Mukasurat

Rabu, 2 Januari 2019

Kayuh Basikal 100KM - Selamat Tahun Baru 2019!


Aku sudah kayuh basikal 2 bulan. Sepanjang 2 bulan ini paling jauh aku kayuh adalah 59 km. Aku cuba nak cukupkan 60 km punyalah banyak aral melintang. Tapi bila ada orang sogok 100 km pada Tahun Baru 2019 nanti, takkanlah aku nak tolak pula.

Walaupun aku tahu kayuh basikal 100 km bukan boleh dibuat main. Bukan semua orang boleh tempuh. Siti Nurhaliza Tarudin pun tak pernah kayuh basikal sejauh tu. Inikan rakyat marhaen macam aku ni.


Disebabkan panik tak tentu hala, hari Isnin petang aku pergi ke Farmasi dan juga Rodalink Putrajaya. Cramp spray wajib ada. Begitu juga dengan botol air. Wajib ada dua botol kalau nak kayuh jauh-jauh. Ini kerana sepanjang dua bulan ini aku cuma berbekalkan sebotol air je. Empat botol air lama aku sudah lama aku buang sewaktu pindah rumah tahun lepas.

Niat mahu beli botol air je apabila berada di kedai basikal Rodalink. Tapi entah macam mana, jin kategori apa entah merasuk aku, terbeli pula pam jenis Regulator Cartridge Co2 Airbooster jenama Topeak. Habis dekat RM150 jugak le. Cis!

Esok pagi pukul 7 pagi aku sudah terpacak sebelah Restoran Hatija di Presint Diplomatik. Janji mula pukul 7:30 pagi. Dalam tempoh 30 minit itu seorang demi seorang mula munculkan diri.

Setelah cukup 9 orang, salah seorang daripada kami iaitu Jaja terpaksa berundur diri disebabkan crank basikal beliau longgar.

Sedang membuat keputusan yang berat.

Akhirnya, cuma lapan orang sahaja yang tinggal. Lapan pun lapanlah, janji kayuh.

Macam biasa, dipermulaan sesi memang teruja, gembira dan dipenuhi gelak-tawa. Tunggu le masuk 40 km... waktu tu dah tak berapa gembira sangat.

Berhenti sebentar di Shell Presint 8.

Jalan Putrajaya ni yang jahanamnya bukit-bukit memang bersepah. Itu sebab aku cakap mula-mula memang seronok, masuk 40 km matahari mula membahang dan angin mula kuat. Hah, waktu ni kalau nak menyesal memang sudah terlambat. Tahan aje lah.


Basikal aku sudahlah berat, ditambahnya beban Gopro HERO7 Black (Ehem! Ehem!) Alahai...

Korang bayangkan penangan kayuhan kali ini aku nak tekan rekod button Gopro pun tak kena. Siap boleh nampak bintang-bintang keliling kepala aku. Alah, macam kartun Walt Disney tu... Aku ingatkan dalam filem kartun je ada. Rupa-rupanya memang betul-betul ada.

Musuh utama para cyclist adalah kejang atau dalam bahasa orang Inggirisnya adalah cramp. Dan aku nyaris-nyaris kena ketika kilometer mencecah 70 km. Nasib baik ada cramp spray. Aku memang dah agak sebab mileage aku memang tak cukup sepanjang dua bulan kayuh.

Satu badan mengeletar. Saat ini menyesal pun sudah
tidak berguna lagi.
(Gambar hak milik Sahlan)

Di saat penghujung kayuhan, aku tengok muka setiap peserta sudah keruh semacam. Cahaya takwa di wajah masing-masing sudah hilang — umpama baru sahaja selesai melakukan dosa-dosa besar.

Kalau muka diorang pun semuanya macam tu, muka aku apatah lagi... lagi teruk gamaknya.

Jumlah keseluruhan aku bonk adalah sebanyak 3 kali. Itu pun selepas 60 km kayuh. Jadi 30 km berbaki itu aku bonk sebanyak 3 kali. Waktu ini aku sentiasa di belakang sekali. Kalau aku gigih menekal pedal memang terus kejang peha kiri aku.

Itu sebabnya aku terpaksa pulang awal. Aku cuma mampu kayuh 91 km sahaja. Bayangkan kalau aku paksa jugak 100 km, memang penamat cerita kali aku tajuknya 'AKU KEKEJANGAN'.

Tak sanggup beb... hahaha!

Walau bagaimana pun, 6 orang Pahlawan Basikal yang lain teruskan misi 100KM dengan jayanya.

Aku boleh simpulkan kayuhan pada tahun baru ini amat mengujakan. Agak banyak juga laluan yang aku sendiri tidak pernah jejak. Walau pun aku sudah menetap dalam Putrajaya 14 tahun, masih ada laluan yang belum pernah aku teroka.

Jangan percaya kilometer kat atas ni. Aku terlupa nak on Strava.

Akhir sekali, terima kasih diucapkan kepada 7 orang Pahlawan Basikal kerana setia menunggu aku yang jauh di belakang. Tidak perlu disebut setiap satu nama mereka. Mereka tahu siapa mereka yang aku maksudkan itu.

PS: Mintak anda semua yang membaca cerita ini agar subscribe channel Youtube aku yang tak seberapa itu. Kalau ramai subscribe, barulah aku semangat hendak berkarya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...