Mukasurat

Rabu, 19 Disember 2012

Treadmill Aku Datang


Nampaknya, bulan Desember ini aku agak kurang aktiviti sukan di luar rumah. Kurang bukan bermaksud tiada langsung — cuma tidak agresif seperti bulan-bulan yang sebelumnya. Jadi ini membuatkan bulan ini kekurangan cerita untuk pembaca blog ini.

Berat badan aku pulak daripada 63 kg terus meningkat kepada 67 kg dan ianya sedikit mengganggu ketika upacara berlari. Ini juga menyebabkan beberapa kali Vastus Medialis aku cedera; mungkin disebabkan berat badan bertambah dan ianya membebankan otot-otot kaki aku.

Untuk mengurangkan impak jalan tar dan seterusnya mengekalkan tahap kecerdasan, aku pun membeli treadmill terpakai daripada rakan pejabat aku:

Treadmill jenama Horizon Fitness model Omega GT tahun 2011.

Kehebatan treadmill tersebut boleh baca di laman web Horizon Fitness.

Harga yang perlu aku bayar adalah RM1500 dan boleh bayar 2 atau 3 kali... hehehehe... Ditambah pula  dengan RM550 iaitu kos penghantaran oleh Johnson Fitness.

Aku lihat 80% kondisinya masih lagi elok dan mengikut kata Juruteknik yang memasang treadmill tersebut, dengan harga RM1500 ianya agak murah kerana harga asalnya ada RM4000 hingga RM5000.

Juruteknik daripada Johnson Fitness sedang menyelenggara treadmill aku.

Aku tak pernah lari atas treadmill sepanjang 34 tahun aku bernafas di atas muka bumi ini. Apa yang boleh aku katakan, lari atas treadmill lebih penat dan bosan berbanding lari di atas jalanraya.

Setakat ini paling lama aku berlari atas treadmill adalah 1 jam 10 minit tanpa henti. Nasib baik ianya menghadap tv dan bolehlah berlari sambil tengok filem Istanbul Aku datang. Tak adalah bosan sangat!

Papan pemuka Horizon Fitness model Omega GT 2011.

Dengan adanya treadmill ini, bolehlah aku lari ketika hari hujan dan larian jarak pendek sebelum bersiap ke pejabat.

Walaupun aku ada alat anti-sosial ini, tidak bermakna aku mengabaikan larian di atas jalan tar. Pada aku, lari di luar rumah lebih seronok, lebih nikmat dan lebih senang.

Sejak akhir-akhir ini, aktiviti larian mendominasi statistik DailyMile aku.

Ini juga mendorong aku menaiktaraf akaun Dailymile.com kepada versi PRO dengan bayaran RM22.00 sebulan. Boleh aku katakan yang ini adalah sebahagian daripada motivasi aku untuk tahun 2013 yang bakal tiba nanti.

Tiada lagi marathon 10k pada 2013 - Segalanya 21k dengan catatan masa sebaik mungkin!

PS: Full Marathon? Tahun 2014 kot.

4 ulasan:

 1. Treadmill nie mmg terbaik. Aku penah sprint atas benda nie & akhirnya aku dah pun sampai di Perez. Otw balik aku tahan teksi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. aku harap treadmill yg aku beli ni tahan lasak. maklumlah, aku beli yang terpakai. kalau kerap belasah, koman² biar le tahan 2 - 4 tahun :D

   Padam
 2. waa...tiada lagi 10k... bunyinya sudah makin ganaz niii... aku 10k pun dok trasa jauh gila lagi nii...hahahahah.... syabas apa pun utk pahlawan basikal.. btoi apa yg pahlawan taip..bulan ni agak bosan sebab tiada penulisan dari pahlawan.. ok.. run with passion...

  BalasPadam
  Balasan
  1. terima kasih di atas semangat yang diberikan :D sementara ni aku rehat sebab pagi tadi bila bangun tidur, sesetengah pergerakan buatkan sekitar lutut makin sakit. harap² esok ada perubahan :D

   bulan ni agak slow update blog sebab kerap balik kampung tengok anak². maklumlah, cuti sekolah hehehehe

   Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...