Khamis, 21 Julai 2011

Hari ke Lapan: Emirates Stadium, Museum of London, Clarks dan Camden Town


Hari ni 26hb April 2011, mengikut jadual - aktivitinya adalah pergi ke Arsenal Stadium, membeli-belah kasut Clarks, melawat Museum of London dan menjelajah Camden Town.

Aku bukan le peminat sukan bola sepak. Tapi, Stadium Arsenal ni paling dekat dan mudah untuk ke situ. Lagipun, kedai Clarks dengan Stadium Emirates dekat. Boleh harung satu kali dan jimat masa aku.

Tengok peta di bawah ni, (A) Emirates Stadium dan (B) Clarks Factory Shop:


Daripada stesen Old Street, aku turun di stesen Holloway Road. Jam sudah pun menunjukkan pukul 9.40 pagi. Keadaannya sangat-sangat-sangat sejuk dan bukan nak berlagak, aku terpaksa jugak pakai jaket kulit. Tangan kena masuk poket jaket sebab sejuknya buatkan tangan rasa kebas.

Itu pasal dalam filem James Bond banyak aksi seluk poket; sejuk rupanya!

Emirates Stadium - Kena naik tangga dulu sebelum sampai
ke sini.

Emirates Stadium - Stadiumnya sangat besar. Lagi besar
daripada bilik pejabat aku!

Masa aku tiba di Stadium Arsenal ni, tak ramai orang di sekitarnya. Kalau ada pun, sorang dua lalu lalang dalam perjalanan ke tempat kerja. Bila aku naik tangga untuk ke bahagian atasnya, baru nampak ada sekumpulan pelawat. Tengok macam budak sekolah je.


Selepas ambik gambar sekitar stadium, aku masuk kedai yang menjual segala berkaitan Kelab Bola Sepak Arsenal. Kedai ini namanya "The Armoury".

The Armoury - Pusing kiri; Waaahhh, rambang mata aku
dibuatnya!

The Armoury - Pusing kanan, ahhhh tak boleh tahan! Aku
dah standby ₤70 kat tangan.

The Armoury - Jersey Arsenal yang sudah
ditandatangani para pemain. Ianya berharga
₤550.

Lama jugaklah aku kat dalam kedai ni. Isteri aku dah bising-bising sampai lepak kat luar kedai. Aku tengah keliru nak beli apa, pasal banyak sangat jersey dan baju yang lawa-lawa.

Akhirnya, aku beli jersey retro tahun 1988-1989, 3 helai t-shirt untuk anak aku dan 2 keping pelekat kat cermin kereta untuk kawan pejabat aku. Ok lah, tak mahal sangat sebab jumlah keseluruhan harganya adalah ₤54.

Lepas tu, kami berdua menuju ke Clarks Factory Shop yang terletak 1.28 km daripada Stadium Arsenal. Dengan keadaannya yang sejuk dan mulut berasap-asap, kami berdua berjalan berpandukan peta yang aku cetak daripada Google Map.

Seven Sisters Road - Sepanjang perjalanan menuju ke
Clarks Factory Shop.

Ketika melalui sepanjang jalan Holloway Road dan Seven Sisters Road,  banyak kedai kasut sukan, pasaraya dan kedai-kedai telefon. Aku sempat singgah kedai kasut sukan yang ada di situ. Ketika dalam kedai kasut tersebut, aku ada perasan seorang lelaki Negro tinggi lampai memakai jaket tebal.

Lagaknya agak pelik...

Ketika aku keluar daripada kedai, dia pun turut sama keluar dan masuk kedai bersebelahan kedai kasut tadi. Aku masih perhatikannya dari jauh. Aku melihat dia menggosok tangannya sambil melihat-lihat barang-barang di dalam kedai itu. Lepas tu dia keluar daripada kedai tu dan masuk ke dalam kedai seterusnya.

Ohhh, rupa-rupanya itulah salah satu jenis trik untuk panaskan badan. Sebabnya, kat luar sejuk dan dalam kedai sahaja ada alat pemanas. Terbalik dengan kita di sini; kat luar panas, dalam kedai sejuk.

Aku ingatkan dia nak mencuri. Rupa-rupanya niat dia ikhlas untuk memanaskan badan sendiri. Maaf abang Negro, saya orang baru di kota London!

Clarks Factory Shop - Inilah kedainya. Setiap kasut dapat
diskaun 50%.

Aku sampai Clarks Factory Shop dalam pukul 11.45 pagi. Sebaik je masuk ke dalam kedai, aku tengok orang agak ramai. Ada seorang Negro sebagai Jaga dalam kedai tu. Badan dia besar dan tinggi dalam 180 cm.

Isteri aku pergi ke bahagian perempuan dan aku ke bahagian lelaki. Banyak betul kasut-kasut yang ada kat rak. Tapi, semuanya saiz besar-besar; saiz 9, 10, 11 dan 12. Ini semua saiz Negro yang jadi Jaga tadi tu! Aku tak nampak pun saiz untuk aku.

Sedang mencari, jumpa satu kasut yang menarik minat aku. Tapi saiznya kecik pulak iaitu saiz 7. Aku ambik kasut tu dan bawa ke kaunter dan aku tanya samada ada tak kasut saiz 8. Negro perempuan yang jaga kaunter tu cakap tak ada.

Oh ok, aku tak percaya cakap beliau! Aku terus letak kasut tu dan cari dengan penuh harapan. Nah, memang rezeki aku - saiz aku ada! Aku ambik dan terus pergi bayar.

Clarks Factory Shop - Kasut yang aku beli kat situ. Tak mau
cerita banyak, aku terus pakai. Oh ye, harganya ₤29.99.
Harga asal sebelum diskaun adalah ₤59.98

Lepas bayar, aku tunggu isteri aku kat luar kedai. Sambil tunggu, aku terus pakai kasut Clarks. Tak lama lepas tu, isteri aku keluar daripada kedai dan bawak 3 pasang kasut. Banyak betul duit dia. Bila aku nak tukar duit, semedang cakap tak cukup.

Destinasi seterusnya adalah Museum of London yang terletak di London Wall. Selepas makan di kedai makan Fish & Chip sekitar Holloway Road, kami berdua menuju ke stesen Holloway Road dan turun di stesen Barbican.

Daripada stesen Barbican nak ke Museum of London hanya 321 meter sahaja:


Aku tiba di Museum of London pada pukul 1.36 tengahari. Muzium orang Inggeris ni sangat besar dan menarik. Sepanjang aku di dalam muzium, aku seperti melalui zaman-zaman yang pernah dilalui oleh orang-orang Inggeris suatu ketika dahulu.

Daripada sebelum wujudnya London hinggalah London pada hari ini. Banyak yang aku dapat belajar tentang sejarah orang Inggeris di dalam Museum of London. Lama jugak ada berada di dalam muzium ni; dalam 3 jam 30 minit jugak le.

Okey lah, aku buat slideshow untuk korang semua apa yang ada dalam Museum of London. Jemputlah tengok ye:


Masa menuju ke pintu keluar, ternampak cafe di tingkat 1 dan kami berdua duduk di situ. Aku suruh isteri aku belikan aku satu kopi Macchiato yang berharga ₤1.55. Isteri aku minta duit, aku tak bagi. Aku cakap pakai duit dia sendiri. Aku tau dia ada banyak duit lagi. Kalau duit dia tak banyak, macam mana boleh beli kasut Clarks 3 pasang!

Aku dengar isteri aku membebel dalam bahasa Inggeris. Chewahhh, bila masa isteri aku terrer bahasa Inggeris!

Dalam 5 minit kopi aku pun sampai. Aku ingatkan Macchiato ni sama macam kopi Starbuck. Aku juga sangkakan saiznya juga mestilah sama.

Sebaliknya, kopi yang aku terima jauh beza keadaannya:

Museum of London - Kopi Macchiato berharga ₤1.55.

Walaupun keadaan kopi tersebut tidak cukup sifatnya. Tapi, rasanya teramat pahit dan terlalu pekat. Aku tak pernah rasa kopi sepekat ini. Patutlah ianya dalam bekas yang kecik. Aku mengambil masa selama 10 minit untuk habiskan kopi tersebut.

Lepas aku berjaya habiskan kopi Macchiato itu, kami berdua keluar daripada Museum of London dan menuju ke Camden Town.

Aku tiba di Camden Town pada pukul 4.50 petang. Tujuan aku ke Camden Town semula kerana mahu mencari kedai basikal Evans Cycles. Evans Cycles kalau di internet amat popular. Pada masa yang sama boleh aku cuba mencari makanan asia yang ada dijual dalam Camden Town.

Aku singgah di kedai Kita Kitchen dan tanya Mahathir kat mana kedai basikal di dalam Camden Town. Beliau mengatakan di sini ada dua kedai basikal iaitu CycleSurgery dan Evans Cycles; dan untuk ke situ aku hanya perlu jalan terus sahaja.

Kedai pertama aku jumpa adalah CycleSurgery:

Camden Town - Kedai basikal CycleSurgery.

Camden Town - Di dalam kedai basikal CycleSurgery.

Kedai ke dua aku jumpa pula adalah Evans Cycles:

Camden Town - Di hadapan kedai Evans Cycles.

Camden Town - Di dalam kedai Evans Cycles.

Selepas itu, kami berdua mencari kedai masakan halal Thai dan membeli dua bungkus mi goreng. Sebelum pulang, sempat juga jalan-jalan di sekitarnya.

Camden Town - Banyak kedai dalam Camden Town.

Camden Town - Lorong yang terdapat di dalam bazar.

Camden Town - Untuk ke Stables Market, kena turun ke
bawah tanah.

Camden Town - Salah satu kedai kulit yang terdapat di
sekitar Camden Town.

Selepas berjalan-jalan sekitar Camden Town, kami berdua pulang ke hotel terus. Tiba di hotel sekitar jam 7.00 petang. Kaki ada sedikit sakit; ye lah, kasut baru lah katakan.

Oh ye, satu perkara lagi - Aku ingatkan kopi pekat berharga ₤1.55 yang aku minum di Museum of London dapat bantu aku tidur lewat sedikit. Tapi, pukul 9.00 malam aku dah hanyut...

PS: Hanya tinggal 2 hari sahaja untuk pulang ke Malaysia. Rindu jugak pada anak-anak aku yang berada di kampung...
Klik sini untuk baca sampai habis...

Rabu, 6 Julai 2011

Hari ke Tujuh: Windsor Castle, Stonehenge & Oxford


Hari ini, aku bangun tidur sangat awal; iaitu pukul 5 pagi dan di luar sana sudah pun sedikit cerah seperti pukul 6.45 kita di Malaysia.

Macam biasa, tabiat mandi pagi sudah sebati; aku tak kira jam pukul berapa, aku terus masuk bilik air dan mandi seperti biasa. Kebetulan pulak air panas lambat panas dan mandi dengan air yang sejuknya macam ais. Sejuk airnya seperti keluar daripada peti ais jenama Samsung.

Pukul 6.30 pagi, kami berdua keluar dari hotel dan terus menuju ke stesen Old Street dan seterusnya menuju ke stesen bersebelahan, iaitu stesen Angel. Setibanya di stesen Angel, kami terus menuju ke jalanraya dan berpandukan peta Google Map yang dicetak, kami mencari arah ke Hotel Jurys Inn di Islington. Ini kerana bas Evan Evans Tours mengambil penumpang pada pukul 7.45 pagi di hadapan hotel tersebut.

Islington - Jalan masih lengang ketika ini.

Dalam keadaan sejuk di bawah paras 7 darjah selcius, kami berdua mencari hotel tersebut hampir 15 minit dan hotelnya langsung tak nampak. Nasib baik ada seorang lelaki berumur lingkungan 50 tahun sedang bekerja menyapu sampah di tepi jalan. Aku tanya kat dia dan dia cakap hotel ni tak pernah nampak pun. Hah! Naya kalau aku tak jumpa hotel tu!

Berkerut jugak dahi aku bila dia bagi respon macam tu. Lepas tu, dia cakap teruskan perjalanan aku sebab jalan yang aku tengah lalu ni dah betul. Oh ok, kerut kat dahi aku terus hilang kerana di sebalik ayat beliau terkandung sedikit harapan.

Dalam 30 meter aku jalan, hotel yang aku cari betul-betul depan aku. Ini maknanya, dari tempat aku tanya kat Mat Salleh tadi tu sangat dekat. Hampeh betul, macam mana dia cakap tak pernah nampak hotel ni!

Islington - Abaikan aksi muka aku. Jangan harap kehenseman
datang di waktu pagi.

Setelah 30 minit menunggu dalam kesejukan, tepat pukul 7.45 pagi bas Evan Evans Tours pun sampai. Ketika kami menaiki bas, takde sorang pun ada di dalam bas tersebut melainkan pemandu dan pembantunya sahaja.

Bas ini akan mengambil penumpang di sekitar London sebelum menurunkan ke semua penumpang untuk menukar bas yang lain. Bas ini hanya mengambil pelanggan mereka dahulu dan bukannya membawa terus ke Windsor, Stonehenge dan Oxford.

Setibanya di perhentian bas pelancongan, kami semua diarahkan turun dan diasingkan mengikut senarai nombor tempahan secara online yang aku buat ketika 2 hari sebelum bertolak ke London. Kami berdua diasingkan kedalam kumpulan yang pemandu pelancongnya bernama Kevin. Seterusnya, Kevin membawa kami semua ke dalam bangunan untuk memberi sedikit taklimat.

London - Keadaan masih agak lengang sedangkan hari ini
hari Isnin.

Sedang menunggu arahan yang seterusnya daripada Kevin, isteri aku pulak nak ke tandas. Dalam 3 minit lepas isteri aku ke tandas, Kevin memberi arahan kepada kumpulan kami untuk menaiki bas. Hah, sudah! Mana pulak bini aku ni! Tunggu punya tunggu, kelibat bini aku tak jugak nampak.

Kevin dengan yang lain-lain dah hilang. Ah, sudah! Panik menyerang aku dan aku terus mencari Kevin dan malangnya tak jumpa. Aku dah bayangkan macam-macam. Habislah aku kali ni. Aku patah balik kat tempat berhimpun tadi untuk cari bini aku pulak. Bini aku pun tak ada kat situ lagi. Aku pusing je bini aku dah terpacak kat belakang aku sambil menunjukkan tanda peace sambil tersengih. Aku tengok kat tangan dia ada kacang dan snek.

Patutlah lambat!

Kami berdua berlari terus ke arah tapak bas-bas yang sedang menunggu dan bertembung dengan Kevin yang sedang kalut juga. Kevin terus senyum sambil cakap dalam bahasa Inggeris, "Eh, Saya sedang mencari awak berdua. Jangan panik, tak ada apa yang perlu panik." Ini mungkin dia tengok muka aku dah stress dan berasap.

Kami naik bas dan tempat duduk dah pun penuh. Jadi, kami berdua duduk berasingan. Aku duduk di sebelah remaja lelaki Amerika yang berbadan besar. Memang langsung tak selesa. Ini semua bini aku punya pasal!

Evan Evans Tours - Bas dah penuh. Memang haru betul
dapat tempat duduk yang tak best!

Perjalanan ke Windsor Castle, Berkshire yang terletak di luar kota London mengambil masa selama 45 minit iaitu sejauh 41 km daripada kota London. Sepanjang perjalanannya, tidak apa apa yang menarik sangat kerana bas melalui lebuhraya dan lebuhrayanya sama seperti lebuhraya kita di sini.

Kami sampai di Windsor Castle pukul 10.35 pagi. Kami difahamkan oleh Kevin bahawa hari ini Ratu England akan datang ke Windsor Castle untuk berehat.

Windsor Castle - Yang berdiri itu lah Kevin. Dia suka buat
lawak. Kalau orang gelak, aku pun eksyen gelak sekali
buat-buat faham.

Windsor Castle - Laluan untuk ke Windsor Castle.

Windsor Castle - Sedang beratur untuk mengambil tiket
masuk ke dalam istana.

Windsor Castle - Istana ini dibina oleh William si Penakluk
pada dekad selepas penaklukan Norman pada tahun 1066.

Windsor Castle - Salah satu meriam lama yang ada di dalam
istana.

Windsor Castle - Sedang masuk ke dalam
Queen Mary's Dolls' House.

Untuk pengetahuan korang semua, Queen Mary's Dolls' House ni tempat segala mainan Queen Mary disimpan. Ianya adalah barang-barang permainan asal seperti anak patung yang kecik-kecik sampailah yang besar ke paras pinggang. Dalam dunia ni ada satu salinan je. Jadi, sepanjang dalam bilik tu, lampu agak malap untuk mengelakkan orang mengambil gambar dan membuat pendua segala apa yang ada dalam bilik tersebut.

Windsor Castle - Askar sedang berkawat di padang lapang.

Pukul 11.55 pagi, kami semua sudah menaiki bas dan bersedia menuju ke Stonehenge, Wiltshire. Perjalanan mengambil masa selama 1 jam 20 minit sejauh 106 km. Jadi, aku pun mengeluarkan iPod aku dan pasang album Yuna. Remaja Amerika berbadan besar sebelah aku sudah pun berdengkur. Oh ye, rambut beliau sama seperti Shane Embury pemain bass kumpulan Napalm Death.

Apabila keluar daripada kota London, permandangan seperti
ini adalah normal.

Kami tiba di Stonehenge pukul 1.15 tengahari. Cuaca agak terik tetapi sejuknya lebih sejuk di London. Nasib baik cuaca sejuk. Boleh aku bergaya dengan jaket kulit!

Stonehenge - Agak ramai juga orang ketika ini.

Stonehenge - Inilah Stonehenge yang dah wujud sejak
1600 sebelum masihi.

Stonehenge - Permukaan batu dari jarak dekat.

Stonehenge - Aku bersama Stonehenge.

Aku ingatkan para pelancong boleh menyentuh batu Stonehenge. Rupa-rupanya di sekeliling batu tersebut ada tali berupa pagar dan para pelancong tidak boleh menghampiri atau menyentuh batu Stonehenge. Tapi, aku tengok drama "Cinta Antara Benua" pada tahun 1997, elok je si Arni Nazira menari-nari sambil menyanyi sebelah batu Stonehenge. Takde pun pagar-pagar ni.

Stonehenge - Kambing biri-biri juga banyak di sekitar
Stonehenge.

Di Stonehenge, kami hanya diberi masa selama 45 minit sahaja. Dengan alasan, ianya hanya batu. Tak ada apa sangat yang apa kita boleh buat dengan batu tersebut.

Pada aku, ianya lebih daripada sekadar batu. Ianya tentang impian aku selama hampir 20 tahun aku simpan. Aku menyimpan hasrat terlampau lama untuk datang ke sini. Ianya bukan sesuatu kerja yang mudah!

Selepas melawat Stonehenge, kami teruskan perjalanan ke pekan Oxford pula. Oxford sangat menarik kerana ianya hanyalah pekan kecil dengan bangunan-bangunan lama tersergam indah. Jalannya tidak sesibuk London dan kebanyakan penghuninya adalah pelajar-pelajar di dalam Oxford itu sendiri.

Di Oxford, kami diberi masa selama 1 jam 30 minit untuk bebas berjalan di sekitarnya. Kalau nak ikut Kevin pun boleh. Kami berdua bersama beberapa pelancong lain mengambil keputusan untuk mengikut Kevin. Kalau ikut Kevin, dah tentu dia boleh terangkan sejarah Oxford dan bawa ke tempat yang menarik.

Oxford - Pekan Oxford yang sangat tenang.

Oxford - Salah satu bangunan lama yang terdapat di sini.

Oxford - Bangunan The Randolph.

Oxford - Bangunan ni nampak seram. Siap ada akar menjalar
di dindingnya.

Oxford - Kedai minum yang terdapat di sekitar pekan Oxford.

Oxford - Beginilah keadaan pekan kecil Oxford.

Kevin membawa kami semua ke satu bangunan iaitu perpustakaan yang katanya peminat Harry Potter mesti datang ke sini. Kevin cakap bangunan yang di hadapan kami itu adalah dimana seringkalinya penulis cerita Harry Potter iaitu JK Rowling datang ke sini untuk mendapatkan idea.

Idea parut di dahi Harry Potter pun asalnya adalah diambil pada lantai di hadapan perpustakaan tersebut.

Oxford - Perpustakaan di mana JK Rowling berdiri dan
terpandang ke bawah...

...dan ternampak satu tanda di hadapannya dan terus
mendapat idea untuk parut di dahi Harry Potter!

Harry Potter.

Oxford - Sepanjang lorong ini dipenuhi dengan
basikal-basikal yang disandarkan pada dinding bangunan.

Oxford - Sebelum balik, aku sempat membeli-belah barangan
Oxford sekitar ₤65.

Pada pukul 6.00 petang, kami semua bertolak ke London semula. Ketika balik, inilah pertama kali aku merasa bagaimana keadaan kesesakan lalulintas di lebuhraya negara Union Jack ni. Boleh tahan jugak sesaknya. Tetapi, walaupun terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, pemandunya kelihatan tenang sahaja. Tak ada satu kenderaan cuba memotong, menghimpit kenderaan lain dan menggunakan laluan kecemasan.

Sopan santun mereka di jalan raya jauh lebih baik berbanding dengan kita di sini.

Bas Evan Evans Tours berhentikan kami berdua di Victoria. Ketika turun daripada bas, kami memberi sedikit tips di dalam bekas yang disediakan. Seperti biasa, budaya orang melayu, aku sempat salam dengan Kevin dan mengucapkan terima kasih.

Ketika di Victoria, sedang mencari stesen keretapi bawah tanah, terjumpa tandas di tepi jalan. Jadi, singgah sekejap di tandas tersebut. Apa yang menarik dengan tandas ini, anda perlu memasukkan ₤1 di ruang yang disediakan dan barulah pintunya boleh ditutup. Anda cuma ada masa selama 20 minit sahaja dan pintu itu akan terbuka dengan sendirinya. Jadi, bayangkan anda dalam keadaan sakit perut dan sedang melepas, pintu itu akan terbuka dengan sendirinya setelah cukup tempoh 20 minit. Tak ke haru?!


Kami tiba di stesen Old Street pada pukul 7.30 malam dan seperti biasa, kami singgah di kedai Turki untuk membeli kebab dan burger.

PS: Aktiviti yang sangat padat membuatkan aku rasa percutian ini sangat berbaloi. Dalam satu hari, aku dapat pergi ke 3 tempat yang jauh daripada kota London!
Klik sini untuk baca sampai habis...

Ahad, 3 Julai 2011

Resepi Hari Minggu: Bagaimana Membuat Bar Protein


Hari ini aku berehat sahaja di rumah sambil menjaga anak-anak kerana isteri aku ada aktiviti sukan hingga ke petang. Kalau tidak, perancangan asal aku mahu mengikut geng basikal ke Port Dickson sejauh 120 km.

Untuk memenuhi masa terluang yang sangap, aku penuhi masa dengan membuat bar protein yang dah habis pada minggu lepas. Sambil-sambil tu boleh aku berkongsi resepi bar protein dengan pembaca blog ini.

Okey, ayuh kita ke dapur!

Bahan-bahan utama dalam agenda terpenting ini adalah seperti di bawah:

6 skop Whey Protein
1 gelas Quaker Oat
2 sudu besar Jem Kacang tanpa kolestrol
2 sudu Madu
1 skop Kismis
50ml Susu Skim (susu rendah lemak atau lemak penuh dilarang sama sekali!)
Ramuan-ramuan utama dalam Bar Protein.

Langkah pertama, masukkan 6 skop Whey Protein ke dalam mangkuk:

Whey Protein Horley's berharga RM224 ada dijual
di Fitness Concept.

Langkah ke dua, tuangkan 1 gelas Quaker Oat:

Nak letak setengah gelas pun boleh. Terpulang mengikut
citarasa masing-masing.

Langkah ke tiga, masukkan kismis satu skop:

Kismis satu skop pun dah cukup.

Langkah ke empat, diikuti pula jem kacang tanpa kolestrol sebanyak dua sudu besar. Kalau korang dapat yang natural, lagi bagus:

Aku pakai jenama Skippy Peanut Butter. Kalau boleh, cari
yang jenis natural apa-apa jenama pun takpe.

Langkah ke lima, masukkan dua sudu besar madu lebah asli:

Lebah madu ni aku pakai jenama Giant B. Harga lingkungan
RM40 ada dijual di Alamanda.

Langkah ke enam, ramuan terakhirnya adalah 50ml susu skim tanpa lemak. Pastikan bukan susu jenis rendah lemak atau lemak tinggi. Dan juga, pastikan jangan lebih daripada 50ml. kalau tak, bar protein boleh lembik:

Susu skim jenama Magnolia berharga RM5 - RM6. Harga aku
tak berapa ingat sangat. Susu jenis ini aku beli di Carrefour.

Kacau sehabis daya sehingga sebati:

Ingat, jangan campurkan susu skim lebih daripada 50ml.
Kelak nanti, habis binasa bar protein anda!

Akhir sekali, letakkan di dalam bekas seperti dalam gambarajah di bawah:

Bagi padat elok-elok dalam bekas leper.

Setelah diletakkan dalam bekas leper, masukkan ke dalam peti ais selama 30 minit. Lepas tu bolehlah dipotong-potong kepada bentuk bar dan boleh terus makan. Biasanya aku dapat dalam 5 bar - cukup untuk stok seminggu lebih.

Cara pengambilannya pula adalah sejam sebelum aktiviti sukan dan hanya satu bar sahaja sudah cukup mengenyangkan.

PS: Biasanya proses membuat bar protein hanya mengambil masa 45 minit sahaja. Kalau tak nak masuk peti ais, cuma 15 minit sahaja prosesnya dan anda sudah pun boleh makan. Mudah bukan?
Klik sini untuk baca sampai habis...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...