Mukasurat

Memaparkan catatan dengan label baker street. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label baker street. Papar semua catatan

Ahad, 8 Mei 2011

Hari Pertama: Sampai Jugak Aku di London


Pada 19 hingga 28 April 2011 baru-baru ni, aku telah berada di Eropah selama 10 hari. Dengan menaiki Airbus milik AirAsia selama 13 jam, selamat sampai lah aku di Lapangan Terbang Stansted, London pukul 8 pagi.

Dua beg galas yang dibawa. Nampak tak bendera Malaysia?

Ketika berada di imigresen lapangan terbang Stansted, aku di soal pelbagai soalan:

  • Ada tiket balik tak?
  • Hotel kat mana?
  • Datang London buat apa?
  • Apa yang aku nak tengok kat London?
  • Stonehenge jauh daripada London. Jadi untuk apa aku nak ke situ?

Lepas menjawab setiap soalan-soalan tersebut, baru Pegawai Imigresen tu cop passport aku dan isteri aku. Oh ye, aku pergi berdua je. Anak-anak tinggal kampung - Sebab budaya eropah tak sesuai dengan anak-anak aku. Ehem!

Kaunter easyBus di Lapangan Terbang Stansted, London.

Masa dia cop passport aku tu, aku ternampak borang Border Pass yang aku isi dalam kapal terbang tadi; nama bapak aku Hassan digaris dengan pen merah oleh Pegawai Imigresen tadi. Oh, baru aku ingat, diorang ni fobia dengan nama Arab - lagi-lagi dengan nama Hassan. Patutlah banyak sangat soalan yang aku kena jawab!

Lepas je melepasi Imigresen tadi, aku terus menuju ke kaunter easyBus (www.easybus.co.uk) untuk mengesahkan tiket yang aku beli online 5 bulan lepas. Harga tiket dua orang hanya ₤8 untuk pergi balik. Itu kalau beli online. Murah kan? Kalau korang beli masa tu jugak kat kaunter, harga sehala untuk seorang adalah ₤10!

Di hadapan Lapangan Terbang Stansted, sedang menunggu
bas easyBus ke London. Cuaca sejuk macam dalam peti ais!

Perjalanan dari Stansted ke London mengambil masa 1 jam 15 minit. Perjalanan tak rasa bosan sangat sebab banyak permandangan yang tak pernah aku tengok sebelum ni. Kalau tengok pun, dalam TV.

Pukul 10.50 pagi sampai di Baker Street, London dan terus menuju ke stesen keretapi bawah tanah Baker Street. Jarak daripada perhentian bas tadi ke stesen keretapi bawah tanah Baker Street adalah 100 meter. Tak jauh sangat.

Salah satu bas yang ada di London.

Banggunan apa pun aku tak tau. Nampak cantik, aku ambik
je le gambar.

Ini le rupanya stesen keretapi bawah tanah London.

Setiba di stesen tersebut, aku terus beratur di kaunter tiket untuk membeli 'Travel Pass: Zone 1 & 2'. Tiket jenis ini kita boleh pakai daripada pagi sampai tengah malam dan boleh memasuki zon 1 dan 2 sahaja. Zon tersebut sudah pun cukup merangkumi bahagian utama kota London. Harganya pula adalah ₤6.60 seorang. Apabila waktu puncak, harganya boleh mencecah ₤8.00 seorang.

Beginilah keadaannya ketika melepasi mesin tiket tersebut.
Cara penggunaannya sama seperti di LRT Star atau Putra.

Ini bahagian dalam stesen keretapi bawah tanah Baker Street.
Nampak klasik.

Daripada Baker Street, aku menghala ke Stesen King's Cross. Stesen ini berhubung sekali dengan stesen terbesar iaitu Stesen St. Pancras International. Kalau kita kat sini boleh disamakan dengan KL Sentral lah.

St. Pancras International. Stesen keretapi bawah tanah
King's Cross pula di sebelah kanannya.

Hostel yang aku sewa betul-betul terletak berdekatan dengan Stesen St. Pancras International. Ianya terletak seberang jalan dan menghadap British Library. Nama hostel tersebut adalah St Pancras YHA London Hostel. Kadar sewa satu malam keseluruhannya adalah ₤62.70.

Selepas letak segala beg yang membebankan dan mandi di hostel tersebut, kami berdua keluar dan menuju ke Baker Street semula. Baker Street agak menarik kerana ianya berhampiran dengan Madame Tussaud, London Beatles Store, Its Only Rock 'n' Roll Store dan The Sherlock Holmes Museum.

Seterusnya, kami berdua mencari kedai pakaian yang murah di Baker Street dan terjumpa kedai sukan SportsDirect.com. Sangat murah dan sangat berbaloi.

Semuanya adalah ₤13.00. Tak berani nak shopping
banyak-banyak sebab baru hari pertama.

Ini baru hari pertama. Esok kami perlu bergegas ke Paris pula dan akan berada di sana selama 3 hari 2 malam. Jadi, kami perlu pastikan jam dah tarikh sudah ditukar mengikut waktu London.

Risau jugak kalau terlepas keretapi Eurostar. Segala tambang tiket keretapi, penginapan dan bas Paris Hop-On Hop-Off dah pun bayar secara online dua bulan lepas. Bayangkan segalanya musnah disebabkan terlajak tidur. Boleh jahanam percutian aku!

Oklah, pos akan datang aku akan cerita pengalaman hari ke dua aku iaitu di kota Paris pula. Jadi, tungguuuuuu...!

PS: Dalam waktu terdekat ni akan ada banyak cerita tentang London dan Paris. Sementara waktu ni, aku mahu berehat daripada cerita tentang basikal :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...