Mukasurat

Isnin, 28 Oktober 2013

Powerman 2013: Kerja Gila Buat Kali ke-2


Malakoff Powerman Asian Championships 2013 baru je selesai semalam. Ini maknanya aku berjaya menyelesaikan misi kejam ini buat kali ke-dua.

'Berjaya' di sini maksudnya, aku bangun tidur pagi tadi tak ada sakit-sakit macam tahun lepas; yang sakitnya langsung tak boleh nak duduk dengan sempura. Sembahyang pun normal, tak macam tahun lepas kena duduk atas kerusi.

Stok Carbo Loading aku selama seminggu sebelum Powerman.

Ini definasi 'berjaya' pada aku lah.

Bonusnya pula, aku tamatkan permainan ini 4 jam 30 minit 27 saat. Berbanding tahun lepas iaitu 4 jam 55 minit 31 saat. Ini bermakna aku dapat potong masa tahun lepas punya sebanyak 29 minit 4 saat. Kira oklah tu, kan? Walaupun sasaran aku bawah 4 jam 30 minit.

Lagi pun, kedudukan aku secara keseluruhannya tempat ke-88 daripada 393 peserta bagi kategori 30-39 dan melayakkan aku Top 100.

Okey, mari ikuti perjalanan aku yang penuh dengan emosi ini:

Sehari Sebelum Upacara Kejam

Aku mulakan slow jog jam 7:10 pagi selama 30 minit di atas treadmill. Konon-kononnya sesi panaskan enjin untuk esok hari.

Sambil lari, aku banyak terfikir akan kondisi basikal aku yang kali terakhir diselenggara adalah bulan April lepas di Rodalink Putrajaya. Maknanya, 6 bulan aku tak pernah jejak mana-mana kedai basikal.

Lari pelan-pelan je...

Jadilah 2.6 km. Esok baru belasah.

Macam mana kalau rantai putus? Apa aku nak buat kalau masalah teknikal jadi masa kayuh basikal? Kalau pancit, habis lah aku. Kalau itu, kalau ini, kalau kalau kalau...

Eh, gajah pun boleh stress tau kalau dia pun ada basikal!

Aku try Google gajah naik basikal, tapi tak jumpa pulak.
Gajah main bola adalah.

Ada juga kenalan rapat mencadangkan aku supaya tukar cassette dan rantai kerana aku sudah belasah 7800 km lebih. Memandangkan hujung-hujung bulan ni, aku abaikan kerana faktor kewangan yang terhad.

Agak tertekan jugak aku kalau fikir bab basikal...

Jam 11:30 pagi pulak aku ke Hotel The Everly Putrajaya yang bersebelahan dengan Alamanda untuk mengambil nombor bib dan goodies.

Hotel The Everly Putrajaya.

Orang dah ramai beratur untuk mengambil goodies.

Sedikit penerangan tentang acara esok hari.

Ini antara kawan-kawan aku yang mahu mencabar diri sendiri.

Hari itu jugak ramai yang membeli belah baju baru untuk bergaya esok hari.

Sebaik sahaja aku tiba di rumah, aku terus memasang nombor bib pada helmet dan basikal. Seterusnya aku menyediakan barang-barang keperluan aku ketika transition nanti dalam satu bekas tertutup. Tujuannya, barang-barang tidak basah kalau hujan dan juga mengelak daripada penjenayah rembat barang-barang keperluan aku.

Goodies kali ni tak ada botol air. Pada aku, tshirt kali ini agak cantik juga.

Segalanya dalam satu bekas. Takde lah kelam kabut esok hari.

Esok pagi takde pening-pening kepala sebab segalanya aku dah susun
elok-elok.

Di sepanjang hari, setiap 3 jam aku akan mengambil makanan berkarbohidrat dalam kuantiti yang sederhana. Makanan bergula, berkafein dan berserat tinggi aku elakkan. Aku cuma makan pancake, shushi, beras perang dengan ikan bakar, spaghetti di waktu petang dan malam.

Sarapan kali kedua jam 10:30 pagi, aku belasah 5 ketul shushi salmon.

Petang dan malam, menunya sama iaitu spaghetti.

Di sebelah pagi dan malam 45 minit sebelum tidur, aku minum ramuan
macam dalam gambar ni. Tapi, aku tak campurkan dengan ais.

Keseluruhan kalori satu hari yang aku ambil adalah sekitar 2100 - 2300 kcal. Cukup untuk berat badan aku yang hanya 59 kg.

Pukul 10 malam, aku dah tidur...

Hari Penentuan - Malakoff Powerman Asian Championships 2013

Jam 4:15 pagi aku bangun dari tidur. Aku makan pancake dengan 250 ml air kosong sebagai alas perut. Selepas sembahyang Subuh, aku terus ke Kementerian Kewangan, Presint 2.

Di situlah permulaan dan penamatnya bagi acara kejam tersebut.

Masa aku sampai, dah ramai jugak yang membuat persiapan terakhir di
kawasan transition.

Sebelum aku tinggalkan beliau, aku ucapkan perlahan-lahan kepadanya,
"Aku tahu aku tak selenggara kau 6 bulan lamanya. Oleh itu, janganlah
kau hukum aku pada hari yang penuh makna ini. Aku lakukannya bersebab."

Selepas itu, aku membuat stretching dan warm up sambil ke tandas untuk membuang 300 gram beban. Selepas ke tandas, aku telan dua bungkus Powergel sekali gus.

Larian Pertama, 11 km

Tepat jam 7 pagi, larian pertama pun bermula. Walaupun dah warm up, aku rasakan kaki aku agak berat. Aku tengok jam, kelajuan aku sekitar 5'30"/km. Setelah 2 km, aku lihat kelajuan sekitar 4'12"/km dan aku terpaksa perlahankan kelajuan sekitar 5'30"/km semula. Aku takut cramp masa basikal nanti kalau aku terlampau tekan ketika berlari.

Aku ada di antara mereka ini.
*Hak milik Rashdan

Larian pertama ini aku tak rasa ada masalah. Segalanya berjalan lancar dan aku berjaya tamatkan 58 minit 32 saat sejauh 11 km.

Tapi, aku akui laluan kali ini lebih mencabar daripada laluan tahun lepas. Banyak bukit panjang dan lagi 700 km nak habis, ada satu bukit yang agak pacak. Aku anggarkan larian terakhir nanti memang sah-sah aku menapak.

Basikal, 64 km

Ketika masuk ke kawasan transaksi, disebabkan bekalan oksigen di otak sedang berkurangan, aku terlupa kat mana terletaknya basikal aku. Rupa-rupanya aku sudah terlajak 20 meter di hadapan.

Aku patah balik dan buka kotak hikmat kaler hijau aku tu dan terus tukar kasut. Aku terus capai air GNC Pro Performance® AMP Amplified Endurance Booster sebanyak 400 ml dan terus minum.

Tanpa berlengah, aku terus menuju keluar daripada kawasan transaksi. Kalut jugak masa tu. Dua tiga kali aku gagal masukkan cleat kasut kat pedal. Aku rasa kaki aku lembik macam sotong. Haru betul!

Kaki aku lembik waktu ni. Jenuh aku cuba pakai cleat kat pedal. Nasib baik
tak tergolek.
*Hak milik Rashdan

Jangan cramp sudahlah!
*Hak milik Rashdan

Sekitar 2 km di Jambatan Lebuh Wawasan, ketika aku hendak memegang aerobar, kaki aku mula terasa mahu kejang. Ahhhhhh....!!!

Masih terlalu awal. Ketika mendaki bukit, tatkala itulah betis aku mula hendak cramp dan aku terus menyembur dengan penyembur hikmat cramp spray.

Boleh aku katakan kekejangan tersebut sekejap ada sekejap hilang. Dan, ianya masih dalam kawalan.

Secara puratanya kelajuan sekitar 42 km/j ketika aku dalam posisi aerobar. Ketika berbasikal, aku lebih berkeyakinan berbanding berlari. Ini kerana boleh aku katakan yang aku agak mahir mengawal heart rate dan tekanan pada kaki aku.

Masih berbaki 32 km lagi. Betis dah mula tarik ketika ini.
*Hak milik AShe Ek

Ketika pusingan ke-dua ketika berbasikal, kekejangan mula merebak ke peha. Aku kuatkan semangat sambil berkata, selagi cramp tak hinggap ke jantung dan paru-paru, ianya tak ada masalah. Dan, aku terus mengawal kayuhan aku sekitar 40 km/j.

Ketika berbasikal, aku cuma mengambil 2 pek Powergel. Aku tahu ianya tak cukup...

Secara keseluruhannya, aku berjaya tamatkan acara berbasikal ini selama 2 jam 00 minit 29 saat dengan purata kelajuannya 32.37 km/h.

Larian Terakhir, 11 km

Aku masih ingat pada tahun lepas, ketika transaksi aku mengambil masa terlalu lama. Dah le lama, masa nak lari pulak terus cramp!

Pengalaman lepas sememangnya aku jadikan iktibar. Kali ini aku lebih bersedia. Aku hanya menukar kasut, minum air GNC Pro Performance® AMP Amplified Endurance Booster sebanyak 200 ml, masukkan 2 pek Powergel ke dalam poket baju 2Xu aku dan teruskan larian.

Sekali lagi aku tiba-tiba panik. Eh, nak keluar ikut mana ni? Aku terpinga-pinga. Aku berhenti dan perhatikan sekeliling dan melihat peserta lain keluar ikut mana.

Situ je dah dekat 15 saat tau.

Apa pun, nasib baik kaki aku tak kejang macam tahun lepas. Kaki aku agak ok dan aku slow jog sekitar 6'40"/km sejauh 400 meter. Sehingga aku rasakan kaki aku sudah betul-betul ok, baru aku tingkatkan kelajuan 5'50"/km.

Ketika ini mental aku mula lemah dan kelajuan aku makin perlahan dan aku terus menapak. Kecewa betul!

Aku baru lari 1 km dah menapak. Salah satu faktor aku berjalan adalah disebabkan cuacanya yang sangat panas. Aku rasa hampir dehydrate. Jadi, di setiap water station aku berjalan sambil minum.

Baru nak mula lari. Ada lagi 10.8 km tau.
*Hak milik Rashdan

Aku memang betul-betul tak larat. Tapi keinginan untuk tamatkan permainan kejam ini tetap kuat. Tapi, pusingan pertama ini aku memang banyak berjalan.

Di kilometer yang ke-2, aku terasa nak terkencing pulak. Terus berhenti belakang bus stop di bawah pokok aku terus lepaskan hajat. Ini dah pakai masa hampir seminit. Rugi besar aku!

Hingga di kilometer ke 6, aku bertemu dengan Syaful yang tengah lepak tepi jalan. Aku sempat bertanyakan jam pukul berapa.

Aku: Eh, pukul berapa sekarang ni?
Syaful: pukul 10:50

Aku terus membuat perhitungan dan hasilnya aku hanya ada 40 minit untuk menamatkan larian ini sebelum 11:30 pagi.

Tiba-tiba larian aku mencanak 5'10"/km. Tapi, tak jauh, cuma 400 meter je. Kecewa sungguh!

Sebagai jalan penyelesaian aku susun strategi lari 1-4 minit, jalan 20 saat. Setiap water station, minum sambil berjalan. Itu je yang mampu aku lakukan.

Medal Powerman 2013.

Dan, aku berjaya! Tetapi, masa larian aku sangat teruk iaitu 1 jam 21 minit 37 saat.

Apa pun, berjaya juga strategi aku.

Berjaya juga aku dapatkan tshirt finisher ni.

Diorang berdua memang tunggukan medal yang aku dapat. Tak kiralah
apa acaranya sekalipun.

Inilah permainan aku sertai setahun sekali. Kisah 4 jam 30 minit ini akan dikenang sepanjang tahun mendatang. Aku juga bercadang ini adalah Kisah Powerman aku yang terakhir. Tahun hadapan, aku hanya datang tengok je. Itu pun kalau ada lagi dan masih dibuat di Putrajaya.

Dah tak lalu nak mengadap 11 km terakhir tu. Tapi, aku akan kongsikan banyak tips dan pengalaman aku nanti untuk mereka baru nak berjinak dengan Duathlon ini.

Okey?

PS: Aku agak muskil juga dengan sensor pada bib aku. Orang lain punya ada bunyi, aku punya x dengar pun. Nasib baik keputusan keluar nama aku. Fuhhhh!

Isnin, 30 September 2013

Pancake: Sarapan Sebelum Kayuh Basikal


Sesetengah orang tak suka ambik sarapan pagi sebelum bersukan. Katanya tak nak sakit perut. Pada aku pulak, aku kena makan sedikit daripada kembung perut disebabkan angin kus-kus.

Tapi aku tau, sebenarnya bukan tak nak sarapan. Tapi malas sebab nak menyediakan sarapan. Siapa yang di dunia ini tak suka makan, kan?

Tak apa. Hari ini biar aku tunjukkan cara aku menyediakan sarapan sebelum aktiviti sukan. Manalah tau korang boleh cuba pulak ke.

Sarapan yang aku maksudkan adalah Pancake atau dalam Bahasa Melayunya adalah Lempeng.

Lempeng sumber tenaga di pagi hari.

Pada aku, ianya sarapan paling mudah disediakan selepas Oat atau Cereal. Tapi aku tak galakkan makan Oat atau Cereal sebelum sukan sebab ianya kena campur dengan susu. Susu pulak dikategorikan makanan yang lambat hadam. Jadi, ianya tidak berapa sesuai dijadikan sarapan sebelum aktiviti sukan.

Biasanya malam sebelum tidur, aku akan siapkan bahan bancuhan Pancake dan diletakkan ke dalam peti ais. Bangun je tidur esok pagi, aku luangkan masa 10 minit untuk goreng.

Okey, bahan-bahannya tak lah susah mana pun:

Tepung Pancake 1 cawan

Susu Skim 100 - 150 ml

Putih telur 2 biji. Kuning telur dilarang sama sekali.

Bahan-bahan tersebut dibancuh hingga sebati dalam bekas yang boleh ditutup untuk disimpan di dalam peti ais.

Tu je. Bukan susah pun. Esok pagi bangun tidur, terus ke dapur selama 10 minit untuk goreng lempeng.

Bangun je tidur, terus goreng.

Letak sirap cokelat Hershey's pun boleh.

Nak letak madu pun boleh. Takde sapa marah.

Ini cara aku lah. Orang lain, aku tak pasti. Mungkin ada yang sarapan nasik lemak sambal petai sebelum lari Marathon. Ntah lah...

PS: Setakat ni, pancake je lah dapat jimat masa aku. Pada masa yang sama dapat jimat duit aku.

PSS: Kalau terer buat capati, lagi bagus!

Rabu, 25 September 2013

Putrajaya Night Ride: Masa Untuk Berlatih Secara Gerila


Malakoff Powerman Asian Championships 2013 tinggal lagi 32 hari je lagi. Aku tak rasa bersedia sangat kali ini sebab larian terakhir yang berbaki 5 km pada tahun lepas punya Powerman masih terbayang-bayang - Sangat sengsara buat aku yang masih amatur ini. Aku masih ingat lagi selepas berbasikal 64 km, baru je mulakan langkah untuk berlari 11.4 km, cramp terus menyerang tanpa ada belas kasihan.

Ngeri sungguh!

Oleh itu, aku banyak menghabiskan masa untuk memperbaiki larian aku. Tapi tu lah, bila dah syok berlari dan pace larian pun makin mantap, kayuh basikal pulak lingkup.

Minggu lepas hari Rabu aku kayuh di Putrajaya Night Ride (PNR) seperti biasa, aku rasa macam nak mengelupur. Mana tak mengelupur, kayuh pun makin kurang:

Latihan berbasikal yang sangat kasihan dan menyedihkan.

Sebaliknya, aktiviti larian pula mendominasi ruang carta Dailymile.com aku:

Carta ini menyingkap segalanya.

Berbekalkan bukti-bukti yang nyata tadi, mahu atau tidak, aku perlu selaraskan latihan berbasikal dan berlari dengan seimbang. Kalau tak, malam ini ketika Putrajaya Night Ride pasti tumpas.

Oh ye, bercerita tentang Putrajaya Night Ride, aku perhatikan ramai rakan-rakan baru dari pelbagai kumpulan basikal turut serta berjuang.

Ini satu perkembangan positif.

Berbincang atau menyusun strategi breakaway sangat sesuai ketika ini.
*Hak milik Rashdan

Sekali tengok, macam Century Ride pun ada.
*Hak milik Rashdan

Ada kalanya mencecah 45 orang; termasuk road bike, mtb dan juga fixie. Kalau korang nak join kayuh Putrajaya Night Ride, sangatlah dialu-alukan...

Wednesday Night Ride (42 km)
Lokasi Berkumpul: Masjid Putrajaya
Waktu Berkumpul: 9:00 malam
Waktu Kayuhan: 9:30 malam
Waktu Tamat: 11:30 malam
Peralatan: Basikal yang boleh dibawa laju-laju, lampu, helmet, tiub dan pam
Laluan:





Friday Night Ride (50 km)
Lokasi Berkumpul: Mr kabab & Biryani Presint Diplomatik, Putrajaya
Waktu Berkumpul: 9:00 malam
Waktu Kayuhan: 9:30 malam
Waktu Tamat: 12:00 malam
Peralatan: Basikal yang boleh dibawa laju-laju, lampu, helmet, tiub dan pam
Laluan:




Kayuhan hari Ahad pula bergantung pada perbincangan pada hari Friday Night Ride tersebut. Kayuh sambil berbincang.

Ketika kayuhan, purata kelajuan sekitar 30-32 km/j. Mempunyai dua RnR (Rehat dan Rawat) atau dengan erti kata lain — 'regroup'.

Masih mood santai...
*Hak milik Rashdan

Releks. Masih lagi santai...
*Hak milik Rashdan

Okey, gila masing-masing datang dah!
*Hak milik Rashdan

Jadi, jangan takut kena tinggal. Masih ada yang mempunyai belas kasihan — menunggu mereka yang tercicir di belakang.

Rehat dan Rawat yang ke-dua kalinya. Ada baki 15 km je lagi.
*Hak milik Rashdan

Masa inilah nak kutuk-mengutuk atau mintak air orang.
*Hak milik Rashdan

Dengan aktiviti kayuhan-kayuhan ini, aku berharap sangat ianya akan membantu aku ketika Powerman nanti. Setakat ini, aku lihat banyak membantu.

Okey, malam ini seperti biasa, ada Wednesday Night Ride dan laluannya seperti di atas tadi. Kalau nak heart rate 200 bpm, sila berseronok sambil bermesra bersama-sama kami di Putrajaya/Cyberjaya.

Untuk versi video, tengok kat bawah ni:


PS: Kayuhan ini hanya untuk latihan sambil berseronok sahaja. Tiada unsur-unsur siapa menang, siapa kalah.

PSS: Kayuh laju-laju, boleh balik tidur awal. Esok nak kerja lagi.

Ahad, 8 September 2013

Men's Health & Shape Night Run 2013 @ Latihan Gerila


Sebulan lebih jugak le aku tak kemaskini blog ini. Ini tak bermakna yang aku kat rumah goyang kaki sambil tengok tv. Tapi sebenarnya, aku sedang memperbaiki larian aku dari masa ke semasa. Aku cuma perbanyakkan latihan berlari dan latihan teras (core training).

Berbasikal masih seperti biasa - setiap Rabu dan Jumaat dalam interval mood dan jarak jauh cuma berlaku pada hari Ahad. Sekali sekala diselang-selikan dengan latihan Powerman brick secara solo.

Tapi, pagi Ahad ni aku mahu merehatkan kaki daripada apa-apa aktiviti sambil menulis blog ini.

Hari Ahad adalah masa untuk berehat

Ye lah, semalam aku berlari 12 km selaju boleh di Men's Health & Shape Night Run 2013. Tak kan hari ni aku nak kayuh pergi Morib. Ini tamak namanya!

Semalam hari Sabtu 7hb September 2013, ada larian Men's Health & Shape Night Run 2013 sejauh 12 km di Putrajaya.

Aku daftar atas nama Pahlawan Basikal.

Jadi aku kawal setiap makanan yang aku ambik. Sarapan pagi aku makan Quaker Oatmeal Pancake Mix dengan peanut butter dan madu.

Jumlah kalori lebih kurang 350 kcal. Tengahari karang lapar le balik.

Tengaharinya aku makan nasik (beras perang), salmon, sebijik tomato dan sayur Butterhead.

Sumber tenaga utama aku. Boleh kenyang sampai ke petang.
Jumlah kalorinya 530 kcal.

Lagi 3 ½ jam nak lari, aku minum susu skim tanpa lemak 100 ml yang dikisar dengan pisang dan avokado.

Jumlah kalori 260 kcal. Sedap jugak rasanya.

Tapi aku ada rasa perut sikit tak selesa sebab tengah malam lepas kayuh basikal semalam aku bantai Maggi kari yang dicampur dengan telur, sayur dan cili padi. Perut aku agak sensitif dengan apa-apa mee segera sebenarnya. Tapi nak buat macam mana, perut lapar sampai rasa macam nak mengelupur lepas kayuh.

Tak boleh tahan beb! Meggi pun meggi lah. Janji kenyang!


Larian Men's Health & Shape Night Run 2013
Seperti biasa, kalau ada larian jam 8 malam aku memang selalu lewat. Lagi 5 minit acara nak bermula, aku baru sampai. Yelah, nak sembahyang lagi. Cari parking pun satu hal jugak.

Tatkala ini juga hujan renyai-renyai.

Aku terpaksa mencelah dari belakang untuk ke tengah-tengah khalayak. Sebab misi aku kali ini mahu melihat sejauh mana progress aku sejak sebulan aku berlatih lari dengan semangat berkobar-kobar. Kalau aku kat belakang sangat, berkemungkinan besar larian aku akan terganggu dan aku akan letih terlalu awal kerana mengelak orang yang berada di hadapan aku.

Aku ada kat belakang sekali dan sedang berusaha mencelah ke posisi
yang lebih baik.

Jadi aku perlu mencelah hingga dapat posisi sebaik mungkin.

Di awal 8 km, aku masih dapat berlari dalam keadaan selesa. Lagi 4 km berbaki, larian aku terganggu dengan bukitnya yang beralun dan diselangi dua flyover yang menjahanamkan kelajuan larian aku.

Lagi 1.5 km nak habis, aku berhenti sekejap untuk minum.

Muka terpaksa dikaburkan untuk mengelakkan fitnah akhir zaman.

Sehingga larian habis, aku sekadar mengawal kelajuan kaki aku sekitar 5'19"/km - 5'41"/km. Tak ada sprint. Tak ada kecederaan. Aku sifatkan cara larian aku kali ini kurang mencabar dan aku sekadar berhati-hati kerana takutkan kecederaan dan seterusnya boleh merosakkan latihan gerila aku nanti.

Objektif aku cuma mahu melihat hasil Latihan Gerila yang aku buat sejak 3 bulan lepas. Ianya semata-mata untuk acara Powerman 2013 pada hujung bulan hadapan.

Sepanjang larian ini, aku rasa agak seronok jugaklah. Aku tersempak dengan beberapa rakan pejabat aku, kawan-kawan kayuh dan awek-awek comel yang baru nak up. Masing-masing nampaknya gigih berlari.

Ramai yang dah habis lari tatlaka aku sedang berjalan ke arah
kawasan parkir.

Ada jugak yang persiapannya macam nak berperang — siap botol air keliling pinggang ala-ala Rambo dalam hutan Vietnam.

Bezanya, Rambo keliling pinggangnya penuh dengan peluru M16. Bukannya air.

Larian aku berakhir dengan 1 jam 07 minit 22 saat sejauh 12.3 km. Purata kelajuan adalah 5'28"/KM dan kalori terpakainya sebanyak 793 kcal.

Carta larian aku secara keseluruhannya di
Men's Health & Shape Night Run 2013.

Mengikut rekod-rekod lampau, larian kali ini adalah antara yang laju yang pernah aku buat iaitu di kilometer 10, aku mampu membuat 54 minit 32 saat.

Ini mungkin kerana aku banyak membuat latihan teras di rumah seperti Basic Crunch, Reverse Crunch, Oblique Crunch, Leg Lifts, Push Ups dan Squat.

Memang sengaja aku letak bersebelahan dengan katil. Setiap pagi lepas
terjaga dari tidur, aku akan buat segala Crunches sebelum lari atau pergi kerja.

Selang 3 hari aku juga angkat berat dengan dummbell untuk bagi tone badan aku macam Bicep Curl, Seated Triceps Press, One-Arm Dumbbell Row dan Step Ups.

Segala-galanya aku rujuk kat http://www.bodybuilding.com/. Korang boleh praktikkan apa yang aku sebutkan tadi.

Dummbells aku beli RM278 di Fitness Concept Putrajaya.

Sebagai penutup cerita kali ini, mari lihat hasilnya selepas berlari malam tadi:

Medal yang ke-dua selepas World Kidney Day Run 2013 pada bulan April
lepas.

BSN Night Marathon aku terpaksa skip sebab Powerman 2013 seminggu selepas acara itu. Tak berani aku nak lari takut cedera. Kalau dah cedera, habis musnahlah rancangan aku untuk memperbaiki keputusan Powerman tahun lepas.

PS: Aku masih ingat lagi tentang betapa 'Lanun'nya aku ketika di Men's Health & Shape Night Run 2011 yang ketika itu aku tamatkan 1 jam 17 minit.

PPS: Banyak-banyak acara larian aku sertai, goodies Men's Health & Shape Night Run adalah yang paling best. Tak percaya? Korang join tahun depan punya baru boleh percaya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...