, negara lain tak macam tu pun. Ah, siapa cakap? Sepanjang aku di london, kerap jugak aku nampak diorang korek dan kambus jalan. Dah le jalan sempit, lepas tu pulak waku itu lah diorang korek jalan. Depan hotel aku sendiri pun ada orang korek jalan tau!

Ave Maria Lane - Jangan ingat kat Malaysia je sibuk korek
kambus jalan. Kat London pun lebih kurang sama je
macam kita kat sini.

Tower Bridge daripada jauh. Kami berdua sedang ke arah
sana.

Bangunan yang di hadapan ini adalah City Hall
dan di hujung sana; bangunan seakan peluru itu pula
adalah 30 St Mary Axe.

Tower Bridge - Sedang melalui Tower Bridge.

Tower of London - Di sebelah Tower Bridge
adalah Tower of London.

Sebaik sahaja bas berhenti di hadapan Tower of London, kami berdua turun daripada Big Bus Tours dan terus menuju ke istana lama tersebut. Tower of London terletak bersebelahan dengan Sungai Thames. Ketika itu ramai orang berada di sepanjang Sungai Thames sambil bergambar berlatarbelakangkan Tower Bridge.

Nasib baik aku beli tiket masuk dengan awek cantik Big Bus Tours tadi. Kalau tak, aku terpaksa beratur panjang di kaunter tiket Tower of London.

Tower of London - Ketika masuk ke dalam istana.

Tower of London - Agak pelik kenapa jual kereta dalam
istana lama ini.

Ketika di dalam istana, ada perkara yang sangat menarik terjadi dengan tiba-tiba. Bateri kamera Nikon aku habis! Aku minta kamera Canon satu lagi dalam simpanan isteri aku. Isteri aku cakap tak bawak. Hah, sungguh menarik kerana ianya terjadi di dalam Istana lama Inggeris ini.

Nasib baik masa kecil dahulu aku selalu tengok filem MacGyver. Jadi, berbekal kecerdikan sejak kecil lagi, aku mengeluarkan telefon bimbit Sony Ericsson aku yang baterinya masih penuh. Telefon bimbit ini memang aku sentiasa bawa dalam keadaan tutup kerana berpotensi menggantikan kamera-kamera aku yang telah kehabisan baterinya. Sekiranya aku ditanggap oleh CIA atau mana-mana Pegawai Interpol, aku masih lagi ada kamera yang disembunyikan di dalam poket seluar!

Tower of London - Di pintu masuk menara Lanthorn yang
dibina pada tahun 1220-1238.

Tower of London - Di bahagian dalam kubu istana.

Tower of London - Ada lakonan secara terus dihadapan
para pelancong.

Tower of London - Pelakon yang sedang menunggu giliran
wataknya pula.

Tower of London - Dinding asal yang sebahagiannya sudah
runtuh.

Tower of London - Pemandu pelancong sedang
eksyen di hadapan para pelancong.

Kawasannya boleh dikatakan besar jugak. Jadi, ada sebahagian kawasan di dalam Tower of London aku tak dapat nak pergi.

Seterusnya, kami berdua keluar daripada Tower of London dan terus menuju ke arah Tower Bridge melalui tepi Sungai Thames. Tiba di Tower Bridge, kami terus menuju ke kaunter tiket untuk menukarkan tiket sementara yang diberi oleh awek Big Bus Tours tadi kepada tiket yang sebetulnya.

Selepas mendapatkan tiket, para pelawat perlu menunggu untuk menaiki lif menuju ke atas Tower Bridge.

Tower Bridge - Inilah tiket yang sebetulnya berbanding
tiket sementara hanya berbentuk resit sahaja.

Tower Bridge - Di dalamnya ada pertunjukan video
menceritakan sejarah tentang Tower Bridge.

Tower Bridge - Sepanjang laluan ini para pelancong akan
dihidangkan dengan segala informasi berkaitan jambatan-
jambatan di dunia dan sejarah Tower Bridge.

Tower Bridge - Permandangan Sungai Thames dari
Tower Bridge.

Inilah Tower Bridge yang sebenar!

Tower Bridge bukan lah besar mana pun. Tak sampai sejam boleh habis jalan. Oh ya, para pelawat boleh juga melawat di bahagian enjin Tower Bridge di mana jambatan tersebut beroperasi. Aku tak pergi pun sebab aku perlu menaiki feri secara percuma melalui sepanjang Sungai Thames.

Bagaimana boleh percuma? Ini kerana sekiranya menggunakan servis Big Bus Tour, para pelanggan mereka akan dapat menaiki feri secara percuma.

Thames River - Sedang beratur untuk menaiki feri.

Thames River - Tower Bridge sedang dinaikkan agar
kapal di bawahnya dapat melalui Sungai Thames.

Thames River - Pemandu pelancong sedang menjalankan
tanggungjawabnya kepada para pelancong.

Thames River - Mercu seakan-akan Place de la Concorde pun
ada di London. Adakah ianya satu kebetulan? Kalau di Jamrah,
batu ini hanya sesuai untuk direjam!

Thames River - Eye of London.

Thames River - Feri akan menurunkan penumpangnya di
Big Ben and the Houses of Parliament.

Selepas turun di Big Ben and the Houses of Parliament, kami terus menuju ke keretapi bawah tanah yang terdapat di situ. Kami berdua bercadang mahu ke Camden Town semula untuk mencari makanan Melayu.

Stesen Westminster - Sedang menunggu keretapi bawah
tanah menuju ke Camden Town.

Camden Town - Tangga stesennya sangat curam. Bayangkan
eskelatornya rosak! Aku sudah merasa pengalaman
menaiki tangga eskelator ketika rosak.

Sampai di Camden Town, kami berdua terus mencari kedai Melayu. Dalam 20 minit jugalah kami berjalan mencari di mana kedai makanan Melayu. Akhirnya kami patah balik jalan yang kami datang tadi. Dan, ketika itulah kami berdua terdengar ada satu suara perempuan menegur kami di dalam Bahasa Melayu. Dengan spontannya aku senyum pada perempuan tersebut.

Lalu kami tanya di mana kedai masakan Melayu dan beliau memberitahu bahawa kedai masakan Melayu yang kami cari hanya di sebelah kedai yang kami sedang berdiri.

Memang betul, ada kedai melayu di situ! Nama kedai tersebut adalah "Kita Kitchen".

Camden Town - Permandangan sepanjang jalan di waktu
petang.

Camden Town - Bangunan kedai Camden Lock.

Camden Town - Ada sungai di sini.

Aku pun agak teruja apabila dapat berjumpa dengan orang Melayu di bumi asing ni. Diorang pun tak sombong macam manusia-manusia dalam kantin Malaysia Hall. Aku dan isteri aku sembang macam dah kenal lama. Di dalam kedai ini ada 4 orang pekerja. Salah seorangnya anak tokei kedai yang bernama Mahathir dan masih belajar di sekitar London.

Menurut Mahathir, di sekitar Camdem Town terdapat ramai orang Malaysia meniaga makanan dan cenderahati. Kebanyakannya adalah Cina Pulau Pinang.

Camden Town - Satu-satunya kedai makan masakan Melayu.
Kita Kitchen mula beroperasi sejak hampir dua bulan lalu.

Camden Town - Keadaan kedai Kita Kitchen.

Camden Town - Masakan Melayu di bumi asing.

Di Kita Kitchen, kami berdua bungkus nasik goreng. Kami minta sambal belacan, abang tu cakap dah habis. Ok takpe, esok petang kami datang lagi.

Selepas membayar ₤6, kami terus beredar dan ketika sampai di Old Street, kami berdua singgah di kedai Turkey semalam dan beli burger sebagai backup sekiranya nasi goreng tak cukup. Memang betul tak cukup. Nasib baik ada burger!

Ini bukan kerana nasi goreng tersebut sedikit, tetapi kami memang lapar. Biasanya ketika tengahari, memang tak sempat nak cari kedai makan sebab aktiviti sangat padat. Biasanya tengahari kami hanya makan Snickers Bar sahaja.

Sebagai backup, aku beli burger kat kedai Turkey di
Old Street.

Seharian sepanjang hari Ahad di kota London memang memenatkan. Walaupun penat, ianya penat yang berbaloi. Setiap sen yang dikeluarkan memang tak terasa rugi. Inilah percutian yang terbaik pernah aku buat setakat ini.

PS: Camden Town adalah pekan kecil dan keadaan persekitarannya sangat best. Deretan kedai sepanjang jalan membuatkan pekan kecil itu kelihatan sungguh hebat. Camden Town memang terbaik!
Klik sini untuk baca sampai habis...

Isnin, 13 Jun 2011

Larian Amal untuk Diri Sendiri


Hari ini izinkan aku bercerita tentang Larian Amal untuk Diri Sendiri pula. Yang menunggu cerita tentang London, maafkan aku seadanya. Cerita itu ada, cuma menunggu masa yang sesuai untuk beraksi.

Bercerita tentang larian, aku sebenarnya ada cerita tersendiri macam mana aku boleh terlibat dengan larian ni. Aku mula berlari semula pada tahun lepas sebab nak meningkatkan kecergasan aku ketika di London nanti. Aku tak mahu rosakkan percutian aku disebabkan aku penat untuk berjalan di kota London. Jadi, rugilah segala wang yang aku keluarkan kalau aku pengsan masa berjalan ketika di sana nanti.

Selepas berlari hampir 2 minggu, lutut kiri aku cedera dan aku mula beralih kepada sukan berbasikal pula hingga sekarang.

Polygion F100 Flatbar yang telah diubahsuai menjadi basikal
racing. Inilah basikal pertama aku yang banyak jasanya.

Tetapi, sukan berlari ni ada keistimewaan yang tersendiri. Disebabkan ada keistimewaan tersendiri itulah aku mengambil keputusan untuk berlari semula selepas bersara hampir 5 bulan. Sebagai permulaan, aku turut serta Himpunan Sejuta Belia: Standard Chartered 5KM Fun Run pada bulan lepas.

Keesokan harinya selepas larian Standard Chartered tersebut, aku pergi ke butik Nike di Alamanda untuk membeli 4 helai seluar yang bersesuaian ketika berlari.

Dalam seminggu ni aku banyak berlari, berlari dan berlari. Masuk minggu ke dua aku masih banyak berlari daripada berbasikal. Kalau berbasikal pun masa aktiviti TRI Paku Nite Ride setiap Rabu dan Jumaat.

Ok, itulah kisahnya macam mana aku boleh terlibat dengan larian ini. Ok, kembali kepada topik yang apa aku mahu kongsikan dengan anda semua. Topiknya, masih lagi tentang larian...

Ketika berlari, ada dua benda yang aku utamakan selain pemakaian yang selesa ketika berlari. Dua benda itu adalah Nike+ Sportband dan Nike Free Run+ 2. Apa kebenda benda-benda tu? Ok, sila lihat di bawah:

Nike Free Run+ 2. Harga RM368.

Nike+ Sportband. Harga RM225.

Dengan dua benda ni, aku boleh menyimpan data setiap larian yang aku buat. Data-data yang dimaksudkan adalah berapa kilometer aku berlari ketika itu, berapa minit/jam aku dah berlari, berapa laju aku berlari dalam sejam dan jumlah kalori dah terbakar.

Sebelum itu, pastikan cip Nike+ Sportband sudah diletakkan dalam kasut Nike Free Run+ 2. Barulah segala data ketika larian dapat direkodkan.

Cip Nike+ Sportband.

Cip tersebut perlu diletakkan di dalam kasut Nike.

Kasut yang hanya ada lambang Nike+ sahaja menyokong
Nike+ Sportband.

Selepas berlari, aku akan cucuk Nike+ Sportband ke komputer aku. Dan, dalam masa kurang 3 saat segala aktiviti yang aku lari tadi akan dimuatnaik ke akaun aku di laman web Nike Running. Segala data tadi akan ditukar menjadi bentuk graf:

Inilah rupa data setelah dimuatnaikkan ke dalam akaun
Nike Running.

Daripada graf tersebut, aku boleh melihat bagaimana cara aku berlari. Syok kan?! Secara tak langsung, ianya memberikan motivasi kepada aku

Di dalam akaun Nike Running, aku boleh tetapkan matlamat untuk menjadi seorang pelari 5K, 10K, 21K, Half Marathon atau Full Marathon.

Dalam kes aku, aku menetapkan sasaran untuk menjadi seorang pelari sejauh 10K (10 km). Jadi, berdasarkan matlamat aku, Nike Running ada menyediakan satu ruangan yang dipanggil Coach. Coach ini selaku jurulatih maya aku akan menyediakan jadual latihan untuk aku selama 13 minggu.

Coach - Bertindak sebagai Jurulatih Maya aku.

Tugas aku hanya perlu mengikut jadual yang diberikan oleh Jurulatih Maya sekiranya aku mahu berjaya mencapai matlamat yang telah aku tetapkan.

Ini adalah satu pengalaman yang mengujakan aku. Sebelum ini aku hanya berlari dan cuma mengagak sahaja prestasi setiap larian yang aku lakukan. Sekarang ni, larian aku boleh dilihat dengan mata kasar. Secara tak langsung aku boleh tahu bagaimana gaya larian aku dan apa yang patut aku pertingkatkan supaya matlamat aku tercapai.

Disebabkan terlalu taksub dengan teknologi yang Nike bawakan ini, aku sekarang sedang berehat tanpa sebarang aktivi sukan. Otot lutut kanan aku tercedera ketika berlari dan mengalami luka dalaman hingga menyukarkan pergerakan yang normal.

8 bulan dahulu, otot lutut kiri cedera. Sekarang ini, otot lutut
kanan pula menjadi mangsa.

Sementara ini, biar aku berehat dahulu daripada sebarang aktiviti. Sambil-sambil tu boleh aku mengolah artikel seterusnya :)

PS: Mengikut pengalaman lepas, aku perlukan masa 6 minggu untuk sembuh. Tapi, masuk minggu ke 3, aku dah kayuh basikal!
Klik sini untuk baca sampai habis...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...