Mukasurat

Memaparkan catatan dengan label triathlon. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label triathlon. Papar semua catatan

Sabtu, 15 Oktober 2011

Temuramah: Triathlete Muda yang Serius


Pahlawan Basikal: Assalamualaikum Fariz. Lama tak nampak kau kayuh sekarang. Ada "secret training"ke?
Fariz Atraz: Waalaikumussalam. Tak ada lah! Aku tengah sibuk dengan jemputan kenduri kahwin. Maklumlah, cuti sekolah lah katakan. Ni pun kejap lagi ada lagi jemputan kenduri kahwin.

Pahlawan Basikal: Oklah Fariz, kita mulakan sesi temuduga terbuka kita ni sebelum kau pergi kenduri kahwin kejap lagi.
Fariz Atraz: Okey.

Pahlawan Basikal: Boleh kau ceritakan tentang siapakah kau dan apa matlamat kau dalam bidang yang diceburi sekarang ini?
Fariz Atraz: Okey, nama aku Fariz Atraz Fauzi dan berumur 21 tahun. Aku terjebak dengan bidang sukan Triathlon ni sejak berumur 17 tahun. Ketika itu, aku lebih kepada sebagai perenang relay Kumpulan Maktab Tentera. Setahun selepas itu pula, aku mula melakukan sukan Triathlon secara individu.

Fariz Atraz, ketika latihan.

Triathlon adalah sukan yang aku paling minati. Sebabnya, tak semua orang mampu berenang, berbasikal dan berlari jarak jauh dalam satu masa.

Seiring dengan itu, aku sudah pun menetapkan matlamat aku untuk terus mendapat keputusan yang terbaik bagi setiap kejohanan Triathlon yang disertai.

Oh ye, aku baru je menamatkan pengajian aku di Utara tanah air dan masih menunggu peluang pekerjaan.

Pahlawan Basikal: Jadi, sejak bila kau mula berbasikal?
Fariz Atraz: Pada tahun 2006 sewaktu menjadi pelapis kepada pasukan Triathlon Maktab Tentera Diraja sebagai perenang, ibu bapa aku menghadiahkan aku basikal Fuji sebagai dorongan agar aku dapat pergi lebih jauh dalam bidang yg aku minati.

Memandangkan aku ketika itu berada di dalam sekolah tentera, jarang sekali dapat berbasikal. Ini kerana jadual yang terlalu padat dan penuh dengan aktiviti ketenteraan.



Minat dalam renang juga masih kuat ketika itu. Jadi, aku lebih fokuskan kepada renang memandangkan bidang ini memerlukan stamina, latihan khusus dan disiplin yang tinggi.

Lepas habis pengajian dari Maktab Tentera, barulah aku mula fokus kepada basikal pula. Antara laluan kegemaran sebagai latihan aku adalah dari Kuala Lipis ke Raub, Pahang.

Pahlawan Basikal: Aku percaya yang sekarang ini kau mesti ada lebih daripada 1 basikal. Boleh kau ceritakan tentang basikal-basikal kau tu?
Fariz Atraz: Pandailah kau! Aku ada satu basikal je tau. Aku cuma ada basikal Giant model Aero yg dibeli pada tahun 2008. Basikal ni banyak membantu aku ketika drafting dan juga berfungsi lebih baik ketika kayuhan secara solo. Ini kerana bingkainya berbentuk aero dan sesuai dengan namanya.

Dan satu lagi, berat bingkai basikal ini sangat membantu aku kerana berat badan aku sekitar 60 kg. Jadi, momentum basikal itu seiring dengan berat badan aku dan menjadikannya satu kelebihan.

Pahlawan Basikal: Macam mana pulak perlumbaan yang kau pernah sertai? Boleh kongsikan pengalaman terbaik dan terburuk kau dengan pembaca blog aku?
Fariz Atraz: Bolehhhh... Aku mulakan pengalaman terburuk aku dulu. Ianya terjadi ketika di ATM Triathlon 2011 dimana aku hanya dapat menamatkan perlumbaan selama 03 jam 06 minit 42 saat. Ini adalah Triathlon yang pertama sejak 2 tahun lamanya aku berehat kerana menyambung pelajaran.

Pahlawan Basikal: Ohhhh, okey, okey. Pengalaman terbaik kau pulak macam mana?
Fariz Atraz: Ini adalah pencapaian terbaik aku setakat ini. Aku dapat habiskan perlumbaan dengan catatan masa 02 jam 21 minit 03 saat ketika PD Triathlon 2011.

PD Triathlon 2011 - Selesai acara berenang.

PD Triathlon 2011 - Acara berbasikal.

PD Triathlon 2011 - Sebelum menamatkan perlumbaan.

Pahlawan Basikal: Agak jauh bezanya pencapaian kau ketika ATM Triathlon 2011.
Fariz Atraz: Ya. Ini kerana aku sudah bersedia 100% untuk perlumbaan ini; Sebulan sebelum tiba di hari perlumbaan, aku banyak membuat latihan dengan mereka yang berpengalaman dalam Triathlon.

Pahlawan Basikal: Ini kerja berat dan kau kena fokus sepenuhnya setiap latihan kau buat. Jadi, macam mana kau boleh laksanakan latihan tanpa mengganggu tugas harian?
Fariz Atraz: Memandangkan aku ni seorang penganggur dan masih lagi mencari kerja, jadi aku ada banyak masa untuk berlatih. Latihan dimulakan waktu awal pagi dengan berbasikal, petangnya pula berlari dan disebelah malamnya aku membuat latihan berenang.

Aku hanya berehat pada hari Sabtu dan Isnin je. Hanya waktu ini lah aku dapat mengorat awek-awek di sekitar Bangi.

Pahlawan Basikal: Jadi, bila masanya kau cari kerja?
Fariz Atraz: A’ah lah. Aku pun tak perasan pasal ni!

Pahlawan Basikal: Bagaimana dengan kumpulan basikal yang kau sertai? Ceritakan tentang kumpulan basikal kau tu.
Fariz Atraz: Tak lain dan tak bukan, Team Tri Paku. Ini adalah jalan pintas kepada sesiapa yang ingin berlatih meningkatkan kelajuan semaksima mungkin. Ini secara tak langsung dapat menguatkan kaki kerana trek kayuhan mereka agak jauh juga iaitu sekitar 50 km.

Perlumbaan yang pertama di bawah Team Tri Paku.

Pasukan ini juga mempunyai ramai pelumba yang kerap melakukan serangan (attack) dan ini membolehkan seseorang itu dapat membuat latihan interval sekiranya dapat bersaing dengan mereka.

Pahlawan Basikal: Ya, tentang ini aku setuju kerana aku pun mempunyai pengalaman yang sama. Aku ingat lagi masa...
Fariz Atraz: Kau cerita lain harilah - Inikan sesi temuramah aku!

Pahlawan Basikal: Ermmm, betul juga. Ok tak apa, soalan seterusnya...
Fariz Atraz: Eh, boleh tunggu kejap tak? Aku nak...

Pahlawan Basikal: Ahhh, kau jangan nak buat trik ni. Aku tau dah trik jenis ni; kau nak pegi bancuh Milo kan?
Fariz Atraz: Eh, mana kau tau trik ni?

Pahlawan Basikal: Aku dah kena dengan temuramah lepas. Buktinya ada disini: Temuramah: Bersama Ironman Muda
Fariz Atraz: Cisss, Fadhli Khairon dah curi trik aku dulu!

Pahlawan Basikal: Tak apa lah, benda dah pun terjadi. Usah dikenangkan lagi. Aku teruskan soalan seterusnya; Apakah perkara yang boleh memberikan motivasi kepada kau dalam aktiviti sukan Triathlon?
Fariz Atraz: Sememangnya cara terbaik untuk memotivasikan diri adalah dengan mencontohi orang yang paling berjaya dalam sesuatu bidang dan jadikan beliau sebagai idola. Seperti aku, Javier Gomez merupakan salah seorang atlet Triathlon yang sentiasa aku ikuti perkembangannya.

Menonton video pertandingan Triathlon di YouTube juga dapat membantu mengembalikan semangat aku yang adakalanya luntur.

Pahlawan Basikal: Sekiranya berpeluang, di manakah dalam dunia ini kau ingin mengayuh basikal?
Fariz Atraz: Sudah tentu di Perancis dan Sepanyol - Tempat perlumbaan berbasikal paling berprestij di dunia!

Pahlawan Basikal: Sebut tentang Perancis, aku pernah ke Arc de Triomphe di mana peringkat terakhir Le Tour de France dilangsungkan. Kau nak tengok gambar aku? Ni dia:

Arc de Triomphe, Perancis.

Fariz Atraz: Kau ni eksyen sungguh! Ini kan sesi temuramah aku. Bagilah aku yang eksyen dalam ruangan ni!

Pahlawan Basikal: Aku cuma nak beri kau semangat je. Ok, ok... Soalan seterusnya, disamping berbasikal, kau juga seorang pelari. Ceritakan serba sedikit tentang larian dan pengalaman kau sendiri.
Fariz Atraz: Dalam larian ni, aku mempunyai disiplin yang lemah. Awal tahun ni, aku baru je mulakan latihan dengan Team Adination of Runners Putrajaya. Merekalah yang banyak beri tunjuk ajar dalam teknik-teknik dan latihan yang betul. Larian biasa sahaja tak mampu mempercepatkan langkah ketika berlari.

Pengalaman paling tidak dapat dilupakan adalah apabila dapat menamatkan acara Full Marathon di Standard Chartered KL Marathon 2011. Seminggu sebelum pertandingan, hati aku memang gabra semacam memandangkan larian ini sangat jauh dan tidak penah terfikir untuk melakukannya sebelum ini.

Standard Chartered KL Marathon 2011 - Sebelum acara
marathon bermula.

Lagipun, memang aku tak pernah memasuki mana-mana pertandingan Full Marathon sebelum ni.

Oh ye, aku berjaya menamatkan larian sejauh 42 km selama 04 jam 43 minit 29 saat.

Pahlawan Basikal: Apa harapan kau kepada pengguna-pengguna jalanraya yang lain terhadap penunggang basikal dan pelari?
Fariz Atraz: Kepada pengguna-pengguna jalanraya yang lain janganlah mengunakan jalanraya ini sebagai tempat perlumbaan haram dan tempat menunjukan skil yang merbahaya. Ini bukan sahaja membahayakan nyawa pemandu itu sendiri malah pengguna lain seperti penunggang basikal dan pelari.

Pahlawan Basikal: Soalan terakhir yang sedikit terkeluar tajuknya, apa pendapat kau tentang Lisa Surihani?
Fariz Atraz: Memandangkan dia sudah berpunya, maka tidak ada apa yang kita semua boleh lakukan. (Jawapan ini jawapan asli daripada beliau tanpa disunting)

Pahlawan Basikal: Kah kah kah, jawapan kau kelakar!
Fariz Atraz: Kau jangan gelakkan aku!

Fariz Atraz Fauzi bangun dari kerusi, melangkah lima tapak ke arah Barat Daya dan berpaling ke arah aku sambil berkata:

“Kita beradu tenaga malam Jumaat ini seperti biasa!”

Dan, beliau melangkah pergi dengan penuh aksi seperti dalam filem-filem Hollywood karya Michael Bay.

PS: Agak stress juga temuramah kali ini. Almaklumlah, beliau bekas pelajar Maktab Tentera Diraja.

Jumaat, 26 Ogos 2011

Temuramah: Bersama Ironman Muda


Pahlawan Basikal: Assalamualaikum Lee. Terima kasih kerana sudi luangkan masa dengan aku malam ni.
Fadhli Khairon: Waalaikumussalam. Aku pun nak ucapkan terima kasih kat kau kerana sudi menemubual aku :)

Pahlawan Basikal: Okey Lee, boleh kau ceritakan serba sedikit tentang diri engkau secara umumnya kepada pembaca blog aku?
Fadhli Khairon: Orait, nama aku Fadhli Khairon dan kawan-kawan panggil aku Lee. Bekerja di Rodalink, Putrajaya. Hobi aku berbasikal, lari dan berenang.

Ketika di Port Dickson Triathlon 2011.

Pahlawan Basikal: Bila kau mula berbasikal secara serius?
Fadhli Khairon: Aku mula serius sangat dengan basikal ni pada tahun 2007. Inilah pertama kali aku sertai perlumbaan Dualthlon seumur hidup aku. Dualthlon ni dianjurkan oleh UM Malakoff University Siri 2007. Kau boleh ke laman web http://www.duathlonseries.com.my untuk mengetahui lebih lanjut tentang mereka.

Pahlawan Basikal: Baiklah Lee, sebut tentang basikal, aku ada perasan masa kita kayuh setiap malam Rabu dan Jumaat baru-baru ni, kau bawa basikal baru dan masih berkilat. Aku percaya kau mesti ada lebih dari satu basikal...
Fadhli Khairon: Hahahaha. Ya, itu memang basikal baru! Basikal Triathlon L’ex Presse tersebut adalah basikal ke-tiga aku dan satu-satunya basikal jenis itu yang aku ada setakat ini. Selain itu, aku ada dua lagi basikal iaitu jenis road bike Cannondae R1000 dan jenis mountain bike GT Zaskar.

Bersama Triathlon L’ex Presse ketika di
Port Dickson Triathlon 2011.

Pahlawan Basikal: Boleh ceritakan apa keistimewaan setiap satunya?
Fadhli Khairon: Aku boleh katakan setiap basikal yang aku ada mempunyai keistimewaannya sendiri. Contohnya basikal Cannondae R1000, ianya sangat bagus untuk jalanraya yang rata dan mendatar. Ketika mendaki bukit juga sangat lazat.

Triathlon L’ex Presse pula tersangat bagus prestasinya ketika di jalanraya yang mendatar.

GT Zaskar pula aku hanya pakai untuk off road. Sekali sekala layan mountain bike pun syok jugak!

Pahlawan Basikal: Banyak jugak basikal kau, Lee. Ok takpe, soalan seterusnya...
Fadhli Khairon: Eh, tunggu dulu. Aku nak minum Milo Ais dulu. Kau tunggu aku kejap ye...

Pahlawan Basikal: Aaaaa... Ok.

5 minit berlalu dan Lee muncul kembali sambil lap mulutnya dengan tisu.

Pahlawan Basikal: Eh, mana Milo nya?
Fadhli Khairon: Dah habis.

Pahlawan Basikal: Untuk aku?
Fadhli Khairon: Sorry geng, susu dah habis. Eh, apa soalan yang kau nak tanya tadi?

Pahlawan Basikal: Oooo, aku nak tanya tadi tentang pengalaman terbaik dan terburuk kau dalam perlumbaan yang lepas-lepas dan pengalaman tu kau akan ingat sampai bila-bila.
Fadhli Khairon: Ermm... (Sambil mengaru-garu perut) Pengalaman terbaik aku adalah ketika menyertai Ironman Langkawi 2010. Kau tahu lah, nak habiskan game ni bukan senang. Nak berenang sejauh 3.8 km, naik basikal 180 km dan lepas tu pulak kena berlari 42.2 km. Aku mendapat tempat ke 40 dan berjaya habiskannya selama 16 jam 44 minit dan 54 saat. Memang puas hati!

Pengalaman terburuk aku adalah menggunakan minyak panas beberapa minit sebelum perlumbaan basikal bermula. Kononnya nak bagi power, tapi lain pulak jadinya. Lagi haru kalau terkena pada bahagian sensitif. Cisss!

Pahlawan Basikal: Hebat tu! Tapi, macam mana kau kekalkan stamina? Maksud aku, waktu bila kau berlatih? Dah le kerja sampai pukul 8 malam.
Fadhli Khairon: Oooo... Tu takde hal lah. Biasanya aku buat latihan selepas waktu kerja. Kalau sempat, pagi sebelum masuk kerja pun aku boleh berlatih.

Pahlawan Basikal: Boleh kau ceritakan tentang kumpulan TRI-PAKU yang kau sertai ini? Difahamkan kumpulan ini mempunyai pelbagai kemahiran seperti berbasikal, berlari dan berenang jarak jauh.
Fadhli Khairon: Ya, TRI-PAKU mempunyai beberapa ahli yang terdiri daripada lelaki dan perempuan. Tapi, paling ramai adalah lelaki. Kebanyakan daripada kami memang berkebolehan dalam berbasikal, berlari dan juga berenang jarak jauh - Sesuai dengan motto kami iaitu “Life Time Endurance”.

Kepada yang berminat untuk mengetahui kumpulan TRI-PAKU, boleh lah ke Facebook Fan Page kami di https://www.facebook.com/tripakuteam

Tapi, yang pastinya kayuhan TRI-PAKU setiap malam Rabu dan Jumaat, semuanya tak reti kayuh ala kadar - Semua balun selaju boleh! Kah kah kah

Bersama-sama ahli Tri Paku yang lain ketika Tri Paku Night
Ride, Putrajaya.

Hoohathlon 2011 di Putrajaya.

Pahlawan Basikal: Ya betul tu. Hahahah... Baiklah Lee, siapa yang memberikan kau motivasi dengan apa yang kau buat sekarang ini?
Fadhli Khairon: Chris Mccormack. Beliau adalah Ironman World Championship. Kepada mereka yang tak kenal siapa beliau, boleh ke http://www.youtube.com/watch?v=xjhLFujBSj8.

Pahlawan Basikal: Sekiranya berpeluang, di manakah dalam dunia ini kau ingin mengayuh basikal?
Fadhli Khairon: Queen Kaahumany Highway, Kailua-Kona. Ianya adalah laluan yang perlu dilalui oleh semua perserta World Championship Ironman Kailua-Kona!

Pahlawan Basikal: Selain berbasikal, kau juga seorang yang berkebolehan dalam larian jarak jauh. Boleh kongsikan pengalaman dan nasihat kepada mereka yang ingin cuba-cuba dalam dunia larian ini?
Fadhli Khairon: Aku bukannya terrer sangat. Lagipun larian ni bukan kelebihan utama aku. Tapi, aku berjaya juga habiskan larian sejauh 42.2km iaitu ketika di Ironman Langkawi 2010.

Kepada mereka yang masih baru dalam larian ni, aku nasihatkan agar lebihkan latihan daripada biasa sebelum menyertai apa-apa pertandingan. Kalau tak, sakit dapat dan perlumbaan tak jugak dapat habiskan.

Pahlawan Basikal: Harapan kau kepada pengguna-pengguna jalanraya yang lain terhadap penunggang basikal dan pelari.
Fadhli Khairon: Kongsilah jalanraya bersama-sama dengan pengayuh basikal dan pelari! Bak kata mat saleh, ‘Sharing is Caring’.

Pahlawan Basikal: Sebelum mengakhiri perbualan kita, apa pendapat kau tentang Yuna?
Fadhli Khairon: Ini soalan pun ada ka? Dia chantek!!! Kakaka…!

Pahlawan Basikal: Oklah Lee, terima kasih banyak-banyak sebab sudi meluangkan masa dengan aku. Semoga kau akan terus berjaya dengan apa yang kau ceburi.
Fadhli Khairon: Terima kasih kembali.


Fakta tentang L’Ex Presse Cycles

 L'ex Presse Cycles

  • L’Ex Presse Cycles ditubuhkan pada July 24, 2011 sempena dengan Port Dickson International Triathlon
  • L’Ex Presse adalah satu jenama basikal baru dari Singapura, buatan Taiwan
  • L’Ex Presse membekalkan aksesori seperti bingkai basikal (road, triathlon dan mtb), aero bar dan carbon wheels set
  • L’Ex Presse produk kebanyakan mengunakan Carbon 3K (T700 material)

Layari Facebook L’Ex Presse Cycles di https://www.facebook.com/#!/pages/Lex-Presse-Cycles/140172822736645 dan LIKE!

PS: Nantikan pula edisi temuramah bersama seorang lagi Triathlete muda selaku bakal seorang juruterbang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...