Mukasurat

Isnin, 7 Januari 2019

Kayuhan Kecemasan


Hari Khamis minggu lepas aku terpaksa mengambil cuti kecemasan. Ini kerana kereta aku pendingin hawanya rosak. Tahun lepas dah diperbaiki. Tahun ini rosak kembali. Habis juga aku RM1525 untuk kos baik pulih kali ini.

Di bengkel kereta SMR Automotive Service Centre (milik Pae, bekas pengayuh basikal tegar PNR suatu masa dahulu), aku terpaksa tinggal kereta selama 3 hari. Asalnya mahu pulang menaiki GRAB. Alih-alih aku ubah fikiran — balik rumah naik basikal!

Sekurang-kurangnya ada juga persiapan Ahad nanti. Katanya mahu ke KLIA sejauh 90+ kilometer.

Kali ini aku nekad, tak mahu bonk lagi. Itu sebab aku mengubah fikiran daripada pulang menaiki GRAB kepada kayuh basikal.


Jemput tengok video di atas.

Sepanjang pulang menaiki basikal melalui Kampung Sungai Merab, Kajang, agak azab jugalah. Jam menunjukkan pukul 10:30 pagi. Matahari memang terpacak di langit kedudukannya. Angin pula punyalah kuat — seakan ribut lagaknya.

Jalan berturap sepanjang kampung yang tidak teratur keadaannya sedikit sebanyak menyumbang keletihan yang melampau.

Setakat 20 kilometer apalah sangat; sekali ambik kau ha-ha-ha!

PS: Maaf sebab cerita kali ini agak ringkas sebab lepas ni aku nak tulis cerita kejadian semalam. Jangan tak tau, kami seramai 9 orang kayuh ke KLIA sejauh 93 km. Aku ingatkan boleh dapat 100 km, tapi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...