Rabu, 25 September 2013

Putrajaya Night Ride: Masa Untuk Berlatih Secara Gerila


Malakoff Powerman Asian Championships 2013 tinggal lagi 32 hari je lagi. Aku tak rasa bersedia sangat kali ini sebab larian terakhir yang berbaki 5 km pada tahun lepas punya Powerman masih terbayang-bayang - Sangat sengsara buat aku yang masih amatur ini. Aku masih ingat lagi selepas berbasikal 64 km, baru je mulakan langkah untuk berlari 11.4 km, cramp terus menyerang tanpa ada belas kasihan.

Ngeri sungguh!

Oleh itu, aku banyak menghabiskan masa untuk memperbaiki larian aku. Tapi tu lah, bila dah syok berlari dan pace larian pun makin mantap, kayuh basikal pulak lingkup.

Minggu lepas hari Rabu aku kayuh di Putrajaya Night Ride (PNR) seperti biasa, aku rasa macam nak mengelupur. Mana tak mengelupur, kayuh pun makin kurang:

Latihan berbasikal yang sangat kasihan dan menyedihkan.

Sebaliknya, aktiviti larian pula mendominasi ruang carta Dailymile.com aku:

Carta ini menyingkap segalanya.

Berbekalkan bukti-bukti yang nyata tadi, mahu atau tidak, aku perlu selaraskan latihan berbasikal dan berlari dengan seimbang. Kalau tak, malam ini ketika Putrajaya Night Ride pasti tumpas.

Oh ye, bercerita tentang Putrajaya Night Ride, aku perhatikan ramai rakan-rakan baru dari pelbagai kumpulan basikal turut serta berjuang.

Ini satu perkembangan positif.

Berbincang atau menyusun strategi breakaway sangat sesuai ketika ini.
*Hak milik Rashdan

Sekali tengok, macam Century Ride pun ada.
*Hak milik Rashdan

Ada kalanya mencecah 45 orang; termasuk road bike, mtb dan juga fixie. Kalau korang nak join kayuh Putrajaya Night Ride, sangatlah dialu-alukan...

Wednesday Night Ride (42 km)
Lokasi Berkumpul: Masjid Putrajaya
Waktu Berkumpul: 9:00 malam
Waktu Kayuhan: 9:30 malam
Waktu Tamat: 11:30 malam
Peralatan: Basikal yang boleh dibawa laju-laju, lampu, helmet, tiub dan pam
Laluan:





Friday Night Ride (50 km)
Lokasi Berkumpul: Mr kabab & Biryani Presint Diplomatik, Putrajaya
Waktu Berkumpul: 9:00 malam
Waktu Kayuhan: 9:30 malam
Waktu Tamat: 12:00 malam
Peralatan: Basikal yang boleh dibawa laju-laju, lampu, helmet, tiub dan pam
Laluan:




Kayuhan hari Ahad pula bergantung pada perbincangan pada hari Friday Night Ride tersebut. Kayuh sambil berbincang.

Ketika kayuhan, purata kelajuan sekitar 30-32 km/j. Mempunyai dua RnR (Rehat dan Rawat) atau dengan erti kata lain — 'regroup'.

Masih mood santai...
*Hak milik Rashdan

Releks. Masih lagi santai...
*Hak milik Rashdan

Okey, gila masing-masing datang dah!
*Hak milik Rashdan

Jadi, jangan takut kena tinggal. Masih ada yang mempunyai belas kasihan — menunggu mereka yang tercicir di belakang.

Rehat dan Rawat yang ke-dua kalinya. Ada baki 15 km je lagi.
*Hak milik Rashdan

Masa inilah nak kutuk-mengutuk atau mintak air orang.
*Hak milik Rashdan

Dengan aktiviti kayuhan-kayuhan ini, aku berharap sangat ianya akan membantu aku ketika Powerman nanti. Setakat ini, aku lihat banyak membantu.

Okey, malam ini seperti biasa, ada Wednesday Night Ride dan laluannya seperti di atas tadi. Kalau nak heart rate 200 bpm, sila berseronok sambil bermesra bersama-sama kami di Putrajaya/Cyberjaya.

Untuk versi video, tengok kat bawah ni:


PS: Kayuhan ini hanya untuk latihan sambil berseronok sahaja. Tiada unsur-unsur siapa menang, siapa kalah.

PSS: Kayuh laju-laju, boleh balik tidur awal. Esok nak kerja lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...