Ahad, 28 Julai 2013

Resepi Ramadan: Salmon Panggang di Bulan Puasa


Selamat Berpuasa kepada anda semua. Hari ini mari naikkan nafsu makan anda dengan Salmone Cotto Nel Mese Di Digiuno. Atau bahasa Melayunya adalah "Salmon Panggang di Bulan Puasa".

Resepi ini adalah berasal daripada moyang aku sekitar 700 tahun dulu yang berasal dari Follonica, Tuscany, Italy.

Tapak rumah moyang aku sudah dirampas oleh Kerajaan Itali
ketika perang saudara pada tahun 1775.

Resepi ini mudah je nak buat. Anggaran aku sekitar 20 minit siap masak.

Bahan utamanya:
  • Ikan Salmon (80 gram)
  • Sos Tiram (1 sudu besar)
  • Minyak Zaitun (1 sudu besar)
  • Madu (1 sudu besar)
  • Lemon (Setengah biji)
  • Mixed Coral / Salad / Tomato
  • Lada Sulah
  • Garam
Itu je pun. Pergi Carrefour pun boleh dapat semua tu. Tak payah pergi Itali yang jauhnya 13,754 km.

Langkah Pertama:
Ratakan secubit garam pada Ikan Salmon:

Garam tak payah banyak. Secubit pun dah cukup.

Langkah ke-2:
Satu sudu besar Sos Tiram, Minyak Zaitun, Madu dan perahan Lemon diratakan keseluruhan pada Ikan Salmon:

Gaulkan sehingga rata.

Sos Tiram jenama Life dan Minyak Zaitun jenama Colavita.

Madu Asli jenama GiantB.

Langkah ke-3:
Setelah ramuan asas tadi diratakan pada Ikan Solmon, letakkan ikan tersebut ke dalam kuali yang sederhana panasnya:

Letakkan sedikit Minyak Zaitun.

Dan tutup.

Langkah ke-4:
Agak-agak dalam 4-5 minit, buka penutup dan letakkan sedikit lada sulah:

Letak lebih kurang je lada sulah.

Langkah ke-5:
Alihkan posisi Ikan Salmon dan tutup semula kuali tersebut. Anggaran kurang daripada 4 minit sebab kuali sudah tersedia panas daripada tadi:

Yang hitam tu kesan daripada sos tiram dan madu. Rasanya manis.

Langkah ke-6:
Akhir sekali, letakkan dalam pinggan dan hiaskan dengan Mixed Coral dan Lemon:

Mixed Coral jenama Lushious.

Kalau ada Tomato, letaklah sekali.

Langkah Terakhir:
Pejamkan mata anda sambil menikmati keaslian resepi dari Italy iaitu Salmone Cotto Nel Mese Di Digiuno.

Kandungan Nutrisi
Serving Size 100 g

Amount Per Serving
Calories from Fat 165
Calories 327

% Daily Values*
Total Fat 18.95g
29%

Saturated Fat 3.039g
15%

Polyunsaturated Fat 2.658g


Monounsaturated Fat 12.726g

Cholesterol 36mg
12%
Sodium 531mg
22%
Potassium 439mg

Total Carbohydrate 24.68g
9%

Dietary Fiber 1.7g
6%

Sugars 18.7g

Protein 18.24g


Vitamin A 0%
Vitamin C 52%
Calcium 6%
Iron 4%
*
Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower
depending on your calorie needs.

Nutrition Values are based on USDA Nutrient Database SR18

Resepi ni ikut tekak dan selera aku. Diet yang sesuai untuk makan malam atau bersahur. Kalau rajin, Pagi Raya sebelum sembahyang Aidilfitri pun boleh.

Kalau Rajin le...

Nanti ada masa aku hidangkan resepi belah moyang kepada moyang aku yang berasal daripada Selatan Perancis iaitu:

Pain de Poulet Tranches.

PS: Hari Raya lagi 11 hari lagi je ni. Lemang, ketupat palas, rendang tok; Ahhhhhh...
Klik sini untuk baca sampai habis...

Ahad, 21 Julai 2013

Kayuhan Tanpa Lemak di Bulan Puasa


Selamat Berpuasa kepada pembaca blog Pahlawan Basikal.

Bulan puasa tahun lepas, aku langsung tak kayuh basikal pada waktu malam lepas terawih. Aku kayuh basikal dan berlari balik lepas seminggu beraya. Berat badan menghampiri 69 kg ketika itu.

Bila berat badan dan degupan jantung meningkat daripada sebelumnya, memang sukar nak bersukan. Lari sikit, lutut sakit. Kayuh sekejap, rasa nak cramp.

Memang seksa sangatlah aku rasa waktu tu.

Peratusan lemak setakat ini adalah 15.99%.

Tahun ini aku nekad untuk kurangkan berat badan macam awal tahun lepas yang ketika itu hanya 61.7 kg je. Naik bukit pun rasa steady je jantung. Ye lah, beban lemak hanya 16% je dalam badan.


Aku mula mengawal pengambilan kalori pada hujung bulan lepas.

Ok tutup cerita pasal lemak dan kalori. Nanti masa akan datang aku akan perincikan macam mana aku turunkan kadar peratusan lemak dalam badan aku ni. Yang mana nak kurus sangat tu boleh lah mencuba cara aku ni nanti.

Jersi NOGLB edisi Pahlawan Basikal
Secara rasminya kami semua bergaya dengan jersi baru pada "Ramadan Night Ride" Jumaat lepas. Semua jersi telah diedarkan pada malam itu jugak.

Jersi rasmi Putrajaya Night Ride.
*Hak milik Dak Done

Warna pink jadi pilihan konon-kononnya Marco Pantani.
*Hak milik Dak Done

Salah satu sebab kenapa ianya berwarna sedemikian — ianya cukup terang apabila dipakai waktu malam.

Lagipun, sekarang ini macam-macam suku kaum datang berentap setiap kayuhan pada Rabu dan Jumaat. Ada yang daripada kumpulan Jami Bike Centre, Tri-Paku, Bukit Hantu, Cap Ayam, Enchall, RangkaTRIers, Tri Takung, BikeQuest (MTB), Geng Fixie (Basikal Fixie) dan beberapa kumpulan yang tak dapat dikesan.

Agak ramai juga...

Marco Pantani pun pakai kaler pink.
Jan Ullrich pun dipaksa pakai kaler yang sama.

Seperti Jumaat baru-baru ini, 40 orang keseluruhannya yang menyertai kayuhan pada malam itu.

Untuk menyeragamkan aktiviti "Putrajaya Night Ride" dan nampak lebih tersusun, kami pun buatkanlah satu jersi yang boleh dipakai ketika kayuh waktu malam di Putrajaya - Cyberjaya.

Sedang menunggu di perhentian pertama kot-kot ada yang tertinggal
kat belakang lagi.

Atas satu slogan, "No One Gets Left Behind" dan semua yang ada basikal boleh ikut kayuh tanpa ada sedikit pun double standard.

Kalau mahu pakai jersi apa sekalipun masih boleh ikut kayuh sama. Tak semestinya kena pakai jersi pink tu.

Janji kayuh basikal.

Bergambar selepas kayuh. Separuhnya dah balik ikut isteri masing-masing.
Maklumlah, dah lewat malam.
*Hak milik Dak Done
Macam-macam perangai ada dalam Putrajaya Night Ride.
*Hak milik Dak Done

Di atas permintaan yang agak ramai, kemungkinan besar kami akan cetak jersi untuk kali ke-2. Lepas raya nantilah baru ambik order.

Okeylah, Selamat Berpuasa kepada anda semua. Jangan tak bersukan pulak walaupun di bulan puasa. Makan tu ala kadar, jangan sekali berbuka sampai 2500 kalori. Itu matekedarah namanya.

PS: Cadang nak lari kat luar sekejap sebelum berbuka. Tapi jerebu membatalkan hasrat. Indon bakar hutan lagi nampaknya!
Klik sini untuk baca sampai habis...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...