Mukasurat

Memaparkan catatan dengan label jerebu. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label jerebu. Papar semua catatan

Ahad, 23 Jun 2013

Sangap di Musim Jerebu


Powerman 2013 bakal menjelang tiba. Ini berita baik – kepada mereka yang tak masuk. Yang masuk, lain pula ceritanya...

Pada 7 June lepas, dengan nekadnya aku pun mendaftar Malakoff Powerman Asian Championships 2013. Dengan satu harapan, waktu transaksi daripada lari ke basikal dan basikal ke lari dapat dikurangkan sebanyak 50%.

Oleh sebab itulah aku mulakan latihan dengan larian ringan pada dua minggu lepas.

Pembuka latihan aku lari bersama Encik Danial. Lepas lari,
beliau terus demam.

Sebenarnya, aku dah lama tak lari. Erti kata lainnya, dah malas nak lari dah. Tapi, disebabkan Powerman aku paksakan diri untuk rajin berlari.

Untuk kelihatan segak bergaya sebelum Powerman, aku pun mendaftar Men's Health & Shape Night Run 2013 pada 13 hari lepas.

Larian ni tak jauh, cuma 12 km je. Cuma aku mahu tengok bagaimana larian aku selepas melahap lemang dan makanan tradisi Hari Raya Aidilfitri nanti.

Untuk waktu normal, berat aku sekitar 65 kg.

Aku tak mahu jadi macam waktu Powerman tahun lepas yang berat aku mencecah 68 kg. Ini semua salah sebatang lemang yang aku habiskan ketika Hari Raya pertama tersebut!

Ketika Hari Raya nanti, aku akan tumbuk perut sesiapa sahaja sekali pun yang sengaja tayang sebatang lemang di hadapan aku.

Kalau sudah dipotong dan diletakkan atas pinggan, itu tak apa.

Jerebu di Putrajaya yang IPU nya mencecah 100*.

Jerebu pun satu hal juga. Ini mengganggu aktiviti kayuhan yang sering dilakukan ketika hari Rabu, Jumaat dan hari minggu.

Untuk tidak menjadi jerebu tersebut sebagai batu penghalang, aku perbanyakkan latihan 'Core Strength' di rumah setiap hari dan juga berlari di atas treadmill.

Horleys Ice Whey Protein. Sebelum kayuh atau lari, sejam sebelumnya aku akan
mengambil protein untuk kuatkan otot-otot aku.

Mesin ini menjadi penyelamat aku ketika jerebu yang teruk sekarang ini.

Sekurang-kurangnya, tak adalah aku mengangkang depan tv je kerjanya. Nak lari kat luar, jerebu teruk pulak. Alangkah baiknya kalau aku ada 'Trainer'. Boleh jugak aku berlatih 'transition' daripada lari ke basikal dan basikal ke lari.

Segalanya berlaku dalam rumah ketika musim jerebu dan hujan. Syurga!

PS: Hari ini hari Ahad. Sepatutnya aku sudah pun kayuh 100 km di waktu tengahari sebegini. Disebabkan jerebu, aku terkandas di rumah tanpa kayuhan jarak jauh.

PPS: Kurangkan aktiviti luar ketika jerebu. Kesihatan harus diutamakan.

Sabtu, 8 September 2012

Lagi-lagi Jerebu, Bengang Betul Aku!


Sejak akhir-akhir ni, walaupun hujan lebat hingga menyebabkan banjir di sesetengah tempat, masih ada jerebu buatan Sumatera dan Kalimantan.

Ini membuatkan aku semakin meluat di tahap maksima — menyusahkan aku untuk meneruskan latihan Powerman yang bakal berlangsung dua bulan lagi.

Disebabkan jerebu malam tadi aku terpaksa batalkan disaat akhir kayuhan Tripaku Night Ride. Dan aku kerugian mileage 55 km.

Pandangan dari PICC, Putrajaya petang semalam.
Jerebu ketika ini di tahap 55c.

Perancangan asal pada hari Sabtu iaitu hari ini, aku akan menyertai Tri Paku punya latihan Powerman pada jam 7:30 pagi. Disebabkan terlajak tidur, kelam kabut sembahyang subuh, mandi dan ntah apa lagi yang aku buat, jam dah pukul 8:10 pagi.

Set jersey ni koleksi peribadi aku dan tak pernah pakai lagi.
Pagi tadi aku merasmikan dengan jayanya.

Laluan kali ini agak menyongsang daripada laluan yang biasa. Aku nak gunakan laluan Powerman, tapi tak reti pulak. Aku tak cam jalannya.

Jadi, aku pun kayuh laluan ikut suka aku:



Masa untuk basikal ini berehat.

Kayuh punya kayuh, dapatlah 45 km. Sepanjang 40 km, aku setkan minimum 30 km/j dan purata kelajuan dapat 29.6 km/j. Di akhir baki 5 km, aku banyak melalui bukit dan penamatnya aku naik ke atas puncak PICC sebanyak dua pusingan.

Ini menurunkan purata kelajuan aku menjadi 28.41 km/j.

Puncak PICC pada jam 10:24 pagi. Tak ada jerebu dari
pandangan mata kasar.

Ok lah daripada aku tak kayuh langsung dan asyik pegi open house je. Petang atau malam nanti kena buat larian 10 km. Esok pun runtinnya sama. Harap tak ada jerebu esok pagi.

PS: Di pagi Sabtu ini, ramai jugak yang kayuh basikal. Di Presint 2 ada acara bebudak sekolah rendah berlari dan berbasikal nampaknya.

PPS: Tengah siap-siap nak ke open house. Lahhhhh, open house lagi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...