Rabu, 8 Februari 2012

Latihan Lari Bersama Perantis


Agak lama jugak le aku tak lari sejak akhir-akhir ni. Kalau tak silap aku, mau 3 minggu aku cipta alasan tersendiri seperti:

  • Baru lepas hujan, jalan basah boleh tergelincir
  • Badan letih sebab baru balik kerja
  • Cuaca panas, tak elok sebab boleh dehydrate cepat
  • Badan tak sihat
Dalam empat senarai yang aku berikan tadi, hanya satu sahaja yang sebenarnya boleh pakai - Badan tak sihat.

Dalam sebulan dua ni, Putrajaya kerap hujan dan cuaca juga
agak panas.

Dalam seminggu badan aku tak berapa sihat. Tak lama lepas tu aku sakit tekak, selsema, batuk dan terus demam. Lepas baik demam dalam sehari, esoknya demam balik.

Kahak jangan cakaplah...

Lagipun tayar basikal aku baru sahaja koyak Isnin lepas ketika berbasikal bersama Team Tri-Paku ke LCCT, Sepang. Aku terpaksa pulang menaiki teksi akibat koyak pada tayar agak serius dan perlu ditukar dengan yang baru.

Tri-Paku ketika berbasikal ke LCCT, Sepang. Ketika ini, aku
sudah pun pulang menaiki teksi.
*Gambar hak milik Mosyawir.

Mungkin waktu sebegini sangat sesuai untuk gantikan aktiviti berbasikal kepada aktiviti lari...

Memandangkan kalau aku berlari seorang, mungkin aku akan gagal mengawal kelajuan dan mahu habiskan larian secepat yang boleh. Ini boleh mengakibatkan kecederaan pada kaki aku. Jadi, aku perlukan waktu yang sesuai dan seseorang juga perlu aku bawakan bersama.

Ya, anak aku sudah banyak kali bertanya, bila nak jogging. Seingat aku sudah sebulan aku tak bawa Danial berlari. Dan, aku rasa waktu ini sesuai untuk dimulakan kembali.

Hari cuti umum Thaipusam, Selasa petang semalam aku ajak anak aku jogging. Anak aku sangat teruja nampaknya. Dan, tepat jam 5:00 petang aku keluar rumah bersama Danial yang berumur 6 tahun 7 bulan dengan berbekalkan sebotol air mineral.

Sudah berlari 1.3 km sekitar PICC.

Setelah berjalan sejauh 400 meter barulah aku mula berlari. Diikuti Danial berlari di sebelah kiri aku. Pace larian pula sekitar 8:40 km/j dan matahari petang agak terik.

Anak aku ada sedikit pencapaian iaitu berlari sejauh hampir 2 km tanpa henti. Berhentipun cuma di persimpangan lampu isyarat.

Selepas 1.7 km, anak aku ajak singgah di Taman Seri Ampangan yang ada permainan kanak-kanak. Aku biar dia main kat situ sekejap.

Selepas dalam 15 minit di taman tersebut, kami berdua sambung berlari lagi 1.3 km. Ketika berlari mendaki bukit sekitar PICC, Danial minta untuk berehat di perhentian bas yang terdapat di situ.

Berhenti di perhentian bas PICC untuk berehat. Dah letih
katanya.

Setelah menutup kembali penutup bekas air jenama Tupperware tersebut, aku berkata:
Ayah: Dah? Jom.
Danial: Tak nak tunggu bas ke?
Ayah: Buat apa nak naik bas? Dah nak sampai pun.
Danial: Dah letih. Tak larat nak lari dah...
Ayah: Tak apa. Lari pelan-pelan. Sikit lagi je...
Danial: Okey.

Danial pun bangun dan menyambung larian yang berbaki.

Rumusannya, larian berjaya ditamatkan sejauh 3 km selama 39 minit 36 saat. Tahniah Danial!

Oh ye, sepanjang larian tersebut, anak aku tak berhenti bercakap - Naik bukit, turun bukit selamba je bercerita tanpa penat. Oh, itulah Danial, boleh bercakap tanpa henti selama 24 jam!

PS: Aku sudah pun setkan sasaran larian aku sejauh 731 km sehingga 16/10/2012. Harap² aku berjaya capai sasaran itu tanpa alasan yang tidak munasabah!

8 ulasan:

  1. owhh... best gak tu berlari sekitar picc..tambah tambah plak waktu lepas ujan...udara dingin jaaa....aku plak lari 3kilo meter sekitar bangi ja aricuti aritu... mcm nak tercabut lutut dah rasanyaa...baru 3kilo..mcm mana laaa nak buat 10 kilo..kalau half marathon...pengsannn...hahahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. pakcik ijan, kalau kat bangi, lari kat area mana ye? tak banyak kereta ke?

      aku pun tak pernah buat half marathon :D. biasa buat dalam 10k. paling jauh pun 15k. biasanya cecah belas² km, kaki mula sakit hehehehe

      tapi, kena jugak masuk half marathon suatu hari nanti :)

      Padam
  2. haa..kalau di bangi aku selalu buat kot area seksyen7 jaa.. ada sup urat ketin...tepi umah aku pun ada trek joging gak.. cuma aku bosan kalau asyik joging tempat berpusing nii... haaa aku last masuk putrajaya marathon 2005 kott...tu laa last buat 10k...hahahaha..laa kena jog balik utk prepare kapas marang swimtahon nii...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooooo masuk swimtahon ye? Semoga berjaya :D

      Kalau lari tempat yang sama, memang rasa boring. Aku pun ada jugak rasa mcm tu. Tu sebab kalau boleh, kekadang aku lari waktu pagi. Kalau waktu kerja aku lari malam. Aku cuba ubah waktu, takde le rasa boring sgt. Tp, aku suka lagi lari waktu pagi :D Suasana pagi kat putrajaya agak relax.

      Padam
  3. ha aa..masuk since 2009 lagi...sebab tu aku suka train di kolam presint 6..dulu relax mlm mlm tak dak org..sekarang nak buat lap pun susah gak..nak masuk kolam maritim kecik plak paihtu mahai 5 ringgit..hahahahah....
    tu aaa..aku pun suka time pagi..lepas subuh yg best...tringin gak nak lari area presint 6 pusing picc tuu pastu trus masuk kolam.. nak beli basikal x mampu lak...hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti bebila kalau lari kat Putrajaya, cuba lari dr masjid ke PICC (14 km). Jangan lari kat jalan tar; tapi lari bawah pokok² tepi jalan. best woooo sejuk je

      aku suka lari pukul 7:30 pagi dan habis pukul 9:00 pagi.

      Padam
  4. perghh...dulu dah buat dah..dari masjid pusing kot picc balik ke masjid...sejam suku aku buat...gilaa.. nak tercabut lutut pun ada...hahahahaha...ingt nak pi gak joging memlm..tp tgk gaya takut plakk org ramai dok kayuh basikal ja...hahahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku lari malam² ada jugak aku tersempak dengan yg berbasikal. kebanyakan yang aku kenal geng basikal ni pun lari jugak. cuma hari yg tersempak tu mungkin hari diorang layan basikal :D

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...