Khamis, 23 Februari 2012

Wednesday Night Ride: Tragedi Botol Air


Hari Rabu semalam; bersamaan 22 Februari 2012, seorang rakan yg turut serta Wednesday Night Ride di Putrajaya cedera agak parah akibat terjatuh ketika kayuhan sedang berlangsung. Ketika jatuh, beliau tidak sedarkan diri kerana kepalanya terhentak kuat di jalanraya dan tangannya turut patah pada masa yang sama.

Zuraidy Shamsudin mengerang kesakitan ketika diangkat
ke atas pengusung milik Hospital Putrajaya.

Okey, ceritanya begini...

Seperti biasa kami semua akan berkumpul di Information Centre, Putrajaya dan kayuhan bermula jam 9:40 malam.

Malam itu hanya seramai 16 orang sahaja dan tidak seperti biasa yang boleh mencecah 28 orang. Dan juga, kelajuan di tahap sederhana dan tidak seagrasif seperti hari-hari sebelumnya.

Ketika 300 meter sebelum sampai Tasik Cyberjaya, kami semua memperlahankan kayuhan sekitar 15 - 20 km/j untuk minum dan mengumpul tenaga semula. Ketika inilah Zuraidy yang kedudukannya betul-betul di belakang aku terjatuh.

Masa ni ramai daripada kami agak panik sebab beliau tidak
sedarkan diri.

Aku difahamkan beliau terjatuh ketika cuba meletakkan botol air dan ketika itulah beliau hilang kawalan. Ketika jatuh itulah beliau tidak sempat menahan dengan tangan dan kepalanya terhentak kuat di atas jalanraya. Nasib baik beliau memakai topi keselamatan.

Sedang cuba sedarkan Zuraidy daripada terus tidak
sedarkan diri.

Agak bernasib baik ketika kayuhan kali ini ada dua orang doktor turut serta iaitu Doktor Azim dan Doktor Azlan. Dalam waktu kecemasan ini, Doc Azim cuba sedarkan Zuraidy dan pada masa yang sama Doc Azlan menghubungi Ambulan.

Lebih kurang seminit Zuraidy tersedar dan dialog pertama yang diucapkan:

"Aku kat mana ni...?"

Ketika itu Doktor Azim ada di sebelahnya dan pada masa yang sama ada di antara kami bukakan topi keledar dan kasut yang dipakai oleh Zuraidy.

Cuba menenangkan Zuraidy yang sedang mengerang.

Masih sedang menungg Ambulan sampai.

Ada seorang penunggang motosikal ingin mengetahui
apa yang terjadi.

Dalam masa menunggu Ambulan sampai, ada yang suruh tahan bas. Dalam waktu yang sama aku terdengar ada yang cuba membantah idea itu.

Ye lah, buat apa nak tahan bas. Bukannya bas tu boleh hantar straight terus ke hospital. Dah tu pulak, kalau naik bas kena beratur, kan dah buat lambat. Itu tak apa lagi. Nak kena bayar tambang tu lagi satu hal.

Tak lama lepas tu Ambulan pun sampai.

Macam mana kita tengok filem, macam itulah keadaannya
ketika itu – Ambulan mengeluarkan bunyi siren.

Agak sengsara jugak le aku tengok si Zuraidy ketika itu. Setiap kali cuba mengangkat ke pengusung, beliau mengerang kesakitan.

Iskandar cuba bodek driver Ambulan untuk membawa
basikal Zuraidy sama-sama ke hospital. Tapi, jawapan hampa
yang diterima.

Setelah beliau dibawa oleh Ambulan, kami semua berbincang macam mana nak bawa basikal Zuraidi. Akhirnya, kata putus dibuat; basikal perlu dibuka kepada beberapa bahagian dan dibahagikan setiap seorang untuk membawanya.

Ada yang membawa tayar. Ada juga yang mengusung bingkai. Pada masa yang sama ada juga yang memegang seatpost.

Dan kami semua menuju ke Putrajaya semula dengan kayuhan yang perlahan...

Difahamkan, saat ini Zuraidy sedang dibawa ke Pulau Pinang untuk pembedahan bagi memasukkan besi pada tangannya.

Semoga beliau segera pulih dan kuatkan semangat!

PS: Aku kekurangan mood pada hari ini. Kalah bidding jersi Pro Team dan skin suit di eBay dengan teruk!!!

1 ulasan:

  1. takot plak denga , sbb saye nie cycling sorang2 je.. sy still ta jmpe lg tim2 cycling area port dickson..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...