Selasa, 31 Disember 2013

Terima Kasih 2013. Terima Kasih Cramp.


Esok sudah pun masuk ke Tahun Baru 2014.

Sepanjang tahun 2013, aku banyak luangkan masa untuk belajar tentang pemakanan, menaiktaraf larian dan mula memahami betapa pentingnya core strength dan weight training workout.

Kalau masih ingat, aku pernah ceritakan betapa kuatnya semangat aku untuk menamatkan Kuantan Century Ride 2013 yang lalu.


Berpunca daripada kekejangan kedua-dua belah kaki aku sepanjang 110 km berbaki membuatkan aku mula mencari jalan penyelesaian tentang masalah kekejangan kaki @ cramp @ krem.

Mengapa kekejangan terjadi terlalu awal?

Ketika Kuantan Century Ride 2013, aku kekejangan pada betis diawal 50 km. Masuk 60 km, disusuli pula kedua-dua belah peha aku. Tension giler!

Aku sedang keluar daripada IIUM.
*Hak milik Jerantut Cycling Club (JCC)

Setelah dianalisa dan menambah sumber bacaan aku, aku menemukan dua perkara yang penting iaitu:
  • Sumber Karbohidrat
  • Kekuatan Dalaman @ Core Strength


Sumber Karbohidrat

Aku kekurangan sumber karbo. Sepanjang dua minggu sebelum KCR 2013 aku sangat sibuk dengan kerja-kerja pejabat dan secara tidak sedar aku mula mengabaikan makan minum aku. Adakalanya aku terlepas waktu makan tengahari. Pengambilan air kurang daripada 1 liter sehari.

Waktu makan juga lewat petang dan juga lewat malam. Sumber protein dan karbohidrat bersepah. Janji perut kenyang.

Esok nak KCR, aku belasah makanan yang tak sihat.

Sehari sebelum KCR baru nak kelam kabut; baru nak cukup minum air dan baru nak melantak spaghetti.

Padan muka!

Kekuatan Dalaman @ Core Strength

Aku pernah cuba buat push up dan aku gagal buat sebanyak 4 kali. Aku cuma mampu buat 3 kali je.

Jahanam betul!

Dalam hati aku kata, "Dah 3 tahun lebih aku kayuh basikal; lari laju-laju bagai nak gila. Takkanlah push up pun aku tak boleh nak buat 10 kali."

Aku pun mulakan siasatan di Google dan mendapati gen Siti Nurhaliza Taruddin dalam diri aku sangat kuat dan kekuatan dalaman aku zero!

Tuih!

Dan, aku kena mulakan sesuatu. Nekad!

Diet

Aku mulakan sesi diet aku setelah terjumpa laman web www.kevinzahri.com. Banyak yang aku belajar daripada beliau. Aku juga mula memahami apa itu berat lemak dan berat air. Aku juga mula memahami mengapa aku kayuh beratus-ratus kilometer, berat aku tak banyak turun. Setelah konsep yang diajar oleh Kevin aku fahami, berat aku daripada 67 kg mula turun 59 kg.

Pada masa yang sama aku mula fahami fungsi protein, karbohidrat dan waktu pengambilan yang sesuai.

Sumber protein serta sedikit karbohidrat sebagai santapan di waktu malam.

Protein Shake.

Ini menambah keyakinan aku untuk menghadap Malakoff Powerman Asian Championships 2013.

Dan aku berjaya.

Kekuatan Dalaman @ Core Strength

Ketika pencarian aku terhadap penyelesaian masalah kekejangan kaki ketika kayuhan menemukan aku dengan subjek Core Strength atau bahasa Melayunya adalah Kekuatan Dalaman.

Aku cuba memahaminya dan ia tidak mengambil masa yang lama untuk aku mengaplikasikan beberapa senaman seperti:
  • Basic crunch, reverse crunch dan oblique crunch
  • Deep Squat
  • Leg lift
  • HIIT (High Intensity Interval Training)
Sepanjang aku lakukan senaman tersebut, aku dapati bahagian kiri aku tidak cukup kuat.

Jadi aku pun beli dumbbells dan mula membuat sedikit toning dan sedikit kekuatan pada bahagian tangan.

Satu set Dumbbells yang aku beli pada bulan puasa.

Benda murah RM38 yang beri aku six pack.

Hasilnya yang positif membuatkan aku mula mendalami weight training dan core strength.

Boleh aku katakan yang 50% daripada hasil latihan ini membantu aku menamatkan acara Powerman lepas dengan catatan masa 4 jam 30 minit tanpa sebarang kecederaan.

Lebih eksyen lagi lepas habis Powerman, aku sampai di rumah, tanpa sempat duduk aku boleh basuh baju-baju aku tanpa menggunakan mesin basuh, basuh basikal, mop rumah, mandi, sembahyang Zohor dan makan tengahari. Lepas makan tengok movie sampai pukul 4 petang.

Chewahhhhh...

Dan, hingga ke saat ini aku masih mendalami ilmu-ilmu Core StrengthWeight Training dan Diet.

Perancangan 2014

Sepanjang perjalanan aku memang ada hikmahnya. Adakalanya kita kena lihat sesuatu perkara itu dari sudut positif dan menambah-baik sekiranya perlu.

Berpunca daripada kekejangan kaki ketika KCR memberikan aku beberapa ilmu baru — Ilmu yang boleh dikongsikan dengan korang semua.

Untuk sepanjang tahun 2014 yang bermula esok hari, aku mempunyai satu formula baru iaitu:

Sedikit senaman kardio > Beberapa latihan berat & core strength > Diet sihat/seimbang.

Aku sudah mulakan perkara-perkara ini beberapa bulan lepas dan aku dapati walaupun latihan kardio aku kurang, aku masih boleh kayuh 100 km lebih tanpa kekejangan dan kecederaan. Ini kerana kekuatan dalaman dan kekuatan otot memainkan fungsi utama di sepanjang aktiviti kardio.

Aktiviti penutup 2013 ke Ampangan 2 sejauh 124 km.

Sebelum ini ianya terbalik iaitu tabiat pemakanan yang bersepah, tiada latihan berat dan terlalu banyak kardio menyebabkan aku tak mampu lakukan push up lebih daripada 4 kali, kekejangan melampau dan selepas aktiviti kardio yang lama membuatkan badan aku lesu.

Oh ye, berat aku mula meningkat daripada 59 kg kepada 62 kg dan aku juga sudah mampu membuat 50 kali push up. Sebahagian 3 kg itu adalah berat otot. Pheweettt!

Kepada anda semua, teruskan perjalanan yang positif sepanjang 2014 dan teruskan menambah ilmu-ilmu baru dalam bidang yang disukai.

Akhir sekali, selamat tinggal 2013.

PS: Aku berharap 2014 ini aku mempunyai kekuatan dalaman untuk terus menulis dan berkongsi ilmu di dalam blog ini. Makin berumur, makin malas pulak aku nak menaip hehehe

2 ulasan:

  1. Betul tu latihan kardio kena sulami strength...mcm aku buat freeletics...otot makin pejal dan mantap..cheewah..kayuhan semakin mengganas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. fuhhh freeletics mmg best sbb core strength satu badan. teruskan usaha murni ini :D

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...