Ahad, 23 Jun 2013

Sangap di Musim Jerebu


Powerman 2013 bakal menjelang tiba. Ini berita baik – kepada mereka yang tak masuk. Yang masuk, lain pula ceritanya...

Pada 7 June lepas, dengan nekadnya aku pun mendaftar Malakoff Powerman Asian Championships 2013. Dengan satu harapan, waktu transaksi daripada lari ke basikal dan basikal ke lari dapat dikurangkan sebanyak 50%.

Oleh sebab itulah aku mulakan latihan dengan larian ringan pada dua minggu lepas.

Pembuka latihan aku lari bersama Encik Danial. Lepas lari,
beliau terus demam.

Sebenarnya, aku dah lama tak lari. Erti kata lainnya, dah malas nak lari dah. Tapi, disebabkan Powerman aku paksakan diri untuk rajin berlari.

Untuk kelihatan segak bergaya sebelum Powerman, aku pun mendaftar Men's Health & Shape Night Run 2013 pada 13 hari lepas.

Larian ni tak jauh, cuma 12 km je. Cuma aku mahu tengok bagaimana larian aku selepas melahap lemang dan makanan tradisi Hari Raya Aidilfitri nanti.

Untuk waktu normal, berat aku sekitar 65 kg.

Aku tak mahu jadi macam waktu Powerman tahun lepas yang berat aku mencecah 68 kg. Ini semua salah sebatang lemang yang aku habiskan ketika Hari Raya pertama tersebut!

Ketika Hari Raya nanti, aku akan tumbuk perut sesiapa sahaja sekali pun yang sengaja tayang sebatang lemang di hadapan aku.

Kalau sudah dipotong dan diletakkan atas pinggan, itu tak apa.

Jerebu di Putrajaya yang IPU nya mencecah 100*.

Jerebu pun satu hal juga. Ini mengganggu aktiviti kayuhan yang sering dilakukan ketika hari Rabu, Jumaat dan hari minggu.

Untuk tidak menjadi jerebu tersebut sebagai batu penghalang, aku perbanyakkan latihan 'Core Strength' di rumah setiap hari dan juga berlari di atas treadmill.

Horleys Ice Whey Protein. Sebelum kayuh atau lari, sejam sebelumnya aku akan
mengambil protein untuk kuatkan otot-otot aku.

Mesin ini menjadi penyelamat aku ketika jerebu yang teruk sekarang ini.

Sekurang-kurangnya, tak adalah aku mengangkang depan tv je kerjanya. Nak lari kat luar, jerebu teruk pulak. Alangkah baiknya kalau aku ada 'Trainer'. Boleh jugak aku berlatih 'transition' daripada lari ke basikal dan basikal ke lari.

Segalanya berlaku dalam rumah ketika musim jerebu dan hujan. Syurga!

PS: Hari ini hari Ahad. Sepatutnya aku sudah pun kayuh 100 km di waktu tengahari sebegini. Disebabkan jerebu, aku terkandas di rumah tanpa kayuhan jarak jauh.

PPS: Kurangkan aktiviti luar ketika jerebu. Kesihatan harus diutamakan.

8 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apasal delete? kan ke ada orang syak wasangka aku ngorat ko.

      Padam
  2. salam bro....aku tgk banyak komen from Qaisara kne removed by author. Terlalu personal or x relevan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam. bukan aku yang buang. dia yang buang sendiri. kat facebook aku pun kekadang macam tu.

      lagipun "This comment has been removed by the author."

      bukannya "This comment has been removed by the Admin."

      Padam
  3. Silap .. account hahahaha...takder apa lar..ishh222..typing error

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku rasa aku kena approve dulu setiap komen dalam blog ni. Dah merepek-repek komen yg aku tengok.

      Padam
  4. uihh..terbaik laaa powerman kali nii pahlawan basikal

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...