Ahad, 21 Julai 2013

Kayuhan Tanpa Lemak di Bulan Puasa


Selamat Berpuasa kepada pembaca blog Pahlawan Basikal.

Bulan puasa tahun lepas, aku langsung tak kayuh basikal pada waktu malam lepas terawih. Aku kayuh basikal dan berlari balik lepas seminggu beraya. Berat badan menghampiri 69 kg ketika itu.

Bila berat badan dan degupan jantung meningkat daripada sebelumnya, memang sukar nak bersukan. Lari sikit, lutut sakit. Kayuh sekejap, rasa nak cramp.

Memang seksa sangatlah aku rasa waktu tu.

Peratusan lemak setakat ini adalah 15.99%.

Tahun ini aku nekad untuk kurangkan berat badan macam awal tahun lepas yang ketika itu hanya 61.7 kg je. Naik bukit pun rasa steady je jantung. Ye lah, beban lemak hanya 16% je dalam badan.


Aku mula mengawal pengambilan kalori pada hujung bulan lepas.

Ok tutup cerita pasal lemak dan kalori. Nanti masa akan datang aku akan perincikan macam mana aku turunkan kadar peratusan lemak dalam badan aku ni. Yang mana nak kurus sangat tu boleh lah mencuba cara aku ni nanti.

Jersi NOGLB edisi Pahlawan Basikal
Secara rasminya kami semua bergaya dengan jersi baru pada "Ramadan Night Ride" Jumaat lepas. Semua jersi telah diedarkan pada malam itu jugak.

Jersi rasmi Putrajaya Night Ride.
*Hak milik Dak Done

Warna pink jadi pilihan konon-kononnya Marco Pantani.
*Hak milik Dak Done

Salah satu sebab kenapa ianya berwarna sedemikian — ianya cukup terang apabila dipakai waktu malam.

Lagipun, sekarang ini macam-macam suku kaum datang berentap setiap kayuhan pada Rabu dan Jumaat. Ada yang daripada kumpulan Jami Bike Centre, Tri-Paku, Bukit Hantu, Cap Ayam, Enchall, RangkaTRIers, Tri Takung, BikeQuest (MTB), Geng Fixie (Basikal Fixie) dan beberapa kumpulan yang tak dapat dikesan.

Agak ramai juga...

Marco Pantani pun pakai kaler pink.
Jan Ullrich pun dipaksa pakai kaler yang sama.

Seperti Jumaat baru-baru ini, 40 orang keseluruhannya yang menyertai kayuhan pada malam itu.

Untuk menyeragamkan aktiviti "Putrajaya Night Ride" dan nampak lebih tersusun, kami pun buatkanlah satu jersi yang boleh dipakai ketika kayuh waktu malam di Putrajaya - Cyberjaya.

Sedang menunggu di perhentian pertama kot-kot ada yang tertinggal
kat belakang lagi.

Atas satu slogan, "No One Gets Left Behind" dan semua yang ada basikal boleh ikut kayuh tanpa ada sedikit pun double standard.

Kalau mahu pakai jersi apa sekalipun masih boleh ikut kayuh sama. Tak semestinya kena pakai jersi pink tu.

Janji kayuh basikal.

Bergambar selepas kayuh. Separuhnya dah balik ikut isteri masing-masing.
Maklumlah, dah lewat malam.
*Hak milik Dak Done
Macam-macam perangai ada dalam Putrajaya Night Ride.
*Hak milik Dak Done

Di atas permintaan yang agak ramai, kemungkinan besar kami akan cetak jersi untuk kali ke-2. Lepas raya nantilah baru ambik order.

Okeylah, Selamat Berpuasa kepada anda semua. Jangan tak bersukan pulak walaupun di bulan puasa. Makan tu ala kadar, jangan sekali berbuka sampai 2500 kalori. Itu matekedarah namanya.

PS: Cadang nak lari kat luar sekejap sebelum berbuka. Tapi jerebu membatalkan hasrat. Indon bakar hutan lagi nampaknya!

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...