Mukasurat

Isnin, 16 Disember 2019

Kenapa Aku Tak Masuk Powerman 2020?


Sekarang ni ramai yang kaki lari dan berbasikal sibuk dengan agenda yang boleh dikatakan penting jugaklah — POWERMAN MALAYSIA 2020 pada 14 - 15 Mac 2020 pada tahun hadapan. Dan, aku pulak mencari pasal dalam ruangan Youtube Community Pahlawan Basikal dengan bertanyakan satu soalan pelik yang mudah ini:

Salah timing, salah waktu. Hasilnya betul-betul cari pasal...

487 nyawa yang datang mengundi pulak tu. Cis!

Setelah difikirkan semasak-masaknya, aku umumkan bahawasanya aku tak masuk acara 60km lari, 60km berbasikal, dan sekali lagi kena berlari 60km.

Seperti yang pernah aku cerita dalam blog ini, sudah dua kali aku turut sama memeriahkan acara pelik ini iaitu pada tahun 2012 dan juga 2013:

Powerman 2012: http://www.brekkejap.com/2012/11/saya-sudah-powerman-anda-bila-lagi.html

Powerman 2013: http://www.brekkejap.com/2013/10/powerman-2013-kerja-gila-buat-kali-ke-2.html

Waktu itu umur aku dipertengahan 30an. Banyak tenaga lagi dan akal pendek — pantang dicabar, maka terloncat-loncatlah aku menyahut cabaran. Ha-ha-ha!

Medal Powerman 2013.

Tapi bila umur melepasi 40an, aku mula berhati-hati membuat sebarang keputusan yang boleh memudaratkan kesihatan dan mengambil berat akan hubungan kekeluargaan.

Lagi pun, dah tak ada apa yang nak aku buktikan apa yang aku boleh dan apa yang aku tak boleh. Apa yang aku boleh dan apa yang tak boleh, segala-galanya sudah aku ceritakan dalam blog aku ini.

Kembali kepada soalan aku, Kenapa Aku Tak Masuk Powerman 2020? Baiklah, aku berikan sebab-sebabnya:

Yuran Penyertaan yang Mahal
Pada tahun 2012, aku cuma bayar RM170 sahaja. Apabila aku lihat yuran penyertaan pada tahun 2020 pula aku rasa macam nak bersila atas meja. Super Early Bird adalah RM319 dan Early Bird pula RM349.

Early Bird Powerman 2012.
Early Bird Powerman 2013.

Aku tak bersetuju sungguh dengan kenaikan sebanyak 100% ini. Lagi pun handle bar carbon idaman aku masih lagi belum berjaya dimiliki. Dalam keadaan aku ketika ini, berjimat cermat harus didahulukan.

Itu belum masuk lagi kos makanan, supplement sepanjang latihan, dan kos-kos tersembunyi yang lain seperti basikal yang harus diselenggara, pakaian, powerbar, powergel dan lain-lain.

Masa
Ini pun kritikal juga. Bila kita dah ambil keputusan untuk menyertai acara yang kosnya mahal, kita tak bolehlah buat sambil lewa. Latihan harus diutamakan. Takkan dah bayar mahal-mahal, permainan kejam tersebut tidak ditutup dengan penuh bermaruah?

Walau apa pun, latihan adalah wajib dan memerlukan banyak masa kita. Latihan bukan sekadar berlari dan juga berbasikal. Gym perlu juga untuk mendapatkan hasil yang pantas dan berkesan. Macam aku dulu, aku perlu bangun jam 5 pagi untuk lakukan core strenght seperti High Intensity Interval Training (HIIT) dan juga latihan beban sebelum ke tempat kerja yang jauhnya 100 km.

Pada aku, strength/core training adalah paling penting. Bila ada strength, latihan-latihan lain akan menjadi mudah.

Nanti korang bandingkan goodies Powerman tahun 2012 ini dengan
Powerman Malaysia 2020.

Ini pulak goodies Powerman tahun 2013.

Cerita yang tak pernah habis
Bila kita dah masuk acara berbasikal atau apa-apa marathon, dah tentu kita nak menaiktaraf pencapaian seterusnya. Dalam bidang kecergasan kardio ni ceritanya tak akan habis. Marathon, Duathlon, Triathlon, Ultramarathon, Powerman, Ironman... Ish, akan pakai masa yang banyak kalau aku nak cerita satu persatu.

Percayalah, lepas habis Powerman, soalan yang biasa orang tanya, "Bila nak Ironman pulak?"

Lepas dah buat Ironman, soalan seterusnya orang akan tanya, "Bila nak kahwin?"

Cis!

Nasib baik aku dah kahwin.

Walau bagaimanapun...
Kalau mereka yang tak pernah masuk dan tak ada apa benda nak buat kat rumah tu, bagi aku memang patut masuk acara Powerman 2020. Acara ini sangat sesuai kepada mereka yang tak reti berenang macam aku.

Setiap orang pengalamannya berbeza. Pengalaman inilah yang kita nak merasa dan nak kita cerita kat anak-anak kita nanti.

Macam aku dah standby jawapan kalau anak-anak aku tanya nanti...

Waktu ni Danial darjah 2 dan Iva masih berumur 3 tahun.
---------

Anak-anak aku: Apa kejayaan ayah sepanjang ke hulu ke hilir kayuh basikal selama ni?

Aku: Ah, ayah dah buat Powerman dua kali tau! Bukan separuh, tapi full 11.4km lari, 64km basikal dan last sekali kena lari lagi 11.4km.

Anak-anak aku: Ironman dah?

Aku: Cis!

---------

PS: Kan aku dah cakap, cerita ni tak akan habis punya lah! Klik sini untuk baca sampai habis...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...