Mukasurat

Memaparkan catatan dengan label cyberjaya. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label cyberjaya. Papar semua catatan

Khamis, 23 Februari 2012

Wednesday Night Ride: Tragedi Botol Air


Hari Rabu semalam; bersamaan 22 Februari 2012, seorang rakan yg turut serta Wednesday Night Ride di Putrajaya cedera agak parah akibat terjatuh ketika kayuhan sedang berlangsung. Ketika jatuh, beliau tidak sedarkan diri kerana kepalanya terhentak kuat di jalanraya dan tangannya turut patah pada masa yang sama.

Zuraidy Shamsudin mengerang kesakitan ketika diangkat
ke atas pengusung milik Hospital Putrajaya.

Okey, ceritanya begini...

Seperti biasa kami semua akan berkumpul di Information Centre, Putrajaya dan kayuhan bermula jam 9:40 malam.

Malam itu hanya seramai 16 orang sahaja dan tidak seperti biasa yang boleh mencecah 28 orang. Dan juga, kelajuan di tahap sederhana dan tidak seagrasif seperti hari-hari sebelumnya.

Ketika 300 meter sebelum sampai Tasik Cyberjaya, kami semua memperlahankan kayuhan sekitar 15 - 20 km/j untuk minum dan mengumpul tenaga semula. Ketika inilah Zuraidy yang kedudukannya betul-betul di belakang aku terjatuh.

Masa ni ramai daripada kami agak panik sebab beliau tidak
sedarkan diri.

Aku difahamkan beliau terjatuh ketika cuba meletakkan botol air dan ketika itulah beliau hilang kawalan. Ketika jatuh itulah beliau tidak sempat menahan dengan tangan dan kepalanya terhentak kuat di atas jalanraya. Nasib baik beliau memakai topi keselamatan.

Sedang cuba sedarkan Zuraidy daripada terus tidak
sedarkan diri.

Agak bernasib baik ketika kayuhan kali ini ada dua orang doktor turut serta iaitu Doktor Azim dan Doktor Azlan. Dalam waktu kecemasan ini, Doc Azim cuba sedarkan Zuraidy dan pada masa yang sama Doc Azlan menghubungi Ambulan.

Lebih kurang seminit Zuraidy tersedar dan dialog pertama yang diucapkan:

"Aku kat mana ni...?"

Ketika itu Doktor Azim ada di sebelahnya dan pada masa yang sama ada di antara kami bukakan topi keledar dan kasut yang dipakai oleh Zuraidy.

Cuba menenangkan Zuraidy yang sedang mengerang.

Masih sedang menungg Ambulan sampai.

Ada seorang penunggang motosikal ingin mengetahui
apa yang terjadi.

Dalam masa menunggu Ambulan sampai, ada yang suruh tahan bas. Dalam waktu yang sama aku terdengar ada yang cuba membantah idea itu.

Ye lah, buat apa nak tahan bas. Bukannya bas tu boleh hantar straight terus ke hospital. Dah tu pulak, kalau naik bas kena beratur, kan dah buat lambat. Itu tak apa lagi. Nak kena bayar tambang tu lagi satu hal.

Tak lama lepas tu Ambulan pun sampai.

Macam mana kita tengok filem, macam itulah keadaannya
ketika itu – Ambulan mengeluarkan bunyi siren.

Agak sengsara jugak le aku tengok si Zuraidy ketika itu. Setiap kali cuba mengangkat ke pengusung, beliau mengerang kesakitan.

Iskandar cuba bodek driver Ambulan untuk membawa
basikal Zuraidy sama-sama ke hospital. Tapi, jawapan hampa
yang diterima.

Setelah beliau dibawa oleh Ambulan, kami semua berbincang macam mana nak bawa basikal Zuraidi. Akhirnya, kata putus dibuat; basikal perlu dibuka kepada beberapa bahagian dan dibahagikan setiap seorang untuk membawanya.

Ada yang membawa tayar. Ada juga yang mengusung bingkai. Pada masa yang sama ada juga yang memegang seatpost.

Dan kami semua menuju ke Putrajaya semula dengan kayuhan yang perlahan...

Difahamkan, saat ini Zuraidy sedang dibawa ke Pulau Pinang untuk pembedahan bagi memasukkan besi pada tangannya.

Semoga beliau segera pulih dan kuatkan semangat!

PS: Aku kekurangan mood pada hari ini. Kalah bidding jersi Pro Team dan skin suit di eBay dengan teruk!!!

Selasa, 5 April 2011

Kayuhan TRI PAKU: Tempat Berkumpul Setiap Rabu & Jumaat di Putrajaya


Kepada mereka yang teringin sangat nak turut serta kumpulan pengayuh tegar sekitar Putrajaya setiap Rabu dan Jumaat, pukul 9.00 malam, sila berkumpul di Information Centre, Putrajaya.

Sila lihat peta di bawah untuk lokasi perhimpunan ritual sebelum kayuhan bermula:


View Information Centre in a larger map

Kalau masih lagi tak faham di mana kedudukan Information Centre, anda juga boleh ke Masjid Putra; Betul-betul mengadap pintu masjid. Kemungkinan di situ ada ramai kumpulan basikal. Tetapi, cuba bertanya adakah mereka pengikut kumpulan TRI PAKU. Jika jawapannya "YA" - Tahniah, anda sedang menuju kepantasan maksima pada malam itu!

Sekali lagi untuk keterangan lebih lanjut:

Lokasi berkumpul: Information Centre, Putrajaya (Kawasan Pakir Kereta)
Waktu berkumpul: 9.00 malam
Waktu mula kayuhan: 9.25 malam tepat.
Laluan: Masjid Putra - PICC - Bukit Alamanda - Cyberjaya - PICC - Masjid Putra
Jarak perjalanan: 42 kilometer
Jenis Basikal: Road Bike atau Mountain Bike
Keselamatan: Helmet, lampu dan keadaan basikal yang baik

Itu sahaja. Mudah kan? Selebihnya, serahkan pada kaki anda untuk jalankan tanggungjawab pada malam itu. Jumpa di sana!

PS: Bawak air secukupnya. Kalau tak, terbayang-bayang limau ais ketika sedang berkayuh.

Ahad, 27 Mac 2011

Laluan Kayuhan Basikal di Putrajaya setiap Rabu & Jumaat


Kali ini aku mahu bercerita tentang laluan kayuhan basikal setiap Rabu dan Jumaat. Laluan tersebut melewati Putrajaya hingga lah ke Cyberjaya sejauh 42 kilometer.

Biasanya kami akan mulakan kayuhan bermula daripada Info Centre atau Masjid Putra dan melalui sepanjang jalan Presint 2 hingga ke PICC. Ianya sejauh 7 km dan sepanjang laluan tersebut hanya untuk sesi panaskan badan. Ini acara bebas; nak main cadence ke, nak sprint ke, atau nak mengorat awek-awek di tepi jalan ke, ianya terpulang; kerana sebentar lagi akan tiada masa untuk semua itu!

Kawasan PICC - Sesi panaskan badan akan tamat setelah
melewati simpang dihadapan.

Laluan ini jauhnya adalah 6 kilometer sebaik sahaja memasuki
simpang tadi.

Siang hari akan ada ramai sedang berlari. Tapi, apabila
malam, akan ada Bangla atau Indonesia baru balik kerja.

Bukit pertama sejauh 400 meter yang menuju ke arah Alamanda.

Bukit ke dua sejauh 1 kilometer selepas bukit pertama tadi.
Bukit ini biasanya ramai pengayuh basikal akan tercicir.

Sila nikmati video di bawah selepas turun daripada bukit Alamanda tadi untuk gambaran yang lebih jelas. Kepada sesiapa yang belum pernah menunggang basikal sekitar Putrajaya, sila bayangkan anda sedang mengayuh:


Fuh, memang layan... Itu baru tengok video, belum menunggang basikal lumba berjenama BMC!

Laluan di bawah ini tidak berapa selamat kepada penunggang basikal kerana tiada lampu jalan yang dipasang pada waktu malam. Kebocoran tiub juga kerap berlaku disini. Kalau nasib tak baik, rim yang berharga beribu-ribu juga boleh bengkok disebabkan lubang-lubang yang bersepah. Jadi, sila bawa rim khusus untuk latihan.

Laluan keluar daripada Putrajaya menuju Cyberjaya di hadapan.

Ini adalah check point pertama sebelum keluar daripada Putrajaya.
Kami akan menunggu sesiapa yang terlewat di sini

Bukit fly over memasuki Cyberjaya ini agak panjang dan tinggi.

Dalam Cyberjaya banyak juga bukit yang tak berapa tinggi,
tapi agak panjang.

Ini pun bukit jugak. Nampak je tak berapa tinggi.

Di sebelah kiri ada tasik. Laluan ini kena hati-hati sebab kadang
kala ada kereta yang memakir ditepi-tepi jalan.

100 meter di hadapan simpang ke kiri menuju Putrajaya.
Ini pun bukit jugak.

Laluan di bawah ini sudah dua orang penunggang basikal terjatuh. Bulan lepas, seorang patah tangah akibat terlanggar batu. Ini mungkin kerana jalannya lurus dan lazat untuk memecut. Aku terkecuali daripada aksi sprint disebabkan aku dilahirkan bukan untuk itu; tetapi, menulis blog!

Biasanya, laluan inilah para Sprinter beraksi. Aku biasanya
di belakang sekali.

Laluan memasuki kawasan Putrajaya semula. Bukit ini agak
panjang.

Selepas bukit tadi, kami akan berhenti berehat disini sambil
menunggu penunggang-penunggang lain yang di belakang.
Ini checkpoint terakhir atau sesi penutup dan bersedia menuju
ke arah Masjid Putra atau Info Centre dengan kelajuan santai.

Biasanya, dengan kelajuan 35 km/j - 50 km/j, kami akan habiskan dalam masa 1 jam 30 minit. Ini termasuk dua tempat yang kami berhenti untuk menunggu yang mana tercicir. Kalau tak berhenti, sejam sudah boleh habis sebenarnya.

Oh ye, penunggang basikal pada hari Rabu antara 10 ke 15 orang. Tetapi, hari Jumaat boleh mencecah 36 orang. Ada yang daripada KL, Mantin, Bangi, Kajang, Cyberjaya dan sekitar Putrajaya.

Permandangan ketika merehatkan kaki di kedai mamak,
Presint Diplomatik.

Kesimpulannya, mengayuh basikal di Putrajaya sangat menyelerakan. Jalan yang besar dan kereta yang kurang. Kebanyakan kereta sudah faham di waktu-waktu tertentu akan ada sejumlah penunggang basikal akan bermaharajalela sekitar laluan tersebut.

Kepada yang berminat untuk turut serta, sila ikuti laman Facebook Tri Paku di sini => http://www.facebook.com/profile.php?id=100000915038838.

PS: Sesiapa yang mahu turut serta aktiviti setiap Rabu dan Jumaat, amatlah dialu-alukan. Tanpa yuran bulanan, cuma bermodalkan sebijik basikal yang boleh dibawa laju. Itu sahaja!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...