Khamis, 26 April 2012

Ulasan Meter SIGMA dan Cerita Tentang...


Minggu lepas sedang aku menyiapkan pos tentang Misteri Anak Bukit di Presint 5, Putrajaya, aku terima sms daripada seseorang yang berbunyi begini:

"Boleh buat review tentang meter Sigma ko tu kat blog ko?"
Ermmm, aku pun tak pasti apa yang hendak aku ulaskan tentang meter Sigma BC 1909 HR STS Wireless. Lagipun aku baru je pakai. Jadi tak tahu apa kelemahannya lagi. Setakat ini, apa yang boleh aku simpulkan, aku sangat berpuas hati dengan meter tersebut.

Sigma BC 1909 HR STS Wireless.

Sepanjang 1186 km aku pakai meter ni, tak ada benda belik-pelik terjadi. Cuma pernah dua atau tiga kali fungsi cadence hilang dengan tiba-tiba. Aku tak pasti kenapa terjadi. Biasanya bila jadi macam tu, aku akan tekan segala butang yang ada pada meter tersebut dan fungsi cadence akan beroperasi seperti biasa.

DailyMile.com - Segala gajet yang aku beli akan direkodkan
dalam akaun Daily Mile. Ini memudahkan aku untuk
mengesan jangka hayat setiap barang yang dipakai.

Sejak aku guna meter ini, aku boleh melihat beberapa perkara seperti:
  • Purata cadence
  • Degupan jantung di tahap maksima
  • Purata degupan jantung
  • Purata kelajuan
  • Kelajuan maksima
  • Suhu ketika itu
  • Kalori yang dipakai

Inilah pengesan cadence.

Heart rate belt.

Ada juga beberapa fungsi yang tidak aku nyatakan di atas. Yang aku terangkan tadi hanyalah perkara-perkara yang aku rasakan penting.

Dan juga dengan harga rm390, aku rasa sangat berbaloi dengan kelebihan-kelebihan yang aku terangkan tadi.

Cuma yang aku tak puas hati adalah beratnya. Mengikut laman web yang aku jumpa di internet, berat keseluruhannya adalah 453 gram. Ini bermakna, hampir setengah kilo.

Oh ye, 3 bijik bateri jenis CR 2450 3V diperlukan untuk meter, cadence dan heart rate. Bateri jenis ini juga khabarnya agak sukar dicari dan juga boleh tahan mahal harganya.

Itu sahaja yang aku boleh simpulkan tentang Sigma BC 1909 HR STS Wireless.

Kesibukan Sepanjang Minggu
Aku juga agak sibuk sepanjang beberapa minggu lepas. Bukannya sibuk dengan kerja — tetapi, sibuk dengan proses menaik-taraf basikal aku ke tahap yang lebih tinggi lagi.

Pada 12hb April lepas, aku menghantar basikal aku di Jami Bike Centre, kajang untuk memasang set Dura Ace CS-7900.

Dura Ace CS-7900.

BR-7900 brakes.

RD-7900-SS rear derailleur.

FC-7900 crankset 53-39. Sengaja aku letakkan tape bagi
mengelakkan daripada calar.

Sedang engineer memasang set Dura Ace tersebut, aku berlegar-legar di dalam kedai dan terambil pula pedal karbon Ultegra model 2012:

Ultegra model 2012 jenis karbon.

Ini menjadikan kos meningkat kepada RM6056. Tak apa... Masih murah berbanding daripada negara jiran.

Pada tengahari sebelumnya, aku telah singgah di kedai KHCycle Damansara Perdana untuk membeli skewer seringan mungkin. Dengan bantuan Saiful selaku engineer di KHCycle, aku berjaya membeli skewer jenama Carbon-Ti yang harganya RM429.

Carbon-Ti skewer.

Skewer yang telah dipasang.

Ini bahagian depannya pula.

Apa yang menarik benda ni, beratnya hanya 32 gram sepasang!

Segala salah laku aku tadi telah mengakibatkan berat basikal turun mendadak kepada 6.86 kg! Setelah diletakkan meter dan juga pam di sisi bingkai basikal aku, berat telah naik sedikit:

Berat terakhir secara rasminya adalah 7.07 kg.

Sebagai perisa tambahan, aku juga telah membeli sepasang carbon bottle cage dengan hanya rm100 sahaja melalui penjual di dalam www.bicyclebuysell.com.

Karbon buatan Taiwan.

Sebagai penutup segala duit yang berbaki, aku juga telah membeli helmet jenama Uvex model HTC Columbia Highroad 2010. Aku beli di eBay dengan harga RM290.

Besar jugak kotaknya. Nasib baik tak kena cukai.

Uvex model HTC Columbia Highroad 2010

Bulan ini sahaja aku berjaya mengeluarkan wang sebanyak RM6875. Ok, aku dah tak ada apa-apa yang nak dinaik-tarafkan lagi. Cukup setakat ini sahaja!

Ermmm...

Tetapi, sebelum itu aku perlu tukar stem karbon dan handle bar karbon jenama PRO. Lepas tu aku nak berhenti menaik-taraf basikal aku.
.
.
.
.

Atau mungkin selepas menukar bingkai karbon Scott model Foil 2012...

PS: Tentang basikal, ceritanya tidak akan tamat.

11 ulasan:

  1. upgrade jgn tak upgrade zal hehe

    BalasPadam
  2. perghhhhh... tak ingat punye upgrade.. ni dah upgrade tahap dewa ni,

    oh ye tq utk review... harap2 membantu dalam membuat pilihan nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. selamat membuat pilihan yang tepat dimasa hadapan :D

      Padam
  3. ma aaiii...pakai dura ace...sakann sakannnn

    BalasPadam
  4. wheelset reynold tu brapa ribu bro?

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku beli rm3800 kat kedai jami bike centre, kajang.

      Padam
  5. nak pakai clipless, kasut apa yang abang pakai?

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku tak pakai kasut yg xde clip. tapi, kalau nak pakai jugak, boleh je pakai kasut jogging.

      Padam
  6. Terbaek la bro..upgrade ngalahkan keta

    BalasPadam
    Balasan
    1. setakat ni, kereta tak pernah upgrade lagi hehehe

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...