Isnin, 2 Disember 2013

Team Malaysia Fan Run 2013: RM200 Untuk Kerja 50 Minit


Hari ni aku nak cerita tentang Team Malaysia Fan Run 2013 yang berlangsung semalam di Putrajaya.

Tanpa apa-apa persediaan, aku meletakkan masa depan aku dalam acara ini. Paling teruk pun, aku akan cedera dan maruah aku tercalar.

Memang aku tak bersedia pun. Aku anggap 10 km itu biasa je. Jadi aku pun berlatih lari pun ikut suka - seminggu dua kali lari sekitar dua atau tiga kilometer.

Waktu selebihnya adalah untuk latihan rutin aku iaitu core & strength workout dan makan 3100 kcal sehari.

Hinggalah pagi Sabtu aku diserang panik. Perasaan panik tersebut datang dengan sendirinya. Hinggakan aku sedar yang segala-galanya sudah terlambat. Esok aku akan sengsara sepanjang larian dan pasti aku akan cedera.

Jersi untuk dipakai masa lari nanti.

Tapi, dalam cerita ini aku masih lagi hero. Ini cerita tentang aku. Jadi, teruskan membaca...

Sabtu

Memandangkan tanpa persediaan rapi, aku perlu susun strategi sendiri agar tiada kecederaan serius dan bertenaga disepanjang larian esok hari.

Aku bercadang nak lari 3 km pagi tu. Tapi rasa malas pulak sebab fikir segalanya sudah terlewat dan aku perlu menerima pembalasan di atas segala perilaku aku sebelum ini.

Apa yang mampu aku lakukan adalah makan benda-benda ringan dan kurang serat, gula dan kafein seperti:

Pagi:
  • AMP Amplified Wheybolic Extreme 60 (2 scoop)
  • Susu skim + Nescafe
Tengahari:
  • Ikan Dori Grilled, mashed potato
    Dan tak sampai 5 minit aku bantai:
  • Spaghetti (1 cawan), sos tomato + daging kisar
  • 500ml Air mineral
Petang:
  • Spaghetti (1 cawan) + sos tomato + daging kisar
  • 400ml Air mineral
Malam:
  • Protein Shake (Whey Protein, susu skim 400ml, ½ avokado, blueberry, strawberry)
  • Roti putih 4 keping + Peanut Butter (2 sudu)

Pukul 8 malam aku bawak keluarga aku tengok wayang cerita Frozen. Aku tidur pukul 12 malam. Masak!

Jangan pulak esok tengah lari aku yang frozen, sudah!

Team Malaysia Fan Run 2013

Ahad, 1 Desember 2013. Hari penentuan sudah tiba. Pukul 5:30 aku bangun tidur dan minum 200ml AMP Amplified Endurance Booster.

Aku keluar rumah pukul 6:35 pagi dan aku tak tahu pukul berapa larian akan bermula. Tak silap aku pukul 7 pagi. Ahhhhh, habis lah aku!

Cari parkir pun tak jumpa sebab kawasan parkir sebelah mahkamah ditutup. Aku parkir je tepi jalan dan terus berlari ke tapak perhimpunan dan orang sudah bersiap sedia untuk berlari.

Aku tengah panik kat tengah-tengah kelompok ini.
*Hak milik http://teammalaysia.org.my

Aku panik. Tak sempat sesi panaskan badan dan tak ada regangan khusus sebelum lari yang biasa aku buat.

Lebih panik lagi, aku lupa kategori Korporat lari berapa km. 10 km ke atau 15 km. Rakan-rakan aku satu kumpulan pun aku tak nampak.

Memang aku tak bersedia kali ini. Habis lah aku.

Pukul 7 pagi, acara 15 km dilepaskan dan 15 minit selepas itu aku pulak berlari bagi acara 10 km.

Aku tak sangka ramai orang yang turut serta lari TM Fan Run ni.
*Hak milik http://teammalaysia.org.my

Oh ye, aku masuk kategori Korporat dan ketika itu aku lupa berapa km sepatutnya aku lari. Aku agak-agak 10 km dan aku harap agakan aku betul.

Dan, aku lari macam biasa - macam aku berlatih Powerman sebulan dua lepas.

Sepanjang larian, aku rasakan badan aku steady dan tak lemau. Kaki aku tak berat dan aku berasa sangat pelik kenapa aku rasa cergas. Walhal aku tak buat regangan dan warm up. Latihan lari pun tak banyak mana pun.

Disebabkan rasa cergas lain macam, aku pun naikkan kelajuan hingga mencecah 3:38 min/km.

Rekod jam Polar RC3 GPS aku. 

Apabila beraksi dalam kawasan sendiri, ianya menjadi kelebihan pada aku. Laluannya memang laluan berbasikal aku dan aku tahu di mana kawasan berbukit dan di mana waktu yang sesuai untuk recovery.

Sepanjang larian tak ada masalah dan aku berjaya habiskan dengan penuh kesungguhan tanpa kecederaan.

Aku berjaya tamatkan larian 10 km selama 50 minit 50 saat. Catatan masa kali ini lebih baik ketika Powerman lepas iaitu di km yang ke 10 adalah 52 minit 46 saat.

Aku rasa oklah tu.

Tahniah kepada mereka ini. Kalau diorang ni takde, aku pun tak dapat
habuannya.
*Hak milik Sharafuddin

Dan yang menariknya, kumpulan kami berjaya dapat tempat ke-2 dan ke-3 secara keseluruhan bagi Kategori Korporat.

Wang dibahagikan kepada 5 orang dan seorang mendapat rm200. Ok apa, kerja 50 minit dapat rm200.

Inilah pertama kali aku lari dapat duit. Sebelum ni lari dapat peluh je.

Berbaloi jugak lari bawah kategori Korporat.

Piala tempat ke-2 bagi kategori Korporat.

Apa yang aku ceritakan tadi mungkin boleh digunapakai kepada mereka yang ada kurang 24 jam untuk beraksi. Dalam masa 24 jam dah tak boleh makan yang berat-berat. Susah-susah sangat, ikut je apa yang aku makan tadi tu.

Walaupun aku kurang berlatih lari, tapi aku kat rumah buat core & strength workout. Seminggu 6 kali dan satu sesi 40 - 60 minit. Biasanya aku buat pukul 6-7 pagi.

Mini gym dalam bilik aku.

Kalau perlu, nanti aku kongsikan jenis-jenis core & strength workout yang aku amalkan. Mana tau korang pun jenis macam aku suka panik last minuteCore & strength workout mampu jadi penyelamat.

PS: Aktiviti Team Malaysia Fan Run 2013 ni adalah aktiviti penutup bagi tahun 2013

PPS: Tahun 2014 adalah masa untuk membina otot macam Bruce Lee

4 ulasan:

  1. wow..tahniah skali lagi utk pahlawan selepas buat kejutan pada powerman 2013..heheheh..bertambah baik dari tahun ke tahun..insyaAllah...haaa nnt jgn lupaaa share core train... saya sentiasa menungguuuu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha ok ok :D aku akan kongsi core training nanti :D

      Padam
  2. bro aku tertarik lah dgn pengalaman kau. aku mcm harapkan kau boleh jdi trainer aku je. hmm :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau jangan cakap mcm tu. nanti kawan aku baca, diorang pakat gelakkan aku nanti hahaha

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...